Banner Πανω
 
 
 

Με το ανύπαρκτο «Τσάμικο» συνεχίζει να προκαλεί η Αλβανία

 

Την ώρα που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά τις εντεινόμενες προκλήσεις της γειτονικής Τουρκίας κι ενώ ταυτόχρονα δέχεται πιέσεις να κλείσει και το άλλο μεγάλο ζήτημα με την ονομασία των Σκοπίων, κινητικότητα παρατηρείται και από την πλευρά της Αλβανίας, που βάζει τους «Τσάμηδες» να αξιώνουν παράλογες απαιτήσεις από την χώρα μας.
Τελευταία, οι ακραίοι του «Τσάμικου» κόμματος έχουν αποθρασυνθεί τελείως, απαιτώντας από την Ελλάδα μέχρι και να τους ζητήσει συγγνώμη (!), ενώ επιχειρούν να εξισώσουν το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα με το ανύπαρκτο «τσάμικο».
Μάλιστα μέχρι και εκδρομή οργάνωσαν για «προσκύνημα» στην Ήπειρο (!), χωρίς τελικά να καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα.
Μήνυμα Γιούνκερ
Την ίδια ώρα, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Κυριακής στα Τίρανα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην Ε.Ε.. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για να γίνει μέλος της ΕΕ.
Νέα πρόκληση!
Ωστόσο οι προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα δεν έχουν τέλος. Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής από την χώρα μας, για την προκλητική συγκέντρωση «τσάμηδων» έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, όπου, άκουσον – άκουσον, αξίωναν από την Ελλάδα… «να ζητήσει συγγνώμη για την εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές» από όπου «εκδιώχθηκαν», πυροδοτώντας για ακόμη μια φορά ανθελληνικό κλίμα! Με την εν λόγω συγκέντρωση, η οποία έτυχε μεγάλης προβολής από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι γείτονες επιχειρούν να βάλουν το «τσάμικο» στις συζητήσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Οι «Τσάμηδες», αναφέρει το Reuters, είναι… εξοργισμένοι επειδή τα αιτήματά τους συστηματικά παραβλέπονται, καθώς και στην ιδέα ότι Αθήνα και Τίρανα μπορεί να απορρίψουν αμοιβαία όρους, όπως «Τσαμουριά» και «Βόρειος Ήπειρος». Αυτό βέβαια για την Ελλάδα δεν θα πρέπει ούτε καν να μπει στο τραπέζι της συζήτησης, αφού οι δυο αυτοί όροι ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους για να αποτελέσουν ζήτημα διαπραγμάτευσης!
Απαιτούν συγγνώμη!
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Τσαμουριά, Γενοκτονία. Δεν ξεχνούμε ποτέ». Μιλώντας στους συγκεντρωμένους που βρέθηκαν στο συγκρότημα όπου στεγάζεται η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, ο ηγέτης του Κόμματος των Τσάμηδων, Σφετίμ Ιντρίζι, ανέφερε: «πρώτα θέλουμε μία συγγνώμη για τους χιλιάδες Τσάμηδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, και όχι στη μάχη».
Εκδρομή για… προσκύνημα!
Στο μεταξύ, τριάντα περίπου «Τσάμηδες» επιχείρησαν ομαδικά, με λεωφορείο, να έλθουν «βόλτα» στη Θεσπρωτία με διαβατήρια, που έγραφαν ως χώρα καταγωγής την «Τσαμερία» και τόπο γέννησης την Ηγουμενίτσα, το Μαργαρίτι κ.λπ.. Κατόπιν συνεννόησης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του αλβανικού ΥΠΕΞ,  η αλβανική αστυνομία τους γύρισε πίσω στα σύνορα της Σαγιάδας και δεν τους επέτρεψε να φτάσουν ως το ελληνικό τελωνείο. Βέβαια χώρα «Τσαμερία» δεν υπάρχει, παρά μόνο η ελληνική Θεσπρωτία.
Εθνικιστική έξαρση
Τελευταία η στάση των Μουσουλμάνων Τσάμηδων συμβαδίζει με την εθνικιστική έξαρση των Αλβανών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο αλβανικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό, που κυκλοφόρησε με κρατική μάλιστα επιχορήγηση, γράφει: «Τα Ιωάννινα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της Τσαμουριάς και άλλα αλβανικά εδάφη εδόθησαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις, η οποία τα κατέλαβε στρατιωτικά». Και συνεχίζει: «Η Τσαμουριά είναι μεγάλη γεωγραφική και εθνολογική περιοχή στο νοτιότερο τμήμα των εδαφών που κατοικούνται από Αλβανούς». Και κάνει λόγο για δήθεν γενοκτονία που υπέστησαν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις ελληνικές αρχές. Αλλά, δυστυχώς, και το επίσημο αλβανικό κράτος φαίνεται να ασπάζεται τέτοιες απόψεις.
* * *
Κι αν κανονικά δεν θα έπρεπε να δίνει κανείς βαρύνουσα σημασία στις συχνές προκλητικές αντιδράσεις των «τσάμηδων» απέναντι στη χώρα μας, όμως σε καμία περίπτωση αυτές  δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθούν, από την στιγμή που και η επίσημη Αλβανική Κυβέρνηση τις ανέχεται – για πολλούς μάλιστα τις παροτρύνει.
Η αλυτρωτική ρητορική που πρεσβεύουν, τόσο ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όσο και οι οργανώσεις «τσάμηδων», θα πρέπει να αποτελούν για την Ελλάδα «κόκκινη» γραμμή, απαιτώντας ειλικρινή σεβασμό τόσο προς την χώρα μας, όσο και προς την αναγνωρισμένη διεθνώς ελληνική εθνική μειονότητα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί εξισωθεί με τους «τσάμηδες»!
Καλό θα ήταν λοιπόν η ελληνική πλευρά να κρατά πιο αυστηρή στάση  και να μην παραχωρεί απλόχερα ό,τι της ζητούν οι Αλβανοί... Και τώρα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το πράξει με την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr