Banner Πανω
 
 
 

Οι χάρτες ανέδειξαν το «χάος»

Σε μεγάλο βαθμό δόθηκαν απαντήσεις στην

αγωνία των ιδιοκτητών και των εκπροσώπων τις αυτοδιοίκησης σχετικά με τους δασικούς χάρτες, αν και παραμένουν σημεία που θα πρέπει να επιλυθούν, κυρίως με νομοθετικές τροποποιήσεις, καθώς, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, οι δασικές υπηρεσίες οφείλουν να τηρούν τον υφιστάμενο νόμο για τον χαρακτηρισμό της μορφής κάθε έκτασης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στα Γιάννενα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, πολίτες και εκπρόσωποι δήμων και άλλων φορέων γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα «Δ. Χατζής» στα παλιά Σφαγεία, ενώ ενδεικτικός του ενδιαφέροντος και της αγωνίας ήταν και ο αριθμός των ερωτήσεων που ακολούθησε.

 

Τρία είναι τα βασικά σημεία: το πρώτο αφορά στην αναγκαιότητα, αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει επιδείξει η χώρα στην κύρωση των δασικών χαρτών, το δεύτερο ότι υπάρχουν «αμφισβητούμενες» περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ΑΔ, δηλαδή ήταν αγροί σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του ’45 και δάση ή δασικές εκτάσεις σήμερα, και το τρίτο ότι η πλειοψηφία των δήμων δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που αφορούν στα όρια των οικιστικών πυκνώσεων.

Ξεκινώντας από την αναγκαιότητα της κύρωσης δασικών χαρτών, ο αν. Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκης σημείωσε πως αποτελεί ένα «απολύτως απαραίτητο εργαλείο» για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου, την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων καταπάτησης δασών. Επιπλέον, θα λύσει οριστικά μια σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες, σχετικά με χαρακτηρισμούς και αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων, ενώ θα καθοριστούν με σαφήνεια χρήσεις γης.

Η κύρωση των δασικών χαρτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάρτιση Δασολογίου και Κτηματολογίου, που αποτελούν υποχρέωση της χώρας και απορρέουν και από το Σύνταγμα. Μάλιστα, με πρόσφατη απόφασή του το 2016, το ΣτΕ επισημαίνεται ότι αν δεν υπάρχει κυρωμένο Δασολόγιο, δεν υφίσταται Κτηματολόγιο. Η αναγκαιότητα αυτή βέβαια είναι κατανοητή από όλους, ακόμα και εκείνους που εκφράζουν διαμαρτυρίες σχετικά με την ταχύτητα των διαδικασιών που ακολουθούνται, και το μικρό χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων.

Ωστόσο, ο κ. Μιχελάκης, υπήρξε κατηγορηματικά αρνητικός σε ενδεχόμενη αναστολή κύρωσης των δασικών χαρτών, επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο Βουλής και νομοθετικής εξουσίας μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις και διορθώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ο νόμος είναι του ’10, σήμερα αναρτώνται χάρτες στις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ. Η κύρωση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο και βρισκόμαστε υπό παρατάσεις. Έπρεπε να έχουν γίνει, ανέλαβε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία, για να μην πληρώσουμε πρόστιμα και γι’ αυτό επισπεύδεται».

Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο κ. Μιχελάκης στην τοποθέτηση του εκτελεστικού γραμματέα της περιφέρειας Δημ. Σιώλου, που μετέφερε την απόφαση της πλειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου. Αντίστοιχα, τις ανησυχίες του εξέφρασε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, προτείνοντας να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, ώστε όλες οι περιοχές που το 1945 ήταν αγροί, να παραμένουν αγροί και σήμερα, διευθετώντας μια σειρά προβλημάτων. Τη θέση της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής», που τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας χωρίς αναστολή, μετέφερε ο Κώστας Μπασιούκας. Ερωτήματα κατέθεσε και ο δήμαρχος Ζαγορίου Β. Σπύρου.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Τα προβλήματα που σήμερα ή το επόμενο διάστημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ιδιοκτήτες, δήμοι και υπηρεσίες, δε δημιουργούνται από τους δασικούς χάρτες, αλλά οι δασικοί χάρτες τα έφεραν στην επιφάνεια, με μαζικό τρόπο.

Ειδικά στον νομό Ιωαννίνων, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο δασικός χάρτης της Π.Ε Ιωαννίνων αφορά 4,977 εκατομμύρια στρέμματα. Βάσει του ιστορικού ορθοφωτοχάρτη του 1945, αλλά και των φωτοληψιών και αυτοψιών που έγιναν το διάστημα 2007 - 2009 στο πλαίσιο κατάρτισης των χαρτών, το 72,1% των εκτάσεων χαρακτηρίζονται δασικές. Αξίζει όμως να σημειωθεί, γιατί υπάρχει σχετικός προβληματισμός, πως τον χαρακτηρισμό αυτό έχουν λάβει και εκτάσεις που το 1945 ήταν χορτολιβαδικές και σήμερα δασικές. Ωστόσο, όπως σημείωσαν τα στελέχη της διεύθυνσης δασών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημάρχου Μετσόβου Κ. Τζαφέα, «ο νόμος για τον χαρακτηρισμό δεν έχει αλλάξει», άρα για τις δημόσιες και δημοτικές βοσκήσιμες γαίες ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν την ανάρτηση των δασών. Σαφώς, στο σημείο αυτό οι χάρτες «συνδέονται», κατά κάποιο τρόπο, με τις κοινοτικές επιδοτήσεις και για τον λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία, δεν πρόκειται, όμως, για ζήτημα για το οποίο ευθύνονται οι δασικές υπηρεσίες.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, ωστόσο, φαίνεται πως θα υπάρξει στις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ΑΔ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,46% στην ΠΕ Ιωαννίνων, δηλαδή πάνω από 350.000 στρέμματα, αφορούν δηλαδή αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για τις περιοχές, οι οποίες στις αεροφωτογραφίες του ’45 φαίνονται ως αγροί και σήμερα δάση ή δασικές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λόγω εγκατάλειψης, στις εκτάσεις αυτές πύκνωσε η βλάστηση, όπως ήταν φυσικό. Το σημείο «κλειδί» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, αν το Δ ισοδυναμεί με δάσος ή δασική έκταση. Η διάκριση και ο χαρακτηρισμός, ωστόσο, γίνεται, όπως γινόταν και μέχρι σήμερα, δηλαδή με τους ισχύοντες νόμους και σημαίνει ότι αν είναι δάσος, δεν μπορεί ουσιαστικά να χρησιμοποιηθεί για κανέναν λόγο, ενώ αν είναι δασική -με αίτηση εκχέρσωσης αν χρειάζεται- χρησιμοποιείται για αγροτικούς λόγους. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως οι αντιρρήσεις γίνονται ατελώς για περιπτώσεις εποικισμών, δηλαδή κληροτεμάχια.

Φυσικά, κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και οι πολίτες μπορούν, καθ’ όλο το διάστημα των αντιρρήσεων, μέχρι 24 Απριλίου, να προσέρχονται στο Σημείο Υποστήριξης, στην οδό Μ. Κοτοπούλη.

Τέλος, στη διαδικασία κατάρτισης των χαρτών, δεν απουσιάζει και η ολιγωρία των δήμων, αφού, αν και έχουν ενημερωθεί εδώ και μήνες, δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία για τα όρια των οικισμών. Είναι χαρακτηριστικό, πως στην ΠΕ Ιωαννίνων, μόνο ο δήμος Ιωαννιτών και ο δήμος Πωγωνίου έχουν εγγράψει τα στοιχεία στο σύστημα.

Ενημέρωση και στον δήμο Πωγωνίου

Εκτενής ήταν η ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με τους δασικούς χάρτες και κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου, με τη συμβολή της Διεύθυνσης Δασών περιφέρειας Ηπείρου.

Τόσο ο προϊστάμενος του Τμήματος Δασών και Δασικών Εκτάσεων Παναγιώτης Μάνης, όσο και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων και υπεύθυνη λειτουργίας του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών-ΣΥΑΔΧ για την Π.Ε. Ιωαννίνων, δασολόγος Ελένη Βάκκα, έδωσαν απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες των και παράλληλα διανεμήθηκε στους πολίτες χρήσιμο υλικό με αναλυτικές οδηγίες.

Διαπιστώνει προβλήματα ο δήμος Ζαγορίου

Πρόταση για ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου, σχετικά με το θέμα των δασικών χαρτών, κατέθεσε ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ενώ πρότεινε και συνάντηση με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να ενημερωθούν οι φορείς και οι κάτοικοι του Ζαγορίου.

Ο κ. Σπύρου τόνισε πως αν χαρακτηριστούν δασικές και δάση οι εκτάσεις που είχαν άλλη χρήση στο παρελθόν, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και για τον δήμο και για ιδιοκτήτες, ενώ πρόβλημα δημιουργείται και με τους βοσκοτόπους, καθώς αν χαρακτηρίζονται ως δασικές πολλές από αυτές τις εκτάσεις, θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού με βάση αυτούς δίνονται οι επιδοτήσεις. Το θέμα έθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αρβανίτης, εκπροσωπώντας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ζαγορίου, αλλά και ο Λεωνίδας Τσουμάνης εστιάζοντας στις αλπικές εκτάσεις που αποτελούν βοσκότοπους, ζητώντας να διευκρινιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αν αποτελούν δασικές ή χορτολιβαδικές. Επίσης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, προκύπτει ζήτημα με τα όρια των οικισμών, αφού νόμιμα κτίσματα εμφανίζονται εκτός αυτών. Το ίδιο επισήμανε και ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Τσουμάνης.

Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr