Banner Πανω
 
 
 

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση

 

Ένα «σχολείο» για την αντιμετώπιση συνεπειών και επιπτώσεων κατόπιν εκδήλωσης σεισμού αποτέλεσε για τους πυροσβέστες και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες η χθεσινή άσκηση, που οργάνωσε η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων.

Η άσκηση με την κωδική ονομασία «Σεισίχθων», ένα από προσωνύμια που αποδίδονται στον Θεό Ποσειδώνα, λόγω της ιδιότητάς του να δημιουργεί σεισμούς, πραγματοποιήθηκε σε δύο σημεία ταυτόχρονα και κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας, σε σχέση με αντίστοιχες τα τελευταία χρόνια.
Στο ένα πεδίο, σε κτίριο της επιχείρησης «Αυγά Ιωαννίνων Λισγάρας» στο Πέραμα, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περιστατικό μερικής κατάρρευσης κτιρίου και εγκλωβισμό εργαζομένων, ενώ στο 5ο Δημοτικό Σχολείο το σενάριο αφορούσε επίσης μερική κατάρρευση κτιρίων, απεγκλωβισμό ατόμων και έρευνα για την ανεύρεση αγνοούμενου, με τη συνδρομή σκύλου της 5ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Για μία περίπου ώρα, αφού πρώτα έγινε εκκένωση του κτιρίου από τους μαθητές, οι πυροσβέστες απεγκλώβιζαν άτομα από το μπαλκόνι του 1ου ορόφου κτιρίου με τρεις διαφορετικές μεθόδους, ώστε να τους παραλάβουν διασώστες του ΕΚΑΒ, ενώ στο δεύτερο κτίριο του σχολείου εξελισσόταν απεγκλωβισμός με τη βοήθεια κλιμακοφόρου οχήματος της Πυροσβεστικής.
«Εκπονήθηκε ένα κατά το δυνατόν ρεαλιστικό σενάριο. Ο σκοπός της άσκησης, πέρα από την εκπαίδευση του προσωπικού και των συναρμόδιων φορέων, είναι η επισήμανση λαθών και παραλείψεων, ώστε σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος, το οποίο βέβαια απευχόμαστε, να αποφευχθούν. Ο σεισμός είναι ένα απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή απροειδοποίητα. Για τον λόγο αυτό τόσο η υπηρεσία μας, όσο και οι άλλοι φορείς πρέπει να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα και εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές του. Απαιτείται πολύ καλός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και συγχρονισμός των ενεργειών τους, προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Απόστολος Βασδέκης, ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση ετοιμότητας.
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της άσκησης εξέφρασε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Γρηγόρης Τζίμας, τονίζοντας πως κάθε σχολική μονάδα έχει ειδικό σχέδιο εκκένωσης, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να υπάρχει τρόπος διαφυγής και να σωθούν οι μαθητές. «Το σχολείο επιλέχθηκε, γιατί είναι ένα τυπικό σχολείο στην περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, έχει περίπου 290 μαθητές, εάν προσθέσουμε και τα νήπια που είναι γύρω στα 50, είναι ένα καλό σχολείο που θα μπορούσαμε να δώσουμε την τυπική διάσταση μιας σχολικής μονάδας», ανέφερε, αποσυνδέοντας την επιλογή από το γεγονός πως το σχολικό συγκρότημα ήταν ένα από αυτά, που υπέστη ζημιές στον σεισμό του 2016. Ο κ. Τζίμας στάθηκε και στην άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική, κάνοντας γνωστό πως έχουν γίνει ασκήσεις ακόμη και σε ειδικά σχολεία, όπως στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπου οι πυροσβέστες κατάφεραν παιδιά με ειδικές ανάγκες, κάποια μάλιστα με νοητική υστέρηση, να τα κάνουν να κατανοήσουν πώς θα μπορέσουν να βγουν από το κτίριο σε περίπτωση κινδύνου.
Για μια θετική εμπειρία για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές έκανε λόγο η διευθύντρια του σχολείου Χαρίκλεια Ντάση, προσθέτοντας πως ασκήσεις ετοιμότητας γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού.
Εκτός των πυροσβεστικών δυνάμεων, στο πεδίο της άσκησης στο 5ο Δημοτικό Σχολείο συμμετείχαν η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Ηπείρου, η 8η Μεραρχία, η Αστυνομία, το Ε.Κ.Α.Β, η Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και εθελοντικές οργανώσεις. «Το ΕΚΑΒ είναι πάντα στο πλευρό του πολίτη και οι χρόνοι ανταπόκρισης είναι πολύ μικροί», τόνισε ο συντονιστής της 7ης περιφέρειας του ΕΚΑΒ Νίκος Σκούρας και ευχαρίστησε την Πυροσβεστική για τη συνεργασία.
Ανάλογες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και στις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr