Banner Πανω
 
 
 

Αυξημένες πιθανότητες για χρηματοδότηση

 

Δεσμεύσεις για χρηματοδότηση ης ανέγερσης νέας φοιτητικής εστίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έλαβε η διοίκηση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που προχωρά τη διαδικασία για την επικαιροποίηση της οικοδομικής άδειας και την υποβολή της πρότασης.

Μετά από συναντήσεις που είχε ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης στο υπουργείο Παιδείας, προετοιμάζεται η υποβολή της πρότασης από την τεχνική υπηρεσία του Ιδρύματος, που βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Όπως ανέφερε ο κ. Καψάλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υφιστάμενη οικοδομική άδεια για την ανέγερση εστίας σε χώρο εντός της πανεπιστημιούπολης, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί με συγκεκριμένες μελέτες, βάσει των νέων δεδομένων και προϋποθέσεων που υπάρχουν. Η επικαιροποίηση της άδειας ήδη εξετάζεται, σε συνεργασία με υπηρεσίες και άλλων πανεπιστημίων της χώρας, που έχουν ανάλογη εμπειρία.

Αυτό, ωστόσο, που είναι εξίσου σημαντικό, είναι ότι η χρηματοδότηση, που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για τέτοια έργα, είναι εξαιρετικά πιθανή. «Το ποσό που θα απαιτηθεί, ακόμη δεν έχει υπολογιστεί. Σε κάθε περίπτωση, η διαβεβαίωση που έχω από τον υπουργό και από την αρμόδια υπηρεσία που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας είναι ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα για τη χρηματοδότηση», σημείωσε ο κ. Καψάλης.

Το θέμα της ανέγερσης νέας εστίας επανήλθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, λόγω των οξυμένων προβλημάτων στέγασης για αρκετούς, οικονομικά αδύναμους, φοιτητές. Το πρόβλημα παραμένει, βέβαια, και εντείνεται όσο υφίσταται η οικονομική κρίση, ωστόσο, σήμερα δεν είναι τόσο οξύ όσο πριν από λίγες εβδομάδες. «Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία για όποιον φοιτητή έχει πραγματική ανάγκη», σημείωσε ο πρύτανης.

 

συνεργασία με το αστικό κτελ

Σε καλή πορεία φαίνεται να βρίσκεται και το δεύτερο σημαντικό αίτημα που θέτουν συχνά οι φοιτητές και αφορά στο ύψος του εισιτηρίου του αστικού ΚΤΕΛ, αλλά και τα δρομολόγια, με τον δήμο να εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου της επιδότησης των εισιτηρίων και για τους φοιτητές.

«Θα εξεταστεί από τον δήμο η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης για το εισιτήριο ή την κάρτα φοιτητών», ανέφερε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, μετά από επαφές που υπήρξαν τόσο με την δημοτική αρχή όσο και με το αστικό ΚΤΕΛ. Το θέμα είχε συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιωαννιτών, μετά από παρέμβαση φοιτητών, και ακολούθησε η δέσμευση του δημάρχου να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρύτανη και τον πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ για το θέμα.

Πράγματι, για το θέμα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Παπαδιώτη, εκπροσώπους των παρατάξεων του δήμου και εκπροσώπους των φοιτητών, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα φοιτητικής μέριμνας. Σε μια από αυτές τις συναντήσεις παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής.

Σύμφωνα με τον πρύτανη Γιώργο Καψάλη, αποφασίστηκε τα δρομολόγια να είναι πιο εντατικά τις πρωινές ώρες και να έχουν αφετηρία και σε άλλα σημεία της διαδρομής προς το πανεπιστήμιο. Επίσης, την Παρασκευή και το Σάββατο να υπάρχουν δρομολόγια του αστικού προς το πανεπιστήμιο και σε πιο προχωρημένες βραδινές ώρες για την εξυπηρέτηση των φοιτητών.

 

Στη Σύνοδο η συνένωση

Στο μεταξύ, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα τεθεί προς συζήτηση η πορεία διαλόγου για τη συγχώνευση τμημάτων του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Ο πρύτανης δε θέλησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στην πορεία των συνομιλιών, σημείωσε, ωστόσο, πως ο διάλογος συνεχίζεται και στο πλαίσιο της Επιτροπής που έχει συσταθεί, αλλά και μεταξύ των τμημάτων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Και εγώ, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής του πανεπιστημίου, βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τα τμήματα και τους συναδέλφους του ιδρύματος, και το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα», σημείωσε.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr