Banner Πανω
 
 
 

Ανησυχία από την υπερπληθώρα φιδιών στην Ηπειρωτική ύπαιθρο!

 

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, οδηγοί στους επαρχιακούς δρόμους, κάτοικοι χωριών της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων παρατηρούν καθημερινά ότι «πλημμύρισε» από φίδια και σαύρες η ύπαιθρος και μόλις έχει καλοκαιριάσει. Ο φόβος και μόνο στη θέα ενός φιδιού είναι αρκετός, πολύ περισσότερο όμως εάν κάποιος δεχθεί επίθεση!
Αυτό συνέβη το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή της Ζίτσας, όπου ένας αλλοδαπός δέχτηκε δάγκωμα από φίδι, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Αστυνομία και ο άνθρωπος να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.  Όπως λένε ειδικοί, η υπερπληθώρα των ερπετών αυτών δεν οφείλεται στο ότι ενδεχομένως οικολογικές οργανώσεις εμπλούτισαν το περιβάλλον με φίδια, αλλά στο ότι τα οικοσυστήματα έχουν διαταραχθεί ριζικά μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, οπότε δεν είναι περίεργο το να εμφανίζονται είδη ζώων, ερπετών ή εντόμων σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν πριν ή σε διαφορετικές συχνότητες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτό είναι λογικό, υποστηρίζουν οι ειδήμονες, να δημιουργεί προβληματισμό στους κατοίκους των χωριών, ιδίως στους πιο ηλικιωμένους, που θυμούνταν μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Ως παράδειγμα, αναφέρεται ότι αφού οι κυνηγοί και τα φυτοφάρμακα έχουν εξολοθρεύσει τους αετούς και τα γεράκια, που τρώνε τα φίδια, τις σαύρες, τα ποντίκια κλπ, λογικό είναι αυτά να αυξάνονται, αφού δεν έχουν πλέον φυσικούς εχθρούς.
«Παρεξηγημένο» το φίδι!
Μάλιστα από τοπικούς οικολόγους τονίζεται ότι το φίδι είναι «παρεξηγημένο» και για τον λόγο αυτό συνήθως προκαλεί τον φόβο και τον πανικό, που συχνά οδηγούν στην εξόντωση του ζώου. Κανένα φίδι δεν κυνηγάει ανθρώπους, σημειώνουν οι οικολόγοι, όπως πολλές μαρτυρίες αναφέρουν, ούτε επιτίθεται ποτέ λόγω της υποτιθέμενης «κακίας» του. Οποιοδήποτε φίδι αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου προσπαθεί πανικοβλημένο να διαφύγει προς κάθε κατεύθυνση. Αυτή είναι και η κύρια μορφή άμυνας των φιδιών. Κατόπιν εάν το φίδι εγκλωβιστεί σε κάποιο μέρος αντιμέτωπο με τον άνθρωπο, τότε θα προσπαθήσει να τρομάξει τον «θύτη» του στρέφοντας το κεφάλι του προς αυτόν και βγάζοντας το χαρακτηριστικό δυνατό συριγμό, που ακούγεται σαν επαναλαμβανόμενο "Σσσσς". Στις περιπτώσεις και μόνο που το ζώο πατηθεί ή αρπαχτεί από κάποιο χέρι έτσι ώστε νιώσει ανήμπορο και ανίκανο να ξεφύγει ή ακόμα όταν το άτομο έχει πλησιάσει απειλητικά κοντά, τότε και χρησιμοποιεί την έσχατη άμυνά του, το δάγκωμα.
Οι ωφέλειες
Ένα μεγάλο μέρος της τοπικής πανίδας, είναι η ερπετοπανίδα, με άλλα λόγια τα ερπετά και τα αμφίβια. Εκτός όμως από τον ρόλο τους και την χρησιμότητά τους στο φυσικό περιβάλλον, τα ζώα της ερπετοπανίδας παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ζωή του ανθρώπου... στη ζωή μας: Προστατεύουν τις καλλιέργειες και τις απαλλάσσουν από τους εχθρούς της, ελέγχοντας τους πληθυσμούς τρωκτικών και εντόμων. Όλα τα ερπετά και αμφίβια της χώρας μας τρέφονται με αρθρόποδα όπως έντομα είτε σε μικρή ηλικία (φίδια), είτε κατά την διάρκεια όλης τους της ζωής (σαύρες, φρύνοι κ.ά). Έτσι μειώνουν σημαντικά τους πληθυσμούς αρθρόποδων, που πλήττουν τους αγρούς, όπως γρύλοι, ακρίδες, κρεμμυδοφάγοι κ.ά. Επίσης τα φίδια αποτελούν το αποτελεσματικότερο μέσο ελέγχου του πληθυσμού των τρωκτικών και μικρών λαγόμορφων, που επίσης πλήττουν τους αγρούς. Προστατεύουν την δημόσια υγεία από διάδοση ασθενειών.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr