Banner Πανω
 
 
 

Η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, για την κοινωνική πολιτική

 

Για κατ’ οίκον παράδοση των φαρμάκων, στους καρκινοπαθείς, δεσμεύθηκε από τα Γιάννενα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Προτεραιότητα η στήριξη των αδύναμων

Βίκυ Κώστα

Τη δική του ατζέντα για την κοινωνική πολιτική, ξεδίπλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του τρίτου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα, θέτοντας ως προτεραιότητα τη στήριξη «εκείνων που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη», όπως ήταν και ο τίτλος της ομιλίας του.

«Όταν μιλάω για πολιτική έχω πάντα στο νου μου τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας. Αυτούς που, τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε χειρότερη. Η στήριξή τους είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όχι μόνο για λόγους ανθρωπιάς. Αλλά γιατί αυτό είναι ο αξιακός κώδικας και ο πυρήνας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, η κοινή μοίρα που συνδέει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέλαβε δεσμεύσεις για να υλοποιήσει από κυβερνητική θέση, για την Ασφάλιση και την Υγεία, καθώς το θέμα του προσυνεδρίου αφορούσε τους κοινωνικά αδύναμους.

Η πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Κεντρικό μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν πως η φτώχεια αντιμετωπίζεται με δουλειές, ενώ παρουσίασε και την πρότασή του για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Όπως είπε «Μία δίκαιη και αποτελεσματική επιδοματική πολιτική επιτυγχάνεται με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Την πιο σύγχρονη και πιο αξιοπρεπή για το δικαιούχο μορφή κοινωνικής πολιτικής. Δεσμευόμαστε να γενικεύσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αξιοποιώντας πόρους και από το ΕΣΠΑ. Και επειδή πολλά ακούγονται γι’ αυτή μας τη δέσμευση, θέλω να θυμίσω πως όταν θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταψηφίσει».

Κατ’ οίκον παράδοση των φαρμάκων, στους καρκινοπαθείς

Ο κύριος όμως όγκος των προτάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορούσε στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και του εθνικού συστήματος υγείας, χωρίς αλλαγές που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για κατ’ οίκον παράδοση των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς, στους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες και στα ΑμΕΑ, για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και η ντροπιαστική, όπως τη χαρακτηρίζουν στη ΝΔ, διαδικασία στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ.

«Είναι ντροπή για ένα σύγχρονο Κράτος, ο πολίτης να στέκεται επί ώρες σε μία ουρά για να πάρει τα φάρμακά του. Θα εξαλείψουμε αυτήν την απαράδεκτη ταλαιπωρία. Καθιερώνουμε την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και όλους τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από βαριές χρόνιες ασθένειες, καταργώντας τη ντροπιαστική ταλαιπωρία στην οποία τους έχει επιβάλει η Κυβέρνηση. Το οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο το έχουμε εντάξει ήδη στο πρόγραμμά μας. Το ξαναλέω. Τα φάρμακα στους καρκινοπαθείς θα παραδίδονται στα σπίτια τους κι αυτό είναι προσωπική μου δέσμευση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάρτιση συμφωνιών με ιδιώτες, που έχει «αφορίσει» η σημερινή κυβέρνηση, όπου οι υποδομές του Κράτους δεν επαρκούν, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους πολίτες, οι οποίες θα διέπονται από αυστηρότατους ελέγχους και συγκεκριμένη στοχοθεσία. «Δεν μπορώ να ανέχομαι να βλέπω συμπολίτες μου με καρκίνο να περιμένουν, πολλές φορές περισσότερο από τέσσερις μήνες, για να κάνουν μια ακτινοθεραπεία. Οι τέσσερις αυτοί μήνες μπορεί να είναι καθοριστικοί για τη ζωή τους. Δεν ανέχομαι να βλέπω διασωληνωμένους ανθρώπους στους διαδρόμους των νοσοκομείων να περιμένουν για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Δεν μπορώ να βλέπω αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους στα νοσοκομεία παλαιάς τεχνολογίας που δυσκολεύουν τη διάγνωση και αντιμετώπιση του πολίτη. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή κάποιοι βγάζουν σπυριά όταν ακούνε τη λέξη ιδιωτικό. Η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από τις ιδεοληψίες τους», επεσήμανε.

Κριτική στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για κρατισμό και χτίσιμο πελατειακού κράτους, ενώ παράλληλα μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν ανάγκη σύγχρονων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας. Ταυτόχρονα όμως, έθεσε προτεραιότητα του κόμματος, να γίνουν προσλήψεις, στο πλαίσιο του κανόνα 1 προς 5, νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την λειτουργία του οικογενειακού γιατρού.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους», όπως είπε και πρόσθεσε: «Μείωσαν τα εισοδήματα αυξάνοντας του φόρους. Νέοι φόροι στη βενζίνη, τα τσιγάρα, το Φ.Π.Α. τροφίμων που πήγε από το 13 στο 24%, στο Φ.Π.Α. και στα νησιά μας από το 9% στο 24%. Όλα αυτά πλήττουν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Όταν τους είχαμε επικρίνει για την αύξηση του φόρου στα τρόφιμα, μας είχαν ρωτήσει με θράσος «καλά πόσα μακαρόνια θα φάει κάποιος;» Ας το πουν αυτό σε έναν συνταξιούχο των 300 ευρώ και σε ένα εργαζόμενο των 360 ευρώ. Εκτός αν θεωρούν επιτυχία ότι δεν τρώει από τα σκουπίδια, όπως είπε κομπάζοντας Υπουργός της Κυβέρνησης.

Έκοψαν το ΕΚΑΣ. Το 2014 το ΕΚΑΣ ήταν περίπου 1δις ευρώ για 370.000 δικαιούχους και σήμερα είναι γύρω στα 260 εκατ. για 240.000 πολίτες. Δηλαδή πολύ μικρότερο ποσό για πολύ λιγότερους δικαιούχους. Και από το 2019 κόβεται τελείως.

Έκοψαν ακόμη και το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ποιους πλήττει αυτό; Τους κατοίκους της  Εκάλης ή τους κατοίκους των ορεινών χωριών της Ηπείρου;

H Κυβέρνηση προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

- Δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Μια νέα γενιά εργαζόμενων με πενιχρούς μισθούς.

- Προκάλεσε και ανέχεται συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Με εργαζόμενους που δεν πληρώνονται όσα συμφωνούν και εργάζονται περισσότερο από όσο πληρώνονται. Υπογράφουν για τετράωρα και δουλεύουν οκτάωρα.

- Στα δημόσια νοσοκομεία δοκιμάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τα νοσοκομεία μας έχουν ελλείψεις. Σε προσωπικό και σε εξοπλισμό. Αλλά είναι πραγματικά ντροπή το 2017 οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν γάζες, βαμβάκια και σεντόνια από το σπίτι τους. Κι θέλω να σας το πω όσο πιο απλά γίνεται. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και τα νοσοκομεία ήταν στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, θα απαιτούσα από τον αρμόδιο Υπουργό να βρει λύσεις. Όχι να βρίζει τους πολίτες στο διαδίκτυο. Αλλιώς θα τον έστελνα σπίτι του», όπως είπε.

Στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ. Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε για μείωση των εισφορών, για να πάρει μπρος η οικονομία και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος «υψηλές εισφορές - ύφεση - μικρότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία». Για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία, τόνισε.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, θα θεσπίσει ενιαίους κανόνες για τους μισθωτούς εξαιρώντας από αυτούς μόνο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Επίσης, πρόσθεσε:

- Διορθώνουμε άμεσα όλες τις αδικίες που καταγράφονται σήμερα στις συντάξεις χηρείας.

- Καθιερώνουμε για όλους τους ασφαλισμένους την πλήρη βασική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης. Ανταποδοτική σύνταξη ανάλογη με τις καταβαλλόμενες εισφορές και τα χρόνια εργασίας.

- Χορηγούμε φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση του πρώτου και δεύτερου παιδιού. Δέσμευσή μας: 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο. Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για όλες τις οικογένειες, ενώ θα υιοθετήσουμε επιπλέον μέτρα στήριξης για τις μονογονεϊκές οικογένειες».

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr