Οκτώ χρόνια συν 550 μέρες

Μπορεί οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί ανάδειξης των Ιωαννίνων ως «κέντρου των Βαλκανίων» να ακούγονται πολύ τελευταία, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. Και την πραγματικότητα αυτή έρχεται να τη υπενθυμίσει εκ νέου το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, όπου οι εργασίες επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εκκρεμούν εδώ και οκτώ χρόνια. Οι οποίες εργασίες δεν πρόκειται να τελειώσουν πριν από τον Φεβρουάριο του 2016. Δέκα χρόνια δηλαδή για ένα έργο που μπορούσε και έπρεπε να γίνει μέσα σε δύο χρόνια.
Λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος υπέγραψε την απόφαση για νέα παράταση (η πέμπτη κατά σειρά) ολοκλήρωσης των εργασιών –η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 31 Αυγούστου του 2014. Τα νέα αυτά για άλλες 550 μέρες χωρίς ολοκληρωμένο αεροδρόμιο προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στους τοπικούς φορείς, αλλά το σίγουρο είναι ότι ήταν εν μέρει αναμενόμενα. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε τόσο στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη όσο και στον πρώην δήμαρχο Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο ότι το αεροδρόμιο δεν πρόκειται να τελειώσει πριν από το τέλος του 2015, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), την οποία τη χαρακτήρισε μια «δύσκολη υπηρεσία». Τελικά, από το 2015 πάμε στον Φεβρουάριο του 2016 και πάει λέγοντας, δεδομένου ότι το έργο αυτό, που εκτελείται με εθνικούς πόρους, έχει συνηθίσει σε παρατάσεις.
Για τη νέα παράταση του έργου, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννη Μήτση, ο οποίος μάλιστα έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Με την επιστολή του ζητά να αναζητηθούν ευθύνες όπου κι αν ανήκουν για τη νέα καθυστέρηση στο σημαντικό αυτό έργο, απαραίτητο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης. Επίσης, ζητά να οριστεί ως αμετάκλητη ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών στο αεροδρόμιο «η 31η Δεκεμβρίου του 2014 ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του νομού και να μπει ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη» όπως σημειώνει.
Στην απόφαση για τη νέα παράταση, σημειώνεται ότι απομένει να γίνουν οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου του αεροσταθμού και του περιβάλλοντος χώρου κυκλοφορίας και στάθμευσης. Για την κατασκευή του κτιρίου, αναμένεται να εκδοθεί από την ΥΠΑ η οριστική μελέτη και η σχετική οικοδομική άδεια, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση του έργου. «H αιτούμενη παράταση περιλαμβάνει το χρόνο έγκρισης από την ΥΠΑ της οριστικής μελέτης, τον χρόνο έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας και το χρόνο υλοποίησης του έργου της επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του υφιστάμενου αεροσταθμού» υπογραμμίζεται.
 
Ένα… πονεμένο ιστορικό

Ο διαγωνισμός για το έργο του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 52 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε στις 19 Ιουνίου του 2006. Ακολούθησε στις 20 Νοεμβρίου η υπογραφή της σύμβασης με ανάδοχο την εταιρία Τομή. Η Τομή πρόσφερε έκπτωση 51,80%, με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου να φτάνει στους 30 μήνες. Το κόστος του έργου ανερχόταν στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Ακολούθησε και μια συμπληρωματική σύμβαση με άλλα 4 εκατ. ευρώ –σύνολο δηλαδή 29 εκατ. ευρώ. Το 2013 αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ο σχεδιασμός του έργου προκειμένου να πέσει το κόστος κατά 13 εκατ. ευρώ. Έτσι αντί της κατασκευής ενός νέου αεροσταθμού, αποφασίστηκε η προσθήκη ενός νέου κτιρίου στο υφιστάμενο. Βάσει του νέου σχεδιασμού, για να ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο Ιωαννίνων απαιτούνται 8 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει να προέλθουν από το ταμείο των εθνικών πόρων, καθώς το έργο δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Ηπειρώτικος Αγών

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου