Banner Πανω
 
 
 

Αιθαλομίχλη …κατά προσέγγιση.

 

Η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου. Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης (κοινώς: καπνιάς), από τα οποία παίρνει και το όνομά της, καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου.

Πόσο όμως μετρήσιμη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυτή τη χρονική στιγμή στα Γιάννενα; Η απάντηση μονολεκτική: Καθόλου!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παύλο Κασσωμένο, αυτή τη στιγμή ο σταθμός Μέτρησης που βρίσκεται στην περιοχή της Κιάφας εγκατεστημένος, δεν είναι σε λειτουργία.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μεν εγκρίνει το σχετικό κονδύλι αλλά οι αρμόδιοι υπάλληλοι των εταιριών που κάνουν τη συνηθισμένη συντήρηση δεν έχουν ακόμη φροντίσει για τους προβλεπόμενους ελέγχους λειτουργίας του σταθμού με αποτέλεσμα να μην γίνονται μετρήσεις και να μην υπάρχουν στοιχεία για την ρύπανση της ατμόσφαιρας από την αιθαλομίχλη.

Ο κ. Κασσωμένος υπογράμμισε ότι τα συστήματα μέτρησης είναι δεκαετίας σημειώνοντας την ανάγκη αλλαγών ώστε να τοποθετηθούν πιο σύγχρονα για πιο ακριβείς μετρήσεις της ρύπανσης ενώ παράλληλα έχει αιτηθεί να αλλάξει θέση και ο σταθμός μέτρησης.

Τι γίνεται με την αιθαλομίχλη;

Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι καλή. Η ρύπανση μπορεί να μην μετριέται αλλά σίγουρα την αντιλαμβανόμαστε τόσο από την μυρωδιά όσο και από το νέφος που πλανάται πάνω από την πόλη αλλά και στα περίχωρα αυτής. Ο κόσμος κάνει τα πάντα προκειμένου να ζεσταθεί και αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού καίει, κυριολεκτικά ό,τι βρει μπροστά του. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Γιατί εμφανίζεται κάθε χρόνο;

Η αιθαλομίχλη επανεμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της μαζικής στροφής του πληθυσμού στην καύση ξύλων για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Η καύση ξύλων θεωρείται σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνη(άνω του 90%) για τις υψηλές συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Το τζάκι αποτελούσε παραδοσιακή εστία θέρμανσης, κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα, για πολλούς αιώνες. Ωστόσο, η θέρμανση με τζάκια και  ξυλόσομπες  είχε αντικατασταθεί από την καύση του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου που αποτελεί ένα περισσότερο οικολογικό μέσο θέρμανσης.

Σήμερα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και η επιμονή των εκάστοτε κυβερνώντων να μην εφαρμόζουν πολιτική χαμηλότερης τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, επανήλθε ως πιο φθηνός και  αποτελεσματικός τρόπος για τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά. Τα προβλήματα πολλά με σημαντικότερο την υγεία των πολιτών σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα.

Ενημέρωση από τους Πνευμονολόγους

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου προγραμματίζει τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων, στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στην πόλη.

Ο καπνός που εκλύεται από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες περιέχει ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών όπως όζον (O3), μονοξείδιο του άνθρακα (CO), διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOx) καθώς και οργανικές πτητικές ουσίες και μικροσωματίδια (PM).

Η αιθαλομίχλη, η ρύπανση δηλαδή που προέρχεται από την καύση αυτή, γίνεται εντονότερη τις μέρες του χειμώνα που επικρατεί ψύχος και άπνοια, παράγοντες οι οποίοι περιορίζουν την κίνηση και ανανέωση του αέρα. Οικισμοί που περιβάλλονται από λόφους και όρη, όπως η πόλη των Ιωαννίνων, επηρεάζονται ακόμα περισσότερο.

Στην περιοχή μας το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο τα τελευταία 4 χρόνια όταν, λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ο πληθυσμός στράφηκε στην καύση ξύλου σαν εναλλακτική πηγή θέρμανσης. Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να διαπερνούν κλειστές πόρτες και παράθυρα και να διεισδύουν μέσα στα σπίτια.

Πολυάριθμες μελέτες τεκμηριώνουν επικίνδυνες βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις των μικροσωματιδίων της αιθαλομίχλης στην υγεία, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και ασθενείς με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα.

Συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος με την εισπνοή αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι ερεθισμός του φάρυγγα, καταρροή, ξηροφθαλμία, ζάλη, κεφαλαλγία, βήχας, συριγμός, κόπωση και αίσθημα δύσπνοιας. Στους υγιείς ενήλικες και ιδιαίτερα στα παιδιά η παρατεταμένη έκθεση σε καπνό ξύλου ευθύνεται για εμφάνιση άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενώ στους ήδη ασθενείς συνδέεται με μεγάλη επιδείνωση των συμπτωμάτων τους και αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.

 «Ως πνευμονολόγοι, ειδικότητα που υπηρετεί το όργανο που πλήττει η αιθαλομίχλη, θεωρούμε υποχρέωση μας να υπογραμμίσουμε τον άμεσο αλλά και τον μακροχρόνιo κίνδυνο από την αιθαλομίχλη. Ελπίζουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την άσκηση πίεσης στην πολιτεία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και απoφάσεις για την μείωση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου στην πόλη μας», επισημαίνεται με έμφαση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr