Banner Πανω
 
 
 

Αποσυμφόρηση με την επέκταση στο νέο κτίριο

 

Λύση στο πρόβλημα συμφόρησης της Αιματολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αναμένεται να δώσει η λειτουργία του νέου κτιρίου, καθώς στα σχέδια της διοίκησης του νοσοκομείου είναι η επέκταση της κλινικής στους χώρους του.

Αυτό κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της, μετά τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ότι οι ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες δίνουν τη μάχη της ζωής τους στον διάδρομο και σε ράντζα.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αναφέρεται πως βασίζεται σε καταγγελίες εργαζομένων στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η νοσηλεία ασθενών, που συχνά χρήζουν απομόνωσης γιατί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από νοσοκομειακές λοιμώξεις, σε ράντζα στους διαδρόμους, είναι καθημερινό φαινόμενο. Στη νοσηλεία δε, περιλαμβάνεται και η διενέργεια χημειοθεραπειών και μεταγγίσεων σε κοινή θέα, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από την αξιοπρεπή και ασφαλή παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.
«Η σημερινή κατάσταση έχει φτάσει κυριολεκτικά σε σημείο απροχώρητο και επικίνδυνο, αφού έχουμε κυριολεκτικά ως προσωπικό εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά», τονίζουν οι εργαζόμενοι της Αιματολογικής Κλινικής στην αναφορά τους και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για την επίλυση των προβλημάτων.
Στην Αιματολογική κλινική συστεγάζονται 18 κλίνες της Αιματολογικής Κλινικής, επτά κλίνες Μεσογειακής Αναιμίας και δύο κλίνες Μελέτης Ύπνου. Η κάλυψη είναι 130%, κάτι που σημαίνει πως στους διαδρόμους νοσηλεύονται κάθε ημέρα πέντε έως οκτώ ασθενείς σε ράντζα. Κατά μέσο όρο στην Αιματολογική Κλινική νοσηλεύονται 26 με 28 ασθενείς, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται από δύο νοσηλευτές ανά βάρδια. Συνεχόμενα στον ίδιο όροφο, στον ίδιο διάδρομο, λειτουργεί η Πνευμονολογική κλινική. Τα ράντζα της Πνευμονολογικής και της Αιματολογικής Κλινικής είναι σχεδόν κολλημένα, καθώς, όπως εξηγούν στην αναφορά τους οι εργαζόμενοι, η Πνευμονολογική κλινική είναι πάντα γεμάτη και επίσης αναπτύσσει ράντζα στους διαδρόμους, νοσηλεύοντας ασθενείς με λοιμώξεις, ιώσεις, μεταδοτικά νοσήματα.
Σύμφωνα με άλλα έγγραφα που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο καταγράφεται μεγάλη αύξηση ασθενών με διάγνωση οξείας λευχαιμίας, αλλά και των άλλων αιματολογικών κακοηθειών την τελευταία οκταετία. «Οι νέες θεραπείες δίνουν στους ασθενείς σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, ωστόσο δυστυχώς οι λοιμώξεις συνεχίζουν να αποτελούν ικανό συντελεστή θνητότητας, αναφέρεται σε έγγραφο της κλινικής που έχει σταλεί στη διοίκηση», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται και πάλι ο κίνδυνος που διατρέχουν αυτοί οι ασθενείς όταν νοσηλεύονται στο διάδρομο ή σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, να προσβληθούν από μικρόβια, κάτι που αποτυπώνεται τελικά στα στοιχεία των ενδονοσοκοεμιακών λοιμώξεων και στην επίπτωση που έχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ
Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων δε διαψεύδει τα προβλήματα, ωστόσο σημειώνει πως έρχονται από το παρελθόν και έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την ανατιμετώπισή τους.
«Η διοίκηση αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στους πολίτες της περιοχής, γιατί δεν κατάφερε να επιλύσει μέσα στο εξάμηνο της θητείας της το πρόβλημα των ράντσων της Αιματολογικής κλινικής, που χρονολογείται από την ίδρυσή της (π.χ. το 2004 πληρότητα 177,8%, 2012 πληρότητα 116,8%, 2016 πληρότητα 101,6%). Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, στην προσπάθειά της να δυσφημήσει το δημόσιο σύστημα υγείας, δε διστάζει να ανασύρει καταγγελίες εργαζομένων από το 2007 και 2015 (1η και 2η σελίδα καταγγελίας εργαζομένων) και παρουσιάζοντάς τες ως σημερινές, να εγκαλέσει διοίκηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως αποκλειστικά υπεύθυνους», αναφέρεται σε απάντηση και επισημαίνεται πως το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και η διοίκηση κινείται άμεσα στη κατεύθυνση επίλυσής του.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr