Banner Πανω
 
 
 

Πλούσια και φέτος τα

εκπαιδευτικά προγράμματα

 

Την υλοποίηση των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, συνεχίζει η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, στηρίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία, από το Δημοτικό έως και το Λύκειο.

Τα προγράμματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται αποκλειστικά από το τμήμα εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων της «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.

 

«Μπουμ! Ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» είναι ο τίτλος του νέου προγράμματος, κατάλληλα διαμορφωμένου για παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου), που αναφέρεται στον θυμό. Ένα συναίσθημα που βιώνουν έντονα τόσο τα μικρά παιδιά όσο και τα παιδιά στην προεφηβεία και εφηβεία, αντικατοπτρίζοντας την ένταση της ελληνικής κοινωνίας μέσα στον μικρόκοσμο της οικογένειας και του σχολείου. Τι νιώθουμε όταν θυμώνουμε; Πώς αντιδρούμε; Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τη δίνη αυτού του δυνατού αλλά (αυτό)καταστροφικού συναισθήματος; Οι μαθητές, με τη βοήθεια ερεθισμάτων (κείμενα, video animation, μουσική, τέχνη), κατάλληλα επιλεγμένων για την ηλικία τους, θα έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν το συναίσθημα του θυμού μέσα από δημιουργικές, διαδραστικές ασκήσεις.

Νέο πρόγραμμα αποτελεί και το «Ένας θεός για κάθε δουλειά; η πρώτη μου γνωριμία με την αρχαία ελληνική μυθολογία», που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές της πρώτης τάξης του Δημοτικού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να παίξουν με τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, συνδυάζοντας τη μυθολογία και τη φιλαναγνωσία. Αφόρμηση αποτελούν τα βιβλία του Φίλιππου Μανδηλαρά και των Κατερίνας Μουρίκη και Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη «Οι 12 θεοί του Ολύμπου». Με πολλές παιγνιώδεις δραστηριότητες και κατασκευές, θα έρθουν πιο κοντά στην πλούσια ελληνική μυθολογία.

«Παίζω…παίζεις; Δε με νοιάζει που διαφέρεις!» είναι ο τίτλος της δράσης που διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων. Για τα μικρότερα παιδιά επιλέχθηκε το βραβευμένο από την UNESCO βιβλίο «Το κάτι άλλο» της Kathryn Cave, σε εικονογράφηση της Chris Roddell και απόδοση της Ρένιας Τουρκολιά-Κυδωνέως (εκδ. Πατάκη). Για τα μεγαλύτερα παιδιά αφόρμηση αποτελεί το βιβλίο «Ο έμπορος της Φιλίας» της Aleix Cabrera από τη σειρά Δικαιώματα του Παιδιού (εκδ. Μεταίχμιο). Το θέμα που διαπραγματεύεται το νέο πρόγραμμα, στηρίζεται στο 2ο Άρθρο (της μη διάκρισης) της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού του 1989, που την έχουν υπογράψει 191 χώρες και στη χώρα μας είναι νόμος. Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης στηρίζεται στο τρίπτυχο μη διάκριση-ποικιλομορφία-ενσυναίσθηση. Οι μαθητές, με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις αλλά και τα συναισθήματά τους, να αναγνωρίσουν την αξία της αρμονικής συνύπαρξης και του σεβασμού προς τον άλλον, και την ποικιλομορφία (video animation, παιχνίδια και τραγούδι).

Και τη φετινή χρονιά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Γνωριμία με τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου» (Γ’ Δημοτικού κ.εξ.). Οι βασικοί Ολύμπιοι Θεοί συστήνονται στα παιδιά. Ονόματα, ιδιότητες, παραστάσεις στις διάφορες μορφές της τέχνης και σύμβολα τότε και τώρα. Παιχνίδια γνώσης και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τοπική ιστορία-αρχαιολογία, σχετικά με το ιερό της Δωδώνης, του Δωδωναίου Δία και της Διώνης.

Σε μαθητές Γ’ Δημοτικού έως Α’ Γυμνασίου απευθύνεται το πρόγραμμα «Από τις πινακίδες της Γραμμικής γραφής στα tablets». Ένα διαχρονικό ταξίδι στην ιστορία της γραφής και του βιβλίου, από τις πήλινες πινακίδες της προϊστορίας στις σύγχρονες πινακίδες tablets. Η χρονογραμμή της ιστορίας της γραφής και του βιβλίου ταξιδεύει ευχάριστα στον χρόνο και στους τόπους/πολιτισμούς, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τα είδη και τα υλικά γραφής. Παράλληλα, και με βιωματικό τρόπο, μέσω των αντικειμένων που διαθέτει το εργαστήριο συντήρησης της βιβλιοθήκης, ξετυλίγονται οι πτυχές από τις απαρχές του βιβλίου (χειρόγραφου και έντυπου). Μια μικρή προθήκη-μουσείο φιλοξενεί σε χρονική σειρά τα υλικά γραφής από την προϊστορία (σφηνοειδής γραφή) έως τα σύγχρονα tablets. Με εκμαγεία αποδίδονται οι πήλινες πινακίδες από τη σφηνοειδή και ιερογλυφική γραφή έως τη Γραμμική Α’ (Δίσκος της Φαιστού) και Γραμμική Β’ . Το εργαστήριο δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα των Μυκηναίων και της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Γραφής Β’ ως μικροί Michael Ventris και John Chadwick.

Επίσης, και φέτος θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Οι μικροί βιβλιοθηκονόμοι», μια δράση για μαθητές από Ε’ Δημοτικού έως Α’ Γυμνασίου, η οποία στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με τους χώρους, τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό της υλικό. Τι είναι βιβλιοθήκη, τι είναι και με τι ασχολείται ο βιβλιοθηκονόμος, τι είναι η βάση δεδομένων, πως τοποθετούνται τα βιβλία στα ράφια, πως βρίσκουμε το βιβλίο που μας ενδιαφέρει; Στη συνέχεια οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι σαν μικροί βιβλιοθηκονόμοι, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος της χρονιάς.      Οι επισκέψεις γίνονται προγραμματισμένα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στη γραμματεία της Βιβλιοθήκης, κατά το πρωινό ωράριο λειτουργίας (Δευτέρα έως και Παρασκευή 8:00- 14:00). Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να επισκεφθούν με τις τάξεις τους τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και να συμμετέχουν στα προγράμματα, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2651072863 ή να αποστέλλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., προκειμένου να καθοριστούν η ημέρα και ώρα επίσκεψης.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr