Banner Πανω
 
 
 

Έχει… ρεύμα η αναστήλωση

 

Αμετάβλητη παραμένει η επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας για αναστήλωση της γέφυρας της Πλάκας, έστω κι αν το θέμα δε βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Αυτό αποτυπώνει μια νέα πανελλαδική έρευνα που έγινε σε ένα δείγμα 350 νοικοκυριών, από ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», που πραγματοποιείται στο Μέτσοβο. Τίτλος της έρευνας ήταν «Η άποψη της κοινής γνώμης για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας δύο χρόνια μετά» και ήρθε ως συνέχεια μίας αντίστοιχης, που είχε πραγματοποιηθεί το 2015 και έδειχνε ότι το 53,3% έναντι του 46,7% δέχεται να συνεισφέρει ακόμη και οικονομικά στην αναστήλωση του γεφυριού στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου φορέα, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση και δεν μπορεί η πολιτεία να συνδράμει.
Βασικός της στόχος της νέας έρευνας ήταν να εκτιμήσει αφενός ποια είναι η επιθυμία αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας σήμερα στην ελληνική κοινωνία, αφετέρου να αποτιμήσει και αυτή την επιθυμία αναστήλωσης, με κάποιους οικονομικούς όρους.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Δαμίγος, το αποτέλεσμα της έρευνα δείχνει δύο πράγματα: «Το ένα είναι ότι συνολικά μέσα στην ελληνική κοινωνία η επιθυμία για την αναστήλωση δεν έχει μεταβληθεί και αυτό είναι ίσως το πιο συνταρακτικό εύρημα, αν αναλογιστεί κάνεις ότι έχουν περάσει δύο χρόνια, όπου η χώρα δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από την κρίση, μάλλον βαθύτερα έχει μπει».
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Ε.Μ.Π.», που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο Μέτσοβο, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 180 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος.
Στη συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, αναφέρθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, λέγοντας πως μπορεί να έχασε τη μάχη τον χειμώνα του 2015, αλλά πλέον δίνει τον μεγαλύτερο αγώνα, με πολύτιμο συμπαραστάτη Πολυτεχνείο. Το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος – καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές - προσφέρθηκε από την πρώτη στιγμή να αναλάβει δράση με στόχο την πρότυπη αποκατάσταση του γεφυριού. «Η προσπάθεια αποτελεί εξέχον παράδειγμα διεπιστημονικής προσέγγισης ενός σύνθετου τεχνικού προβλήματος, αλλά και τη βάση για τη συνεργασία όλων για την απαραίτητη περιφερειακή αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με συναίνεση και σχέδιο», τόνισε μεταξύ άλλων.

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια έκφραση σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τους ευεργέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Νικόλαο Στουρνάρη, τον Μιχαήλ Τοσίτσα, την Ελένη Τοσίτσα, τον Γεώργιο Αβέρωφ και τον Δημήτριο Θωμαΐδη.
«Ήταν αυτοί, που πρώτοι πίστεψαν στην αναγκαιότητα των εφαρμοσμένων επιστημών, για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ο οποίος πρόσθεσε πως στόχος της εκδήλωσης, πέραν της ανάδειξης της προσφοράς των μετσοβιτών ευεργετών του Ε.Μ.Π., ήταν η ενίσχυση της συλλογικής μνήμης του Πολυτεχνείου, ως προς το κομβικό για την ιστορία του ζήτημα των ευεργεσιών. Παράλληλα, τόνισε πως έμπρακτο δείγμα της βαθιάς ευγνωμοσύνης του Ιδρύματος αποτελεί το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, που ιδρύθηκε το 1993 και από τότε έχει αναπτύξει συστηματικά ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά στην προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος. «Δεν επιθυμούμε να υπάρχει μια "μουσειακή σχέση" του Ιδρύματός μας, με τις ρίζες και την ιστορία του. Αντίθετα, στόχος μας είναι η πολυσχιδής δράση στο πλευρό της ηπειρώτικης κοινωνίας, διατηρώντας και αναπτύσσοντας τους βαθείς δεσμούς μεταξύ του Ε.Μ.Π. και της Ηπείρου, και ιδιαίτερα του Μετσόβου», σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επικαιροποίησε τα μηνύματα των ευεργετών και τόνισε: «Η Ελλάδα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, βαθιάς και επίμονης κρίσης, εδώ και αρκετά χρόνια. Το ξεπέρασμα της κατάστασης αυτής δεν είναι εύκολο. Κομβικό στοιχείο της προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση είναι η τόνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές καινοτομίες, μια σύγχρονη εκδοχή των απόψεων και του οράματος των μετσοβιτών ευεργετών. Το Ε.Μ.Π. συμβάλλει ενεργά, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, στην παραγωγή καινοτομίας στη χώρα. Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του και με εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του φιλοδοξεί, 180 χρόνια μετά την ίδρυσή του, να είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και τη βελτίωση των προοπτικών των μελλοντικών της γενεών».
Τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία του Πολυτεχνείου να τιμήσει τη μνήμη των μετσοβιτών ευεργετών του στη γενέτειρά τους, εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, τονίζοντας πως η αναγνώριση είναι πολύ σημαντική, γιατί μόνο έτσι τιμάται σωστά η μνήμη και η ανεκτίμητη προσφορά τους. Εξήγησε, επίσης, πώς οι ευεργέτες αυτοί δεν είχαν μόνο καλοσύνη και διάθεση προσφοράς, «είχαν και σχέδιο για τη χώρα, γιατί ενισχύοντας τη σύσταση και λειτουργία Πολυτεχνείου, ήθελαν να αποκτήσει η προσφάτως τότε απελευθερωθείσα Ελλάδα, επιστημονικό δυναμικό ικανό να την ανοικοδομήσει και να δημιουργήσει τις απαραίτητες για την ανάπτυξή της ιδιωτικές, δημόσιες και βιομηχανικές υποδομές. Κι όχι μόνο αυτό. Μια ισχυρή Ελλάδα στα προσωρινά σύνορά της θα μπορούσε την κατάλληλη στιγμή να επωμισθεί και το βάρος της εθνικής εξόρμησης για την απελευθέρωση και της Ηπείρου και της Μακεδονίας και άλλων εδαφών, όπως και έγινε αργότερα». Και κατέληξε λέγοντας: «Φιλοπατρία, σχέδιο και πολλή δουλειά ήταν το «μυστικό» εκείνων των σπουδαίων ανθρώπων, το ίδιο μυστικό μπορεί και σήμερα να μας βγάλει από τη δοκιμασία που περνάμε».

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ
Εκτενή αναφορά στη συμβολή των μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και στην ανάπτυξη του Ε.Μ.Π. έκανε ο διευθυντής του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας, καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, επισημαίνοντας ότι είχαν υιοθετήσει το Πολυτεχνείο. «Έπαιξαν έναν πεντακάθαρο, σημαντικό προοδευτικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Την ενίσχυσαν στην επιστημονική και την τεχνική υποδομή, για τη βιομηχανική επανάσταση στη χώρα, για τον εκσυγχρονισμό της, έπαιξαν έναν σαφέστατο προοδευτικό ρόλο», τόνισε και ανέφερε πως το συνολικό ποσό που έδωσαν, ανέρχεται στις 2.500.000 δραχμές, ποσό συγκρίσιμο με τους προϋπολογισμούς του τότε ελληνικού κράτους.
Παράλληλα, ο κ. Καλιαμπάκος έκανε μια επισήμανση-σύγκριση που αφορά τις ευεργεσίες τότε και στις διαφορές με τις σημερινές χορηγίες. «Υπάρχει σημαντική διαφορά στα κίνητρα, στο μέγεθος ακόμη και στη στάση των ίδιων των ευεργετών», είπε και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα πέραν της υστεροφημίας και της φιλοπατρίας, οι χορηγίες καθοδηγούνται με τους νόμους του μάρκετινγκ ή χειρότερα από τους νόμους των φοροαπαλλαγών. Παράλληλα, τόνισε πως
οι ευεργεσίες δεν αφορούσαν ένα ενδεικτικό ή αντιπροσωπευτικό ποσόν από την περιουσία τους, «αλλά ήταν η περιουσία τους, ήταν όλα» και άποψη μεγέθους, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με αυτά που δίδονται σήμερα, σε επίπεδο δωρεών.

πηγη.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr