Banner Πανω
 
 
 

Βαδίζοντας σε νέα τουριστικά μονοπάτια, στα Τζουμέρκα

 

Πρωτοβουλίες από τους επαγγελματίες για τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου και τη σήμανση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Άρτας

Τα παλαιότερα χρόνια τα μονοπάτια στην Ήπειρο, συνέδεαν τα χωριά μεταξύ τους, ένα χωριό με χωράφια, με ξωκλήσια, ή με κάποια πηγή. Με τη σταδιακή έλευση του αυτοκινήτου, τα μονοπάτια για πολλά χρόνια ξεχάστηκαν. Σήμερα τα ανακαλύπτουμε εκ νέου. Τα περπατάμε όχι τόσο για τον προορισμό στον οποίο μας οδηγούν, όσο για την επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό που μας προσφέρουν σε κάθε βήμα.

Ο πεζοπορικός τουρισμός, αναπτυσσόμενος κλάδος του τουρισμού, ανακαλύπτει με ταχύτατα αυξανόμενη τάση την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, και η Ήπειρος, έχει την ευκαιρία να «επενδύσει» σε αυτή την εναλλακτική μορφή, καθώς διαθέτει ιδανικές φυσικές και πολιτισμικές προϋποθέσεις: σχεδόν άπειρες οι ομορφιές της και πολυάριθμα τα αρχαία, νεότερα και σύγχρονα μνημεία και αξιοθέατα.

Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά, καθώς το θέμα της πρόσβασης και της ασφάλειας είναι σημαντικό για τους περιπατητές. Και αυτό σημαίνει, ότι δίνεται μεγάλη σημασία στην καλή σηματοδότηση στα μονοπάτια. Εκτός αυτού, θα πρέπει να υπάρχει και μια υποδομή που να προσελκύει τον οδοιπόρο, μεταξύ άλλων καταλύματα, ταβέρνες, συγκοινωνιακές συνδέσεις, πάρκινγκ απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει κανείς την πεζοπορία.

Στην περιοχή μας, γίνονται ήδη κάποιες προσπάθειες, μια εκ των οποίων από την Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων.

Σε συναντήσεις που είχε στις 18 Ιανουαρίου με εκπροσώπους τοπικών φορέων, συζήτησε την πρόταση για -δημιουργία πρότυπου δικτύου μονοπατιών στην επικράτεια των δήμων Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων και ζήτησε να γίνουν, το συντομότερο δυνατό, οι απαιτούμενες εργασίες για ασφαλείς μετακινήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σήμανση (έλλειψη πινακίδων ενημέρωσης και διαγραμμίσεων).

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, Σεραφείμ Φελέκης συμφώνησε ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου μονοπατιών στα Τζουμέρκα θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή.

Αφού επισήμανε ότι ένας από τους κύριους στόχους του Φορέα είναι η συνδρομή του για τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων, δεσμεύτηκε ότι άμεσα, με τη βοήθεια του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού του Φορέα, των επαγγελματιών αλλά και ορειβατικών συλλόγων, θα γίνει το πρώτο βήμα: η Έκθεση Οργάνωσης Δικτύου Μονοπατιών, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Το προεδρείο της Ένωσης εξέφρασε ικανοποίηση για την απάντηση του κ. Φελέκη, υπενθυμίζοντας ότι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών στα Τζουμέρκα αποτελεί χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών στη περιοχή.

Στη συνάντηση που είχε την ίδια ημέρα με τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας, Βασίλη Ψαθά, το προεδρείο της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων παρουσίασε ορισμένα από τα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής των Τζουμέρκων, όπως η έλλειψη επαρκούς σήμανσης και, γενικότερα, η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επαρχιακή οδός της Άρτας στην κατεύθυνση προς τα Τζουμέρκα.

Επιπλέον, ζήτησε τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου για την αποκατάσταση παλιών μικρών περιηγητικών μονοπατιών σε τζουμερκιώτικα χωριά της Άρτας που έχουν καταστραφεί καθώς και για τη δημιουργία νέων.

Ο κ. Ψαθάς είπε ότι αναμένει από την Ένωση των επαγγελματιών να του παραδώσει τις σχετικές προμελέτες με το σκοπό της λειτουργίας των μονοπατιών και το οικονομικό κόστος τους, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την κατασκευή τους.

Για τα προβλήματα στην 4η επαρχιακή οδό Άρτα-Γέφυρα Πλάκας, διαβεβαίωσε πως, όταν εκτονωθεί η κατάσταση που προκλήθηκε από τις κατολισθήσεις, θα γίνουν ορισμένες μικροεπεμβάσεις για την αποκατάσταση του δικτύου στο επικίνδυνο τμήμα του.

Σχετικά με τη σήμανση στο επαρχιακό δίκτυο που οδηγεί στις περιοχές των δήμων Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε το προεδρείο της Ένωσης ότι, εντός του 2018, πιθανόν πριν το καλοκαίρι, θα τοποθετηθούν κάποιες διευκρινιστικές πινακίδες και, παράλληλα, θα γίνει η απαραίτητη διαγράμμιση σε σημεία της 4ης επαρχιακής οδού της Άρτας.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΊΝΑ ΝΕΑ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr