Banner Πανω
 
 
 

 

Σε 12 παραλίες, θα κυματίζει και φέτος η «Γαλάζια Σημαία»

 

Ένα σύμβολο παραπάνω στην Ήπειρο, σε σχέση με πέρυσι – Πιστοποιήθηκαν Κυανή Ακτή, Μέγα Άμμος, Μονολίθι, Πλατάνια, Τσούκες, Βάλτος, Αμμουδιά, Λούτσα, Αγ. Παρασκευή, Δρέπανο, Καραβοστάσι και Μέγα Άμμος

Γράφει: Η Βίκυ Κώστα

Μία θέση στον χάρτη των top καλοκαιρινών προορισμών, έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τα παράλια της Ηπείρου, μιας Περιφέρειας που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν συνυφασμένη με χειμωνιάτικες διακοπές, λόγω του ορεινού ανάγλυφού της.

Η ακτογραμμή της, μήκους εκατό και πλέον χιλιομέτρων, με παραλίες που εκτείνονται αδιάκοπες για δεκάδες χιλιόμετρα ή γραφικούς κολπίσκους με γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τους πολυδιαφημισμένους τουριστικούς προορισμούς των νησιών του Αιγαίου και του Ιουνίου, καθυστέρησε αρκετά χρόνια να αναδειχτεί σε καλοκαιρινή επιθυμία Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Ωστόσο, τα κατάφερε, δίνοντας «ανάσες» δροσιάς στον επισκέπτη που θα τις ανακαλύψει.

Για όσους δεν το έχουν κάνει ακόμη, η τοποθέτηση μιας «Γαλάζιας Σημαίας», αποτελεί σίγουρα έναν πολύ δυνατό «κράχτη», για να επιλέξουν την Ήπειρο ως καλοκαιρινό προορισμό διακοπών.

Πόσο μάλλον, όταν η Περιφέρειά μας, διαθέτει φέτος 11 τέτοια σύμβολα, σκορπισμένα στις πιο όμορφες αλλά και οργανωμένες παραλίες… καλώντας τους επισκέπτες να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά και την ομορφιά που απλόχερα έχει χαρίσει η φύση στην περιοχή μας.

Το 2012, η Ήπειρος δεν είχε εξασφαλίσει καμία «Γαλάζια Σημαία», το 2013 μόνο τρεις κυμάτιζαν στις παραλίες της Πρέβεζας, το 2014 με πολλές προσπάθειες από πλευράς Περιφέρειας και Δήμων, κατακτήθηκαν έξι σημαίες, το 2015 έγιναν επτά, το 2016 εννέα, πέρυσι και φέτος η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 11 ακτές!

Έτσι λοιπόν, «Γαλάζιες Σημαίες» θα κυματίζουν στην Κυανή, τη Μέγα Άμμο, το Μονολίθι, τα Πλατάνια και τις Τσούκες του Δήμου Πρέβεζας, τη Λούτσα, το Βάλτο (Parga Beach Resort) και την Αμμουδιά του Δήμου Πάργας και την Αγία Παρασκευή, το Δρέπανο, το Καραβοστάσι και τη Μέγα Άμμο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Σε σχέση με πέρυσι, τη διαφορά έκανε ο Δήμος Ηγουμενίτσας, οι οποίος κατέκτησε από μία επιπλέον σημαία, η οποία θα τοποθετηθεί στην Αγία Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, μαζί με το Δήμο Πρέβεζας, συγκαταλέγονται στη λίστα των Δήμων με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους για το 2018, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Φέτος, οι τοπικές αρχές, κινήθηκαν γρήγορα και προχώρησαν στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, κατακτώντας 12 συνολικά σύμβολα, τα οποία θα κυματίζουν στις πιο δημοφιλής παραλίες της Ηπείρου, όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες.

Δεν είναι εύκολο να κερδίσει μια ακτή τη «Γαλάζια Σημαία». Πρέπει να πληροί 33 αυστηρά κριτήρια, που αφορούν καθαρότητα θάλασσας, οργάνωση και καθαριότητα της ακτής, ασφάλεια επισκεπτών, προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE επισκέπτονται τις ακτές όλη την κολυμβητική περίοδο και επισημαίνουν τυχόν προβλήματα και παραλείψεις. Συνήθως δίδεται μια μικρή διορία να διορθωθούν. Ωστόσο μια ακτή μπορεί να χάσει τη σημαία της προσωρινά, ή ακόμη και οριστικά, για σοβαρά παραπτώματα.

Με δεδομένα λοιπόν τα παραπάνω, η απόκτηση τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική και ειδικά για τα παράλια που προσδοκούν να κατακλυστούν φέτος από τουρίστες, καθώς η Περιφέρειά μας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προέβαλλε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, σε εκθέσεις του εξωτερικού, κάνοντας «ανοίγματα» σε νέες αγορές.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, αναμένεται να «αιμοδοτήσει» τα παράλια.

Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, οι παραλίες της Πρέβεζας, της Πάργας και της Ηγουμενίτσας που πιστοποιήθηκαν, αναμένεται να προσελκύσουν τόσο οικογένειες της περιοχής, με μικρά παιδιά, οι οποίες θα τις επιλέξουν για τα καθαρά νερά αλλά και για την ασφάλεια που θα προσφέρουν, λόγω παρουσίας ναυαγοσώστη, αλλά και τουρίστες.

Επιλέγοντας τις παραλίες της Ηπείρου, επιλέγουν και τα καταλύματα, τα κοντινά καταστήματα και τα εστιατόρια των περιοχών αυτών, δίνοντας «ανάσα» στον τουρισμό.

Να σημειωθεί, ότι η ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, έγινε την Τετάρτη στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία και ο κίνδυνος αφαίρεσης

Οι ακτές που έχουν βραβευθεί για τη συμμετοχή τους την προηγούμενη χρονιά, ξεκινούν να ετοιμάζουν την ακτή τους στις αρχές του Ιουνίου. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα, αφού ετοιμάσουν την ακτή τους, να παραλάβουν και αναρτήσουν τη Γαλάζια Σημαία έως την 1η Ιουλίου. Δεν μπορούν όμως να την αναρτήσουν εάν δεν έχουν και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων των νερών για την ακτή τους.

Επιθεωρητές, από τον Εθνικό Χειριστή αλλά και τον Διεθνή Συντονιστή, επισκέπτονται, πολλές φορές απροειδοποίητα, τις βραβευμένες ακτές της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και μαρίνες σε όλη τη διάρκεια του έτους και ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του Προγράμματος.

Προβλήματα ή παραλείψεις που εντοπίζονται κατά την επιθεώρηση γνωστοποιούνται στον διαχειριστή ώστε να αντιμετωπιστούν. Σε περίπτωση σημαντικού προβλήματος απαιτείται από τον Εθνικό Χειριστή η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας για χρονικό διάστημα 3 ως 15 ημερών, και μέχρι την αντιμετώπισή του, με υποχρεωτική αντίστοιχη πληροφόρηση για το γεγονός στον Πίνακα Ανακοινώσεων. Σε περίπτωση σοβαρής παράλειψης, αποσύρεται οριστικώς, με εντολή του Εθνικού Χειριστή, η Γαλάζια Σημαία, και η ακτή αφαιρείται από τους πίνακες βραβευμένων ακτών. Επισκέπτες των ακτών που εντοπίζουν προβλήματα συχνά αναφέρονται στον Εθνικό Χειριστή, αλλά και απ' ευθείας στο Διεθνή Συντονιστή.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΊΝΑ ΝΕΑ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr