Banner Πανω
 
 
 

Με υπέρογκα δημοτικά τέλη επιβαρύνονται οι Γιαννιώτες

 

Με την παραδοχή του ίδιου του Αντιδημάρχου Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα ότι τα τέλη «παραμένουν άδικα», συζητήθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο καθορισμός των τελών καθαριότητας και φωτισμού.
Βέβαια η Δημοτική Αρχή για να… ισοσκελίσει την αδικία που υφίστανται εκατοντάδες νοικοκυριά, τα οποία για ακόμη μια χρονιά δεν θα δουν αναπροσαρμογή προς τα κάτω, έσπευσε να πανηγυρίσει για την οριζόντια μείωση κατά ένα ευρώ των συντελεστών στις επιχειρήσεις στα Γιάννενα, στα Μάρμαρα, στο Σταυράκι και στο Νεοχωρόπουλο.
Επιπλέον, μειωμένος κατά 80% θα είναι ο νέος συντελεστής γενικής χρήσης με πλασματικό εμβαδό για δύο χρόνια σε νέους επιτηδευματίες έως 30 χρονών με πρώτη έναρξη  λειτουργίας,  οι οποίοι  θα  ξεκινήσουν να  ασκούν  για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους το έτος 2018 με έδρα τα Γιάννενα.
Τέλος, προτάθηκε να μειωθούν οι συντελεστές στην Τοπική Κοινότητα Μπάφρας της ΔΕ Ανατολής κατά 50% ως αντιστάθμισμα στη λειτουργία του ΣΜΑ στην περιοχή. Επίσης διατηρήθηκαν οι απαλλαγές – εκπτώσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Ωστόσο έκπληξη προκάλεσε η καταψήφιση των τελών από τον δημοτικό σύμβουλο της Δημοτ. Αρχής Βασίλη Τσαμπαλά, ο οποίος τα χαρακτήρισε εξαιρετικά άδικα.
Όπως προαναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών παραδέχτηκε πως τα υπάρχοντα τέλη παραμένουν άδικα για αρκετές περιοχές του Δήμου, ακολουθώντας όμως την συνήθη τακτική της επίρριψης ευθυνών στους προηγούμενους, καθώς -όπως ανέφερε- υπήρξαν ανεξέλεγκτες και δυσανάλογες αυξήσεις τελών της τάξης του 150%  για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του Δήμου την τριετία 2006-2009 κάτι που δημιούργησε μεγάλες ανισότητες στον μεγάλο πλέον Καλλικρατικό Δήμο και ένα άδικο χάσμα μεταξύ του παλιού Δήμου και των νέων Δημοτικών Ενοτήτων που συνενώθηκαν.
Η παράταξη Γκόντα 
«Για όγδοη χρονιά οι συμπολίτες μας εμπαίζονται από την Δημοτική Αρχή όσον αφορά τον καθορισμό των δημοτικών τελών του Δήμου μας», τόνισε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Ν. Γκόντας κατηγορώντας ευθέως την Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που διαχειρίζεται την επιβολή τελών προς τους πολίτες.
Αν και τέθηκαν μια σειρά ερωτημάτων προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, εν τούτοις αυτά έμειναν αναπάντητα. «Καμιά έννοια ανταποδοτικότητας δεν εφαρμόζεται στο Δήμο μας, με αποτέλεσμα να πλήττονται ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά σ’ ολόκληρο τον Δήμο μας» ανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος ήταν ο κύριος εισηγητής της παράταξης στη συγκεκριμένη συζήτηση.
«Είναι ανύπαρκτες οι μειώσεις των τελών όλα τα προηγούμενα επτά χρόνια, με αποτέλεσμα  στα χρόνια της κρίσης οι συμπολίτες μας να εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκα δημοτικά τέλη. Η Δημοτική Αρχή, ενώ επιβαρύνει τους συμπολίτες, εν τούτοις αφήνει ανεκμετάλλευτους πόρους ανταποδοτικούς από εταιρεία ανακύκλωσης στην ΒΙΠΕ, χωρίς να εισπράττεται ένα ευρώ. Αν και υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς στο χώρο της καθαριότητας, αν και μειώθηκαν τα τέλη στο ΦΟΣΔΑ, εν τούτοις οι Γιαννιώτες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκα δημοτικά τέλη, όταν είναι γνωστό ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί κατά 40%», τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Κοσμάς, με την παράταξη να καταψηφίζει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Από το πλεόνασμα!
Ας σημειωθεί ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε και σε έργα που «θα χρηματοδοτηθούν από το πλεόνασμα της φετινής χρονιάς». Αυτά αφορούν την μετεγκατάσταση του εργοταξίου του Δήμου από την παραλίμνια περιοχή, με την κατασκευή του νέου να δημοπρατείται μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2018. Επίσης ανακοινώθηκε η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι δρομολογείται η 2η φάση της προμήθειας και εγκατάστασης υπογειοποιημένων κάδων, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει μέριμνα και για προμήθεια ενός σημαντικού αριθμού νέων συμβατικών κάδων απορριμμάτων, αφού οι ελλείψεις είναι πολλές.
Αυστηρή κριτική 
Στο μεταξύ, αυστηρή κριτική άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που χειρίστηκε εκείνη ζητήματα που αφορούν την πόλη κατά την διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα Γιάννενα.
Κριτική για την οποία, ο ίδιος ο Δήμαρχος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις, ούτε καν στο ελάχιστο για να δικαιολογήσει την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, να ανταποκριθεί στα προβλήματα της περιοχής.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr