Banner Πανω
 
 
 

Πάνω από 100.000 χιλιάδες επισκέπτες σε μία δεκαετία

 

«Στολίδι» αρ­χιτεκτονικής και κυψέλη πολιτισμού και εκπαιδευτικών δράσεων αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εξάλλου, στις αίθουσές του φιλοξενεί σπάνιους θησαυρούς από την αρχαία Δωδώνη κι όχι μόνο.
Ήδη συμπληρώθηκε μία δεκαετία από την επανέκθεση του Μουσείου στα τέλη Νοεμβρίου του 2008, όταν μετά από εκτεταμένες παρεμβάσεις στους χώρους του, που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, ανανεωμένο και πιο σύγχρονο ξανάνοιξε τις πύλες του στο κοινό, ανεβάζοντας σημαντικά την επισκεψιμότητά του. Η επέτειος αυτή θα τιμηθεί με ποικίλες δραστηριότητες τις οποίες προγραμματίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που έχει τη διαχείριση του Μουσείου.
Από το 1973…
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, θεμελιώθηκε το 1964, άνοιξε τις πύλες του το 1973 και το λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Έφοροι Αρχαιοτήτων Σωτήρης Δάκαρης, Ιουλία Βοκοτοπούλου, Ιωάννα Ανδρέου, Αγγέλικα Ντούζουγλη, Κωνσταντίνος Ζάχος.
Πριν από μία δεκαετία ολοκληρώθηκε μία πολύ μεγάλη παρέμβαση που κυριολεκτικά άλλαξε την όψη του, η οποία υλοποίησε προτάσεις εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και πρωτοποριακές εφαρμογές της Μουσειολογίας και της Μουσειογραφίας, με άξονα την αρχαιολογία των πράξεων των ανθρώπων στην Ήπειρο, από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τις απαρχές του Χριστιανισμού.
Οι θεματικές ενότητες που δημιουργήθηκαν στο Μουσείο αναδεικνύουν το ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο των κατοίκων στα παράλια και την ενδοχώρα, από την εποχή των παγετώνων και τη νεολιθική επανάσταση στον Πύρρο, το Κοινό των Ηπειρωτών και τους Ρωμαίους και από την καθημερινή ζωή μέχρι την ανάπτυξη και υλοποίηση ιδεών.
Χιλιάδες επισκέπτες
Μετά την επανέκθεση του Μουσείου η επισκεψιμότητά του παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο. Μέσα στην τελευταία δεκαετία το επισκέφθηκαν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Σημαντική αύξηση παρουσίασε και η δραστηριότητά του. Από το 2008 πραγματοποιήθηκαν 17 περιοδικές εκθέσεις, δημιουργήθηκαν πέντε κατάλογοι και υλοποιήθηκαν 37 εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενημερωτικό φυλλάδιο για το Μουσείο διατίθεται σήμερα σε έξι γλώσσες (ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και πολωνική), ενώ λειτουργεί ψηφιακή ξενάγηση με χρήση tablet.
Εξάλλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο έτυχε τιμητικής διάκρισης από το European Museum Award το 2012. Την ίδια χρονιά η γλύπτρια Ναταλία Μελά, σύζυγος του Άρη Κωνσταντινίδη, δώρισε το ατσάλινο έργο της «Οπλίτης», το οποίο κοσμεί τον κήπο της ανατολικής εισόδου του.
Επετειακές εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της επετείου μιας δεκαετίας από την Επανέκθεση του Μουσείου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προγραμματίζει, όπως ανακοίνωσε χθες, μία σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις.
Συγκεκριμένα, θα εκδώσει ειδικό λογότυπο, συλλεκτικό γραμματόσημο και αναγνωστική σφραγίδα, ενώ θα υλοποιήσει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού. Παράλληλα, θα προωθήσει τη διαδικασία ένταξης στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO των χρηστηρίων μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης, εκ των οποίων άνω των 2.000 φυλάσσονται στις Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Στον σχεδιασμό της περιλαμβάνονται και οι περιοδικές εκθέσεις «Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο», σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου, «Στην καρδιά του Μάη του ’68», σε συνεργασία με τη Photometria, International Photography Festival, «Και τα δέντρα στο Μουσείο;», σε συνεργασία με τον εικαστικό Πέρο Μπέχλη, «Αρμονικές Χαράξεις από το αρχείο του Βασιλείου Κουρεμένου», σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, «Έρια. Κτηνοτρόφοι της αρχαίας Ηπείρου», σε συνεργασία με διάφορους φορείς, «Ευεργεσία», επίσης σε συνεργασία με διάφορους φορείς, «Η Δωδώνη και η Δύση», σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Salerno, και του Lecce, στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης, του Τάραντα και του Ρηγίου της Καλαβρίας κ.α. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι διαλέξεις, σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων του ΑΜΙ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr