Banner Πανω
 
 
 

Πόλος έλξης για μεγάλες εταιρείες

καλλυντικών, η Πίνδος

 

Ένας ακόμη κολοσσός, θέλει να αξιοποιήσει τις ιδιότητες της λευκόδερμης πεύκης, για τη δημιουργία προϊόντων

Βίκυ Κώστα

Πόλος έλξης για μεγάλες εταιρείες καλλυντικών της χώρας, που επιλέγουν φυτά και βότανα για τη δημιουργία φυσικών καλλυντικών, αποτελεί η «ευλογημένη» Πίνδος, ανοίγοντας δρόμους στην αξιοποίηση της βιοποικιλότητά της.

Την ώρα που, ενδημικά φαρμακευτικά φυτά, κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της ανεξέλεγκτης κοπής τους από επιτήδειους που τα εμπορεύονται παρανόμως, αλλά και από ορισμένους που τα κόβουν για δική τους χρήση, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών στην Ήπειρο αποκαλούν τον τόπο τους «φαρμακείο της φύσης», ένα φαρμακείο, που έχει να προσφέρει πολλά και στον τομέα της ομορφιάς.

Τον Ιούνιο, ήταν το εγχείρημα γνωστής εταιρείας, υπό τον τίτλο «PINDOS WILD HERBS», η δημιουργία μία νέας σειράς προϊόντων περιποίησης σώματος με βάση άγρια βότανα της Πίνδου, επιλεγμένα για τις πολύτιμες ιδιότητες τους.

Τα προϊόντα είναι επίσης εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια λεμονιού και δυόσμου, που αναζωογονούν την επιδερμίδα και τη διάθεση ενώ το νερό έχει αντικατασταθεί από το πατενταρισμένο έγχυμα από 3 είδη σιδερίτη -ελληνικό τσάι του βουνού- (Sideritis scardica, Sideritis perfoliata, Sideritis raeseri), που έχουν αντιοξειδωτικές, ενυδατικές και φωτοπροστατευτικές ιδιότητες.

Η σειρά αυτή, θα επιστρέψει τον πλούτο της Πίνδου στους νέους της περιοχής στηρίζοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα Οικολογικού Αλφαβητισμού.

Με «καύσιμο» το σύνολο των κερδών αυτών των προϊόντων περιποίησης σώματος, τα παιδιά των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών θα πάρουν μέρος σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στα σχολεία τον Ιανουάριο του 2018 και στοχεύει να κάνει τη διαφορά τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Τώρα, έρχεται, ένας ακόμη κολοσσός, που τα προϊόντα του προβάλλονται στα μεγαλύτερα καταστήματα του κόσμου, να «επενδύσει» σε ένα δέντρο, που συναντάται και στην Πίνδο, τη λευκόδερμη πεύκη. Μέχρι σήμερα, το δέντρο αυτό, χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή βαρελιών και στην επιπλοποιία, στην κατασκευή πολλών εργαλείων και σκευών κ.ά.., λόγω της ανθεκτικότητάς του. Τα ξακουστά βαρέλια της Ζίτσας, όπου εκεί φυλάσσονταν το κρασί, ήταν φτιαγμένα από λευκόδερμη πεύκη.

Ωστόσο, έχει αρωματικές ιδιότητες, ενώ το ρετσίνι που εκκρίνεται από το φλοιό του δέντρου θεωρείται, από τους παραδασόβιους πληθυσμούς του εξωτερικού, ότι έχει ιαματικές ιδιότητες.

Μετά την Μαύρη Πεύκη, που ήδη χρησιμοποιείται από την εταιρεία, ως πρώτη ύλη για αντιγηραντικά καλλυντικά, που προέρχονται και από τα δάση της Πίνδου, το εντυπωσιακό Ρόμπολο, όπως αλλιώς ονομάζεται η Λευκόδερμη Πεύκη, θα έχει και αυτό μια θέση στον πλούσιο κατάλογο των προϊόντων.

Στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Μέτσοβο και μετακινούνται καθημερινά προς περιοχές, όπου στέκει αγέρωχο το μοναδικό αυτό δέντρο, που εμφανίζεται σε υψηλά υψόμετρα.

Μάλιστα, βρέθηκαν και στην πανέμορφη Βάλια Κ

άλντα, όπου μαζί με τη Λένα Φιλίππου Κορρέ, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας καλλυντικών και δημοσιογράφους γνωστών περιοδικών γυναικείας μόδας, ξεναγήθηκαν στην περιοχή και γνώρισαν την πλούσια βιοποικιλότητά της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κλάδος των φυτικών καλλυντικών αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με τα συμβατικά καλλυντικά παγκοσμίως, όπως και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας το μέγεθος της αγοράς φυτικών καλλυντικών προσωπικής περιποίησης που πωλούνται μόνο στα φαρμακεία αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15%-20%. Πάντως, η κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει και αυτά τα καλλυντικά, γι’ αυτό και οι εταιρείες προχωρούν σε προσφορές, ενώ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια. Μάλιστα οι ελληνικές εταιρείες φυτικών καλλυντικών, καταφέρνουν να επιβιώνουν στον παγκόσμιο χάρτη των επιχειρήσεων και των καλλυντικών και να φιγουράρουν δίπλα σε κολοσσούς-φίρμες σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, από τη Νέα Υόρκη ως το Χονγκ Κονγκ και το Σίδνεϊ.

Το Ρόμπολο ή Λευκόδερμη Πέυκη

- Eπιστημονική Oνομασία: Pinus heldreichii

- Άλλα Ονόματα: Πεύκη του Χελδράιχ

- Φυτό: δέντρο, ψηλό, ανθεκτικό, αειθαλές

- Καρπός: κώνος

Φύλλο: βελονόμορφο

Κορμός: χοντρός, ως 2 μέτρα

Είδος πεύκου που απαντάται σε μεγάλο υψόμετρο. Εμφανίζεται στα βουνά της Β. Πίνδου, στον Όλυμπο (όπου και το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά), στο Βέρμιο και στο Βούρινο, σε πετρώδη και ορεινά εδάφη, σε υψόμετρο 1100 έως 2400 μέτρα, στις πλέον αντίξοες κλιματικές συνθήκες εκεί όπου τελειώνουν τα δάση της μαύρης πεύκης ή ελάτης και δεν σχηματίζει συχνά πυκνό δάσος.

Την επιστημονική του ονομασία την οφείλει στον γερμανό βοτανολόγο Τέοντορ Χέρμαν φον Χέλντραϊχ ο οποίος το ανακάλυψε στα βουνά της βόρειας Ελλάδας το 1851.

Δένδρο ύψους ως 20 μ. Η κόμη σε νεαρή ηλικία έχει σχήμα κώνου, αργότερα παίρνει επίπεδο σχήμα. Ο φλοιός σε νεαρά δένδρα είναι λεπτός και με ομοιόμορφα λέπια, σκούρα καστανά. Σε ηλικιωμένους κορμούς είναι ανοιχτός σταχτόχρωμος και κομμα¬τιάζεται σε μικρές γωνιώδεις επιφάνειες. Οι νεαροί βλαστοί είναι παχείς, καστανόχρωμοι, συνήθως με σταχτόλευκη πάχνη, στη συνέχεια η επιφάνειά τους αποκτά όψη δέρματος φιδιού. Οφθαλμοί επιμήκεις-ωοειδείς ως κυλινδρόμορφοι, οξυκόρυφοι με μήκος που ποικίλλει, όχι ρητινώδεις, με λέπια καστανόχρωμα ως σταχτόλευκα, που έχουν ελεύθερη κορυφή σε εποχές ξηρασίας.

Τα νεαρά δέντρα έχουν χαρακτηριστικό άσπρο φολιδωτό φλοιό, ενώ τα ωριμότερα δημιουργούν το χαρακτηριστικό θωρακόμορφο φλοιό (το οποίο αποτελεί και το χαρακτηριστικό διαχωρισμού του από τα άλλα πεύκα) και συνηθίζεται να έχουν 'κομμένες' κορυφές. Είναι δέντρο αιωνόβιο και πολύ ανθεκτικό στο ψύχος.

Βελόνες: Ανά δύο, μήκους 6-10 εκ., δύσκαμπτες, αιχμηρές, κυρτές προς το κλαδί, στιλπνές σκουροπράσινες, έχουν γραμμές με στόματα και στις δύο πλευρές.

Άνθη: Φυτό μόνοικο, αρσενικοί κώνοι κυλιν¬δρικοί μήκους 2,5 - 3 εκ., πορφυροκόκκινοι, θηλυκοί κώνοι όρθιοι.

Κώνοι: Ωοειδείς, μήκους 8 εκ. περίπου, ανοιχτοί κατανοί. Τα καρπόφυλλα έχουν απόφυση που προεξέχει πυραμιδοειδώς, οφθαλμό με αγκάθι όρθιο ή κυρτό. Τα σπέρματα ωριμάζουν το 2° χρόνο.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr