Banner Πανω
 
 
 

Η διχόνοια… τορπιλίζει την ενότητα στην «Ομόνοια»!

 

Σε μια περίοδο που η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας πρέπει να είναι ενωμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Αλβανικού κατεστημένου και να υπερασπίζεται τα δίκαια του Ελληνισμού, στους κόλπους της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» εξακολουθεί να επικρατεί διχασμός και να μην μπορούν τα στελέχη της να βρουν κοινό βηματισμό.
Οι αντιθέσεις που υπάρχουν σχεδόν από την ημέρα που εξελέγη το νυν Προεδρείο και κυρίως οι διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ως προς τις συνεργασίες, πήραν πλέον νέες διαστάσεις, με την ανοικτή διαφωνία 12 μελών του Γενικού Προεδρείου στην διοργάνωση της 10ης Καταστατικής Συνδιάσκεψης που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου.
Τα 12 μέλη- μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες που ουσιαστικά βρίσκεται «απέναντι» στον Πρόεδρο της Οργάνωσης Λεωνίδα Παππά, διαφώνησαν με την πρωτοβουλία  του και σε ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν ότι "οι κινήσεις του, σε συνδυασμό με άλλες ουσιαστικές παραβιάσεις πολιτικών θέσεων της Οργάνωσης κατά τη διάρκεια πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, ενέχουν κινδύνους και διχαστικές συνέπειες. Αυτές αποτρέπονται μόνο με κανονική συνδιάσκεψη και με συμμετοχή εθνικής ευθύνης των στελεχών σε κοινή και καταστατικά κατοχυρωμένη βάση".
Μετά από σύσκεψη στους Αγίους Σαράντα η "Ομόνοια" εξέδωσε δελτίο τύπου, όπου σημειώνει πως αποφασίστηκε να αλλάξει η ημερομηνία της καταστατικής συνδιάσκεψης, δεν γίνεται λόγος για ακύρωσή της, και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών».
Ο Λ. Παππάς, απάντησε με λακωνικό τρόπο μέσω Facebook: «Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική (το είπε κάποιος συγγραφέας). Για κάποιους που η πολιτική είναι το οξυγόνο τους, είναι λογικό να ασφυκτιούν όταν έρχονται αντιμέτωποι με ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική».
Ποιοι υπογράφουν
Οι  Απόστολος Λιάκος – αντιπρόεδρος της "Ομόνοιας",  Δημήτρης Μαλιούκης – γενικός γραμματέας, Βασίλης Κάγιος – πρόεδρος παραρτήματος Αγ. Σαράντα, Χρυσόστομος Καμπέρης– πρόεδρος παραρτήματος Αργυροκάστρου, Σωκράτης Σπύρος – πρόεδρος παραρτήματος Δελβίνου, Γρηγόρης Καραμέλιος – πρόεδρος παραρτήματος Κορυτσάς, Γιώργος Τάλιος– πρόεδρος παραρτήματος Αυλώνας, Αγγελική Φίλιου - πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη, Βαγγέλης Ντούλες – μέλος Προεδρείου, Χρήστος Λέγκος– μέλος Προεδρείου, Μιχάλης Μποζώρης – μέλος Προεδρείου και Γιώργος Τζομάκας – μέλος Προεδρείου, σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν:
"Εμείς οι κάτωθι συνυπογράφοντες, μέλη του Προεδρείου και Πρόεδροι των Παραρτημάτων της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, που σήμερα Κυριακή 26 Νοεμβρίου, λάβαμε την πρωτοβουλία σύγκλησης του Προεδρείου στους Αγίους Σαράντα, δηλώνουμε ότι: "Αφενός αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των εξελίξεων ευρύτερα, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΕΕΜ, τη συνέχιση του αγώνα της Ομόνοιας και την εύρυθμη και σύμφωνα με το Καταστατικό λειτουργία της, αφετέρου, κρίνοντας άκαιρη και κυρίως παραβατική, ως προς τους κανόνες λειτουργίας, την πρωτοβουλία του Προέδρου της Οργάνωσης κ. Λ. Παπά για σύγκληση Καταστατικής Συνδιάσκεψης, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε ο Πρόεδρος να επανέλθει και να αναθεωρήσει. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε εφικτό. Κατά πλειοψηφία το Προεδρείο κρίνει ότι αυτό που χρειάζεται η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι η προοπτική και η ενδυνάμωση του ρόλου της, είναι σύγκληση κανονικής Συνδιάσκεψης σύμφωνα με το Καταστατικό και την παράδοσή της. Η Συνδιάσκεψη αυτή που θα συνέλθει θα έχει χαρακτήρα προγραμματικό, εκλογής των οργάνων και οποιασδήποτε διορθωτικής παρέμβασης στο Καταστατικό της. Μόνο έτσι η Οργάνωση, χωρίς να απολέσει την ουσία της πολιτικής της φυσιογνωμίας, αγωνιστικής συνέχειας και προγραμματικής κυρίως συνέπειας, μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή της. Οποιαδήποτε άλλη εμμονή, όπως η προκηρυχθείσα απ τον Πρόεδρο φιέστα με το περίβλημα καταστατικής συνδιάσκεψης, αποτελεί τυχοδιωκτισμό τον οποίο καταδικάζουμε απερίφραστα. Οι κινήσεις του Προέδρου, σε συνδυασμό με άλλες ουσιαστικές παραβιάσεις πολιτικών θέσεων της Οργάνωσης κατά τη διάρκεια πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, ενέχουν κινδύνους και διχαστικές συνέπειες. Αυτές αποτρέπονται μόνο με κανονική Συνδιάσκεψη και συμμετοχή εθνικής ευθύνης των στελεχών σε κοινή και καταστατικά κατοχυρωμένη βάση. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία του Προεδρείου εκφράζει τις θέσεις που εμπεριέχονται στην Δήλωση τούτη, καλείται η περί τον Πρόεδρο μειοψηφία να υπακούσει στα όσα το Καταστατικό και η λογική και πρακτική των οργανωμένων σχημάτων επιβάλλει".
Η ανακοίνωση της «Ομόνοιας»
Σε ανακοίνωσή της η "Ομόνοια" αναφέρει ότι άλλαξε η ημερομηνία της συνδιάσκεψης. "Ανακοινώνουμε στα μέλη της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» πως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Νοεμβρίου 2016 στους Αγίους Σαράντα του Γενικού Προέδρου με τους προέδρους όλων των Παραρτημάτων και άλλων στελεχών, υπήρχε διάσταση απόψεων ως προς τα επόμενα βήματα για την αναδιοργάνωση των δομών της Ομόνοιας. Επειδή και κατά τις συναντήσεις του Γενικού Προέδρου στη βάση, υπήρχε απαίτηση για περισσότερο χρόνο για διαβούλευση και συναίνεση, αποφασίστηκε ώστε να αλλάξει η ημερομηνία της Καταστατικής Συνδιάσκεψης. Καλούμε όλους τους φορείς της ΕΕΜ και όλους τους συμπατριώτες  μας να συμμετέχουν στην διαδικασία αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, συμβάλλοντας με τις δικές τους προτάσεις για το Νέο Καταστατικό αλλά και στις αρχαιρεσίες όταν αυτές ανακοινωθούν".
Η Συνδιάσκεψη της ΔΕΕΜ "Ομόνοια" της Βορείου Ηπείρου βρίσκόταν το τελευταίο διάστημα σε πορεία προς την 10η καταστατική συνδιάσκεψη και γινόταν  συζητήσεις  σ' ολόκληρη την Αλβανία, όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο, αλλά και στην Ελλάδα, όπου ζουν ομογενείς. Των συζητήσεων  προηγήθηκε πολύμηνη εργασία της Επιτροπής Καταστατικού, στην οποία προεδρεύει ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και υποψήφιος για την προεδρία της "Ομόνοιας" στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία Άλκης Πούλης,  και συμμετείχαν οι Γ. Μαυρομάτης, Γρ. Καραμέλιος, Β. Ζαφειράτης, Θ. Καΐσης, Αλεξ. Πάντος και Αντ. Νέτσος.
Σε συναντήσεις στα Τίρανα, στο Ντερμίσι Φοινίκης, στη Δερβιτσάνη, στο Δέλβινο κ.λ.π, ήταν διάχυτος ο προβληματισμός, αλλά ταυτόχρονα και η αισιοδοξία πως η "Ομόνοια" θα αποτελέσει το σπίτι όλων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Ο  γενικός πρόεδρος της Οργάνωσης Λεωνίδας Παππάς, ο αντιπρόεδρος Φρέντης Μπελέρης και ο οργανωτικός γραμματέας Β. Ζαφειράτης, τόνιζαν στις συναντήσεις ότι η "Ομόνοια", είναι το κεκτημένο του συνόλου των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που τους χρειάζεται και τη χρειάζονται.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr