Banner Πανω
 
 
 

Διαχειρίσιμος ο αριθμός των

αδέσποτων

 

Με προτάσεις που έχουν στο επίκεντρο την ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση για τη μη εγκατάλειψη των ζώων, αλλά και τη δημιουργία μεγάλων περιφραγμένων εκτάσεων, εύκολα προσβάσιμων για την προώθηση της υιοθεσίας, η Ζωοφιλική Ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρεμβαίνει στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων, με αφορμή τη νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας, δήμου και ιδρύματος.

Οι εθελοντές της ΖΩΟΠΙ θεωρούν ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στους χώρους του πανεπιστημίου, είναι απόλυτα διαχειρίσιμος και, παράλληλα, τονίζουν πως κάθε προσπάθεια εκδίωξής τους, δεν εγγυάται ότι δε θα προκύψουν νέα.
Οι προτάσεις της ΖΩΟΠΙ κινούνται σε τρεις άξονες. Προτείνει αρχικά τη δημιουργία μεγάλων περιφραγμένων και εύκολα προσβάσιμων εκτάσεων με δέντρα και νερό, όπου θα υπάρχουν καταλύματα προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες για τα ζώα και όπου τα ζώα θα διαβιούν και θα κινούνται ελεύθερα (με υπολογισμένο αριθμό για αρμονική συμβίωση, όχι στοιβαγμένα), χωρισμένα, ωστόσο, με βάση τις ανάγκες τους. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι επισκέψιμοι, ώστε να προωθείται η υιοθεσία ζώων.
Επίσης, προτείνουν, σε συνδυασμό με την ανάδειξη στα ΜΜΕ (καμπάνιες, τηλεοπτικά σποτ κ.λπ.) του προβλήματος της εγκατάλειψης ζώων στο πανεπιστήμιο, να υπάρξει ενίσχυση της φύλαξης του χώρου του, με δημιουργία φυλακίων πύλης και στις άλλες δύο εισόδους (Νεοχωρόπουλο, Πεδινή) και τέλος, να τους δοθεί οικονομική στήριξη για την καθημερινή σίτιση και περίθαλψη των ζώων, αλλά και για την υλοποίηση προγράμματος στειρώσεων.
«Ελπίζουμε πως θα σταθείτε συμπαραστάτες στο έργο μας και πρωτοπόροι στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση, για τον σεβασμό του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στον πλούτο της φύσης και σε κάθε μορφή ζωής», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή της Ζωοφιλικής Ομάδας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η ΖΩ.Ο.Π.Ι. από το 2010 καταβάλλει κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να σιτίσει, να εμβολιάσει και να περιθάλψει, καθημερινά αυτά τα ζώα και με ίδιους πόρους, κάθε χρόνο, επιχειρεί να αποτρέψει την αύξηση του πληθυσμού τους με προγραμματισμό στειρώσεων, καθώς και να προωθήσει όσο περισσότερα ζώα μπορεί σε υπεύθυνες υιοθεσίες.
Όπως επισημαίνεται, από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα η ΖΩ.Ο.Π.Ι. έχει στειρώσει συνολικά 38 ζώα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον, θηλυκό σκυλί αστείρωτο στο campus του πανεπιστημίου, έχει περιθάλψει πάνω από 50 ζώα, έχει κάνει μαζικούς εμβολιασμούς, κατά τη διάρκεια του 2017 πραγματοποιήθηκαν 15 υιοθεσίες.

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΘΡΟΕΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΕΣ
Μέσω της επιστολής, ασκείται παράλληλα κριτική στη διοίκηση του πανεπιστημίου, αλλά και στους τοπικούς φορείς για τους χειρισμούς τους, και ιδιαίτερα, την αθρόα περισυλλογή και απομάκρυνση ζώων που δεν έχουν επιθετική συμπεριφορά.
«Τέτοιες μορφές διωκτικών μέτρων εκκαθάρισης, εκτός του ότι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα “συμμόρφωσης” πάνω στα ζώα, τα καταδικάζουν επιπλέον σε ένα αβέβαιο μέλλον ζωής. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε που επανεντάχθηκαν από το Δημοτικό Καταφύγιο που τα περισυνέλεξε, τα άσχετα προς τις επιθέσεις ζώα και τι απέγιναν ενώ, μέσα σ’ αυτή την αναταραχή χάθηκε η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ζώα που πραγματικά επέδειξαν επιθετική συμπεριφορά, ώστε αυτή να περιοριστεί. Για να μη μιλήσουμε για το ότι, εξαιτίας της μαζικής περισυλλογής, η δουλειά που καταβάλλαμε επί χρόνια για την φροντίδα αυτών των ζώων ακυρώθηκε μέσα σε μια μέρα. Εν κατακλείδι, αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης δεν εξασφαλίζει, ούτε στον ελάχιστο βαθμό, ότι επιθέσεις δεν θα ξανασυμβούν, καθώς θα ήταν τεράστια αυταπάτη να πιστεύαμε ότι ακόμη και αν “αδειάζαμε” το πανεπιστήμιο από τα σκυλιά που σήμερα έχει δεν θα εμφανιζόταν νέα», αναφέρεται στην επιστολή.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr