Banner Πανω
 
 
 

3η Γιορτή Πορτοκαλιού, μανταρινιού, ακτινιδίου και ελιάς

 

26 και 27 Νοεμβρίου από τον Δήμο Αρταίων
Κων. Χαρακλιάς: «Η γιορτή θα μεγαλώσει με στόχο την ανάδειξη των προϊόντων μας»

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τελεί η 3η Γιορτή Πορτοκαλιού, μανταρινιού, ακτινιδίου και ελιάς που θα διεξαχθεί το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου από τον Δήμο Αρταίων, σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης, το Επιμελητήριο Άρτας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας –Φιλιππιάδας.
Στην φετινή διοργάνωση δίνεται μια μεγαλύτερη έμφαση στην προσπάθεια εξωστρέφειας και ανάδειξης των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και προς αυτή την κατεύθυνση παρατηρείται μια συστράτευση των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων, ενώ όπως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κωνσταντίνος Χαρακλιάς επισήμανε προς την «Η»: «Πρόσκληση συμμετοχής έχει απευθυνθεί και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, και αναμένουμε την θετική του απάντηση».

Αναλυτικότερα η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει, πέρα από την προβολή των φυσικών προϊόντων, ειδική ημερίδα με στόχο να καταγραφούν οι δυνατότητες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή ώστε να επενδύσει κανείς στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία αυτών των υψηλής αξίας προϊόντων.
Για το σκοπό αυτό στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου στο χώρο του Ξενοδοχείου «Βυζαντινό», θα παρευρεθούν εξειδικευμένοι εισηγητές από τον επιστημονικό κλάδο όπως και τα σχετικά τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου. Παράλληλα θα κληθούν να μεταφέρουν την εμπειρία τους και άνθρωποι που μπήκαν στην παραγωγή και την μεταποίηση είτε εσπεριδοειδών είτε ακτινιδίων ή ελιάς σε τοπικό επίπεδο και έχουν επιτύχει το στόχο. Σκοπός δηλαδή είναι να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλους νέους πιθανούς επενδυτές στον πρωτογενή τομέα, άνθρωποι που αποτελούν ήδη επιτυχημένα παραδείγματα στον τομέα αυτό.

Στην κεντρική πλατεία
Η έναρξη της φετινής γιορτής θα γίνει πανηγυρικά το πρωί του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία, όπου ήδη υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση σε επαγγελματίες στον τομέα εμπορίας αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων για να εκθέσουν τα νέα μηχανικά μέσα της τελευταίας τεχνολογίας. Στον ίδιο χώρο από πλευράς του Δήμου θα τοποθετηθούν τα ξύλινα κιόσκια όπου θα προσφέρεται φυσικός χυμός και το σκηνικό αυτό θα αποτελέσει και τον τελικό προορισμό της ποδηλατοβόλτας που δρομολογείται με πέρασμα μέσα από τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή.
Το ίδιο απόγευμα στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» θα γίνει η επίσημη έναρξη της ημερίδας στην οποία αναμένεται να υπάρξει επίσημη εκπροσώπηση του αρμόδιου υπουργείου, με πιθανότατη και την φυσική παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Αποστόλου, ενώ παράλληλα συγκροτείται ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή τόσο του Επιμελητηρίου όσο και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, με γνωστά ονόματα του παραγωγικού τομέ, που μπορούν να παρέχουν τεχνογνωσία και ενημέρωση πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που αυτή τη στιγμή ενδιαφέρουν.
Και ενδιαφέρουν διότι ξεκίνησε ήδη από τις 30 Οκτωβρίου με καταληκτική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου η διαδικασία για τους νέους αγρότες μέχρι 40 ετών στα πλαίσια του ειδικού μέτρου επενδύσεων στην παραγωγή μέσω του ΕΣΠΑ. Η στιγμή δηλαδή της ειδικής αυτής ημερίδας προσλαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την άμεση ενημέρωση όσων ήδη βλέπουν με θετική προοπτική τον πρωτογενή τομέα και την ενασχόληση με αυτόν.

Με αρτινές γεύσεις
«Το πρόγραμμα των ομιλητών δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο καθόσον διαμορφώνεται με τη συμμετοχή όλων των φορέων που συμμετέχουν στην διοργάνωση», επισήμανε ο κ. Χαρακλιάς. Ωστόσο γνωστοποίησε την συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην εκδήλωση με υπεύθυνο τον Αρχιμάγειρα Γιάννη Μανίκα, ο οποίος θα φροντίσει στο χώρο του ξενοδοχείου «Βυζαντινό» να μαγειρέψει γεύσεις βάζοντας στο επίκεντρο το αρτινό πορτοκάλι, την ελιά, το μανταρίνι και το ακτινίδιο.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καλαμιάς, προσλαμβάνοντας κυρίως χαρακτηριστικά γιορτής, αφού θα διοργανωθεί ένα μουσικό πρόγραμμα με χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων. Παράλληλα θα στηθεί ένα μεγάλο τραπέζι παραδοσιακών εδεσμάτων με έμφαση στα προϊόντα τοπικής παραγωγής. Ήδη από πλευράς του Δήμου απευθύνονται προσκλήσεις συμμετοχής σε κάθε τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο ή άλλη εθελοντική ομάδα που επιθυμεί να συμμετέχει, ενώ τονίζεται ότι «μπορούν να συμμετέχουν και παραγωγοί προβάλλοντας τα τοπικά τους προϊόντα».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρακλιά ήδη υπάρχει η συνεργασία για αυτό το σκέλος της εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης» και του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Φιλοθέης, που ετοιμάζουν την παρουσία των χορευτικών τους Τμημάτων, ενώ για τη συνέχεια της γιορτής είναι πιθανή η παρουσία κάποιου παραδοσιακού συγκροτήματος.

Ετοιμάζεται το πρόγραμμα
Ο κ. Χαρακλιάς, υπογράμμισε ότι ακόμη όλα βρίσκονται στο στάδιο της πυρετώδους προετοιμασίας και ως εκ τούτου δεν είναι όλο το πρόγραμμα έτοιμο και ανακοινώσιμο. Επισήμανε ακόμη πως «Από κάθε κατεύθυνση και από όλους τους τοπικούς συνεργαζόμενους φορείς για την συγκεκριμένη διοργάνωση καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλά κανείς για υλικό αποτέλεσμα αλλά για την έμφαση που πρέπει να δοθεί σε ό,τι ο τόπος παράγει και μπορεί να αναπτύξει».
Ακόμη ο κ. Χαρακλιάς μιλώντας στην «Η» δήλωσε: «Η Γιορτή για τα τοπικά μας προϊόντα ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και σταδιακά μεγαλώνει. Και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ήδη, κι αυτό είναι ελπιδοφόρο, συνενώσαμε τις δυνάμεις μας για τη φετινή διοργάνωση όλοι οι τοπικοί εμπλεκόμενοι φορείς και το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Θα είναι καλύτερο διότι ο στόχος είναι κοινός. Να στραφεί η προσοχή όλων σε ό,τι παράγουμε στον τόπο αυτό. Να γνωρίσουμε πρώτοι εμείς τις δυνατότητές που υπάρχουν και ασφαλώς μέσα από την γιορτή να γνωρίσουμε σε όλους τα εξαιρετικά προϊόντα μας».

πηγη.https://www.ixotisartas.gr


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr