Η εγκατάλειψη της ιστορικής Άρτας και του ιστορικού νομού

xenia arta 8
Του Ιωάννη Σπ. Έξαρχου
Ιστοριογράφου – Ιστορικού ερευνητή

Με την ανοχή και την αδιαφορία των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου και της τοπικής Εκκλησίας οι ασεβείς, οι καιροσκόποι σφετεριστές, σκοταδιστές, οι βέβηλοι, οι βάνδαλοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την ιστορική Άρτα, πραγματική πρωτεύουσα της Ηπείρου (ΥΠΟΤ).

Στα βυζαντινά χρόνια
ΑΡΤΑ αύτη ήτο των αρχαιοτέρων εκ των πόλεων εν Ελλάδι και πρωτεύουσα της Ηπείρου, ως εκ του πλούτου και του πνεύματος. Δια τούτο εκαλείτο και Κοσμόπολις.
(Χρυσόβουλο που υπάρχει σε μεγάλο χριστιανικό μοναστήρι)

Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι… καταστρέφουν τον τόπο στον οποίο ζούνε… Και γιατί, ενώ όλοι οι άλλοι βλέπουν την καταστροφή, δεν αντιδρούνε.
Κι ακόμα, είναι απορίας άξιον πώς και γιατί αναπτύχθηκε αυτή η χείριστη συμπεριφορά κι αυτή η αδιαφορία και όλοι αυτοί λένε «άσε με, εγώ θα διορθώσω την Άρτα;».
Αφορμή για το σημερινό δημοσίευμά μου έδωσε η λεηλασία και η ολοκληρωμένη καταστροφή του ΠΡΩΗΝ ΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ και κάθε είδος ΓΚΡΑΦΙΤΙ που έχουν γεμίσει τους τοίχους των σπιτιών, τις προσόψεις των πολυκατοικιών, βιτρίνες καταστημάτων, αγάλματα, ανδριάντες, ιστορικά μνημεία, ιερούς ναούς με βρώμικα συνθήματα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Περίεργα καβαλιστικά σχήματα και ακαταλαβίστικα ξενικά ονόματα κι ένα σωρό άλλα είναι τα… έργα ΧΑΒΑΛΕΤΖΙΔΩΝ με τα σπρέι.
Βανδαλισμοί που καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
Ακαταδίωκτα και ατιμώρητα τα… βλαστάρια καταστρέφουν και διασκεδάζουν με φθονερή χαρά το χαλασμό που προξενούν. Και που είναι η Αστυνομία και η Εισαγγελία; ΠΟΥΘΕΝΑ…
Κι εμείς τί κάνουμε; Με τη μη αντίδρασή μας επιτρέπουμε αυτή τη νεανική παραβατικότητα.
Κι επειδή η γραμμή μεταξύ νόμου και παρανομίας είναι πολύ λεπτή, και το ένα θα φέρει το άλλο, εκτρέφουμε με την ανεκτικότητά μας την αυριανή εγκληματικότητα.
Σε ποιούς νόμους θα πειθαρχήσουν και ποιές ΗΘΙΚΕΣ αρχές και αξίες θα σεβαστούν όταν ανδρωθούν οι εν λόγω νεαροί ΧΑΒΑΛΕΤΖΗΔΕΣ, όταν ήδη θα έχουν σπουδάσει σε γυμνάσιο, σε λύκειο και σε πανεπιστήμιο την… ατιμωρησία… για ψηφοθηρικούς λόγους.
Όταν μάλιστα πρόκειται να υπηρετήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις οι γονείς αυτών των ΧΑΒΑΛΕΤΖΙΔΩΝ νεαρών, καταθέτουν στις υγειονομικές επιτροπές ότι το παιδί τους, το βλαστάρι τους είναι ψ…, είναι π…. και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί το μυαλό του ανθρώπου προκειμένου να αποφύγουν ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ…
Φοβούμαι ότι το τρένο (όχι βέβαια του Μενιδίου) έχει περάσει ανεπιστρεπτί και ο τόπος το έχει χάσει…
Δεν είναι μόνο το καθημερινό πρόβλημα αυτών των καλοζωισμένων παιδιών εύπορων οικογενειών που έχουν παρασύρει και τα παιδιά των φτωχών οικογενειών με τα σπρέι που καταστρέφουν τις δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, υπάρχει και το σοβαρότατο πρόβλημα της καλοστημένης καταστροφής ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΡΤΑΣ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Σήμερα Η ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Η ΠΟΛΗ η οποία ουσιαστικά ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ με την ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, το Ευρωπαϊκό πνεύμα, Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ, ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ, ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΚΩΜΩΔΟΠΟΙΩΝ, ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ, ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Η ΑΡΤΑ σήμερα εξαιτίας της γενικότερης εγκατάλειψης της υπαίθρου, είναι πόλος έλξης της διαπλοκής του πολιτικού καιροσκοπισμού, της κερδοσκοπίας, της τοκογλυφίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, των ναρκωτικών, της φιλοκατηγορίας, της λάσπης, της συκοφαντίας, της χυδαιότητας, του εκφυλισμού και της σνομπαρίας του χωριατονεοπλουτισμού.
Από το 1949 και μετά… ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ καταπατήθηκε παράνομα, όπως ο λόφος της Περάνθης ή το Ιερό όρος όπως το λέγανε οι αρχαίοι ΑΜΒΡΑΚΙΩΤΕΣ και οι όχθες του Άραχθου ή Άρατθου ποταμού. Τα ιστορικά ιερά μνημεία της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΡΤΑΣ όπως ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ (πρώην ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ), ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΗΣ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΣΣΑΣ, ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ, χάθηκαν πίσω από τα ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ του τσιμέντου, για τα γνωστά συμφέροντα της σνομπαρίας του χωριατονεοπλουτισμού, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟ, ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
Αποπνικτική ατμόσφαιρα, έλλειψη πρασίνου, πλατείες με πλαστικά τσαντίρια και καναπέδες, ψευτοζαρντινιέρες, ανεμιστήρες πάσης φύσεως, σόμπες, βρώμικες ομπρέλες, βρώμικα καθίσματα και δάπεδα, βρώμικες τουαλέτες, βρώμικες πινακίδες και αεροπανώ.
Χιμπατζίδικη μουσική όλο το 24ωρο που ενοχλεί αισθητά τους κατοίκους της Ιστορικής Άρτας… διασκεδάζοντας προκαλούν και προξενούν χαλασμό. Και πού είναι η Αστυνομία; ΠΟΥΘΕΝΑ…, δεν της επιτρέπουν να επέμβει. Λόγοι ψηφοθηρίας…
Ακαλαίσθητες και φτωχές πεζοδρομήσεις όπως έχουν κατασκευαστεί, τις οποίες έχουν χρυσοπληρώσει οι φτωχοί κάτοικοι της Ιστορικής ΑΡΤΑΣ και έχουν μετατραπεί σ’ ένα απέραντο ΓΚΑΡΑΖ των πάσης φύσεως ΙΧ επιβατικών οχημάτων, μηχανών και μοτοποδηλάτων μετά από την «σπάνια φαεινή ιδέα» και απόφαση της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής… να απομακρύνει από τις οδούς Αμβρακίας, Τζαβέλλα και Βασ. Πύρρου για την διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, χωρίς όμως να έχει μεριμνήσει πρώτα για την μόνιμη στέγαση αυτών σ’ όλα τα περιφερειακά εστεγασμένα πάρκινγκ που έπρεπε να είχαν γίνει στην ιστορική πόλη της Άρτας και μετά να προχωρήσει στην διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, στην τοποθέτηση πρασίνου και καλαίσθητου έντονου φωτισμού… Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΤΑ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΚΑΡΑΖ…
Το ίδιο συμβαίνει και στα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΡΤΑΣ, ένα ΓΚΑΡΑΖ, όπως στο Ιστορικό Κάστρο, στην Αγία Θεοδώρα, στον Άγιο Βασίλειο, στην Παρηγορήτισσα, στην Ιστορική Αρχαία Γέφυρα, επάνω στο πεζοδρόμιο και κολλητά με το εικονοστάσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. (Τα έχουμε φωτογραφήσει όλα όπως και τους κάδους των σκουπιδιών που υπάρχουν μόνιμα στους ιερούς ναούς του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου, με την ανοχή και αδιαφορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Εκκλησίας του νομού Άρτας).
Οι ακαλαίσθητες πεζοδρομήσεις που έχουν χρυσοπληρωθεί από τους φτωχούς κατοίκους της Ιστορικής Άρτας, κατά την διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων μετατρέπονται σε κανάλια της Βενετίας και οι πολίτες που βαδίζουν σ’ αυτές πατάνε εδώ κι εκεί για να αποφύγουν τα νερά της βροχής και από απόσταση όταν βαδίζουν ένας προς τον άλλο δείχνουν όλοι τους ότι είναι κουτσοί και παλατζάρουν… ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΕΡΓΟ, ΑΙΩΝΙΟ…
Οι αποθανόντες τσιμεντοποιήσανε παράνομα τις όχθες του ποταμού Αράχθου για να λειτουργεί η ετήσια εμποροπανήγυρη που είναι σε βάρος των καταστημάτων της Ιστορικής Άρτας και προς όφελος του Δήμου Αρταίων με τις εισπράξεις που κάνει από δαύτους που πουλάνε άγνωστης προέλευσης και ποιότητας των ειδών που έχουν, ενώ στα καταστήματα της Άρτας προσφέρονται σε φθηνότερη τιμή τα ίδια προϊόντα και πιο καλής ποιότητας. Και ιδιαίτερα θα τονίσω ότι τα καταστήματα της Άρτας έχουν επωμισθεί να πληρώνουν δυσβάστακτους φόρους και χαράτσια και εισπράξεις δυστυχώς δεν κάνουν και πάρα πολλές επιχειρήσεις κλείνουν… ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΡΤΑΣ. ΟΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ…
Περίπτερα καταστήματα, η δυσοσμία της αποχέτευσης, των κάδων με τα σκουπίδια που βρωμάνε απαίσια εξαιτίας της αδιαφορίας και αδράνειας της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Υγειονομικής Υπηρεσίας την οποία έχουν καταργήσει οι πολιτικάντηδες… για να μην χάνουν ψήφους… Απαίσια δυσοσμία σ’ όλα τα σημεία της ιστορικής Άρτας. Απαράδεκτη εικόνα στη λαϊκή αγορά.
Βρώμικα σκουπίδια και κάθε φύσεως άχρηστων αντικειμένων τα οποία έχουν συγκεντρώσει σε μεγάλες μάζες στον ΟΡΧΟ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ απέναντι από το Ιστορικό Κάστρο της ΑΡΤΑΣ στον περιφερειακό εθνικό δρόμο και στις παρόχθιες περιοχές και πίσω από το ιστορικό Κάστρο υπάρχει μόνιμα η δυσοσμία από τις ακαθαρσίες που έχουν αφήσει κάποιοι… ΜΙΑ ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ (ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙ).
Η ανυπαρξία σε έργα υποδομής όπως π.χ. τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ για την στέγαση όλων ανεξαιρέτων των Δημοσίων Υπηρεσιών. Και γι’ αυτό το σοβαρότατο θέμα που χρονίζει εδώ και πολλές δεκαετίες, η καλοστημένη καιροσκοπική κομματική – πολιτική συνεργαζόμενη με τα ντόπια καλοστημένα οικονομικά συμφέροντα, ιδιαίτερα κάποιοι που ήταν «διακονιάρηδες» και πλουτίσανε όταν παραδώσανε τους Αρτινούς Εβραίους στους Γερμανούς ΝΑΖΙ και στη συνέχεια τους αρπάξανε ό,τι είχαν και δεν είχαν. Η καλοστημένη αυτή οικονομική πολιτική των κομμάτων και των ντόπιων οικονομικών συμφερόντων δεν επέτρεψαν και ούτε πρόκειται να επιτρέψουν να γίνουν δημόσια κτίρια. Αυτοί ελέγχουν το ντόπιο χρήμα, αυτοί δεν θέλουν ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Νομού Άρτας. Αυτοί ελέγχουν την κομματική και ντόπια πολιτική, αυτοί πατάνε πάνω σε πτώματα αθώων ψυχών, αυτοί δεν πιστεύουν ούτε σε Θεό, ούτε σε πατρίδα, είναι εκμεταλλευτές ψυχών, αυτοί πιστεύουν μόνο στο χρήμα και σε τίποτε άλλο και στο άκουσμα του Αβέρωφ, του Κωτσέλη, και των άλλων πολιτικών που επισκέπτονται την ιστορική ΑΡΤΑ, τρέχουν να τους προσκυνήσουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους – οικογενειακά τους – οικονομικά τους συμφέροντα. Παρουσιάζονται ανάλογα με το πολιτικό ρεύμα όπου φυσάει ο άνεμος… πότε δημοκράτες, πότε εθνικόφρονες, πότε σοσιαλιστές, πότε κομμουνιστές και ό,τι προκύψει…
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ που οφείλει η πολιτεία να κάνει, προχώρησε σε μια κατασκευή προκάτ (και μάλιστα κάποιοι που ενήργησαν για το μεγάλο αυτό έργο στις όχθες του Αράχθου ποταμού φωτογραφήθηκαν για να μην χάσουν την ευκαιρία)…

xenia shmera   xenia palia

www.maxitisartas.gr

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου