Banner Πανω
 
 
 

Σε αναζήτηση κονδυλίων για νέα φοιτητική εστία

 

Απάντηση στις ανάγκες για στέγαση των φοιτητών αναζητούν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς βλέπουν το πρόβλημα να παρουσιάζεται με ένταση στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς.

Αν και μέχρι σήμερα –έστω και με δυσκολίες- δίνεται τελικά λύση με τη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία, ώστε κανείς φοιτητής να μην αναγκαστεί να διακόψει τις σπουδές του, το πρόβλημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των πρυτανικών αρχών. Με δεδομένο ότι όλο και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν στέγασης, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων των οικογενειών τους, αλλά και το ότι το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεγαλώνει με νέες σχολές και τμήματα, δείχνει πως υπάρχει αναγκαιότητα για αύξηση των διαθέσιμων θέσεων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ακόμη κι αν υπάρχουν κονδύλια για τη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία, οι ξενοδόχοι δε δείχνουν προθυμία να τα διαθέσουν. Και η αναγκαιότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί μόνο με την ανέγερση μιας νέας φοιτητικής εστίας.

Σήμερα, στις δύο φοιτητικές εστίες εντός της πανεπιστημιούπολης και σε αυτή που υπάρχει στην περιοχή του παλιού πανεπιστημίου, υπάρχουν διαθέσιμα 1.200 δωμάτια, τα οποία, όμως, δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών. Αν συνυπολογιστεί πως κάποια από αυτά διατίθενται σε φοιτητές προγραμμάτων Erasmus, σε κάποια γίνονται επισκευές και ένας αριθμός «παρακρατείται» από αιώνιους φοιτητές, τότε ο αριθμός μειώνεται κατά τι, με αποτέλεσμα να μένει εκτός ένας αριθμός που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ατόμων.

«Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν γιατί κτίζει νέες εστίες, επειδή τότε δεν υπήρχε ζήτηση. Τα οικονομικά δεδομένα, όμως, των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και πλέον είναι από τα πρώτα θέματα που θέτουμε ως αιτήματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.

Βέβαια, μια διαδικασία για εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ενώ και οι πόροι δεν είναι επαρκείς, καθώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να εξετάζονται και άλλες λύσεις. Όπως ανέφερε στον Η.Α. ο κ. Καψάλης, η λύση που προκρίνεται, είναι η αναζήτηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ζήτημα που θα θέσει ο πρύτανης και σε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Έως τότε, το πανεπιστήμιο, με την οικονομική συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου, θα συνεχίσει την πολιτική μίσθωσης δωματίων σε ξενοδοχεία, με στόχο την εξασφάλιση δωρεάν στέγης σε όσους περισσότερους φοιτητές είναι δυνατόν. Για τον λόγο αυτό, μετά την εξασφάλιση 25 δίκλινων δωματίων, βγήκε και νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για μίσθωση δωματίων, αν και, όπως ανέφερε ο Γ. Καψάλης, πολλοί φοιτητές δε δέχονται αυτή την εναλλακτική λύση και επιμένουν στην εξεύρεση δωματίων στις φοιτητικές εστίες.

«Είμαστε το μοναδικό πανεπιστήμιο στη χώρα, που νοικιάζει δωμάτια σε ξενοδοχεία. Κανείς δε θέλει να μείνουν φοιτητές έξω από τη φοιτητική εστία, αλλά βλέπουμε και αναζητούμε τρόπους και μεθόδους, ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα, σημείωσε ο πρύτανης.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Την επίλυση των αιτημάτων τους για στέγαση σε 175 φοιτητές που έχουν μείνει εκτός εστιών, τη φθηνότερη μετακίνηση με το αστικό ΚΤΕΛ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις εστίες λόγω των αδέσποτων που δημιουργούν αγέλες, ζήτησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα και με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να βρεθεί λύση, κυρίως για το θέμα της στέγασης, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, το πανεπιστήμιο και την Ένωση Ξενοδόχων. Στο σύνολό του το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στο θέμα των αδέσποτων ζώων.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα έχει επαφές με τους υπόλοιπους φορείς, ώστε να αναζητηθούν λύσεις. «Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί ο δήμος να υποκαθιστά το κράτος, ούτε άλλους φορείς και να δίνει λύση μόνος του σε όλα τα προβλήματα. Κατανοούμε, όμως, το σημαντικό πρόβλημα και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Πιστεύω πως μια κοινή προσπάθεια με την περιφέρεια και το πανεπιστήμιο θα έχει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα, και στο ζήτημα της στέγασης και σε αυτό της μετακίνησης με το Αστικό ΚΤΕΛ», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Αναφορικά με το ζήτημα των αδέσποτων, ο δήμαρχος ανέλυσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο δήμος, προκείμενου να αμβλυνθεί το πρόβλημα, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες με τη γενικότερη διαχείριση των αδέσποτων σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, σημείωσε ότι παρά την επιλογή να τοποθετηθούν οι ταΐστρες στα όρια της πανεπιστημιούπολης, κάποιοι τις μετέφεραν σε χώρους συνάθροισης των φοιτητών, με αποτέλεσμα την προσέλκυση των ζώων. «Εκεί χρειάζεται μεγαλύτερη παρέμβαση από το ίδιο το πανεπιστήμιο», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης ενημέρωσε πως το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου θα γίνει εμβολιασμός σε όλα τα αδέσποτα στον χώρο του πανεπιστήμιου από εθελοντές κτηνιάτρους, ενώ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπρέχας στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου άμεσα, «αλλιώς όσα μέτρα κι αν παρθούν, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr