Banner Πανω
 
 
 

Ελεύθερος ο Λεμπιδάκης μετά από έφοδο της αστυνομίας

 

Σε μία παλιά μάντρα αυτοκινήτων, σε απόσταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων από την πόλη του Ρεθύμνου, βρέθηκε ζωντανός αλλά εμφανώς καταβεβλημένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, μετά από 6 μήνες κράτησής τους από τους απαγωγείς του.

Η Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε παλιά μάντρα αυτοκινήτων στην γέφυρα «Ζουρίδας» και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ συλλήψεις ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων συνεργών.

 

mantra-lempidakis-1 Η αστυνομία φρουρεί την παλαιά μάντρα αυτοκινήτων, στην γέφυρα «Ζουρίδας», στο 5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ρεθύμνης- Χανίων, όπου βρέθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης | Μάριος Διονέλλης

Οι 10 συλληφθέντες φαίνεται να είναι από την Κρήτη, εκτός από έναν που είναι από τη Θεσσαλονίκη, υπήκοος FYROM κι έναν ακόμη αγνώστων στοιχείων ενώ αναζητούνται κι άλλοι πιθανοί συνεργοί.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες φαίνεται να είναι και ο εγκέφαλος της σπείρας, ο οποίος είχε εμπλακεί και στην απαγωγή Παναγόπουλου.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μεταφέρθηκε στο Ιατρείο της Αστυνομικής Σχολής Ρεθύμνου για προληπτικούς λόγους ενώ στο σημείο είχε μεταβεί και η οικογένειά του για να συναντήσουν τον δικό τους άνθρωπο, μετά από έξι μήνες αγωνίας. 

Ο επιχειρηματίας κατέθεσε αρκετή ώρα στους αστυνομικούς ενώ μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του στο Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το Ηράκλειο, μαζί με την οικογένειά του.

Ο 54χρονος κρατούνταν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον πάνω όροφο της μάντρας κι εντοπίστηκε εμφανώς αδυνατισμένος, αλλά πολύ καλά στην υγεία του, σωματικά και ψυχολογικά.

Η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη έγινε στις 30 Μαρτίου του 2017 και αποτελεί την πιο μακρά ομηρία στην χώρα και την πρώτη περίπτωση κατά την οποία το θύμα απελευθερώθηκε χωρίς να δοθούν λύτρα.

Η επιχείρηση της αστυνομίας και οι συλληφθέντες

Η Αστυνομία γνώριζε για καιρό το σημείο όπου κρατούνταν ο επιχειρηματίας, σχεδιάζοντας πολύ προσεκτικά το σχέδιο της απελευθέρωσης του.

Λίγα λεπτά πριν την επέμβαση της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της ΕΛΑΣ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), πέταξαν πάνω από τη μάντρα, προκειμένου να ελέγξουν τον χώρο και εντόπισαν τους δύο άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια πιάστηκαν επ' αυτοφώρω. 

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε σε μάντρα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο 5ο χιλιόμετρο Ρεθύμνου-Χανίων.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 12 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ο οποίος βρισκόταν στο ισόγειο και ένα ακόμη άτομο, το οποίο εντοπίστηκε στον πρώτο όροφο και είχε αναλάβει τη φύλαξη Λεμπιδάκη.

Από τα

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και γυναίκες, εκ των οποίων η μια ανήλικη 16χρονών, κόρη ενός εκ των συλληφθέντων.

Η ανήλικη φέρεται να έστελνε τα μηνύματα στην οικογένεια, προσαρμόζοντας τα usb αλλά και εκείνη που αγόραζε τις κάρτες των κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχαν πληροφορίες για το μέρος όπου βρισκόταν ο επιχειρηματίας και την Κυριακή το απόγευμα σχεδιάστηκε η επιχείρηση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ήταν σχετικά εύκολη, καθώς οι απαγωγείς δεν πρόλαβαν να προβάλουν κάποια αντίσταση.

Ο επιχειρηματίας φαίνεται να είχε μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κρησφύγετο το τελευταίο διάστημα ενώ φαίνεται να είχε αλλάξει πέντε κρησφύγετα.

Η αρχή της ομηρείας

Η απαγωγή του 54χρονου κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 30ης Μαρτίου 2017.

Οι δράστες προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα στην περιοχή των Καλέσσων, χτυπώντας το αυτοκίνητο του επιχειρηματία με ένα δικό τους. Στην συνέχεια τον χτύπησαν, τον ακινητοποίησαν και τον άρπαξαν.

 

apagogi-epixeirimatia Το σημείο όπου έγινε η απαγωγή του επιχειρηματία Λεμπιδάκη | Image-Services

Λίγες ώρες αργότερα, δύο αυτοκίνητο τυλίχτηκαν στις φλόγες σε παράδρομο μετά το ΠΑΓΝΗ, τα οποία όπως αργότερα διαπιστώθηκε, συμμετείχαν στην απαγωγή.

Οι δράστες φαίνεται να σχεδίαζαν καιρό την απαγωγή καθώς τα οχήματα, αν και έλειπαν οι πινακίδες, αποδείχτηκε ότι είχαν κλαπεί από τον Δεκέμβριο του 2016. Τα αυτοκίνητα τα έκαψαν οι δράστες, πιθανότατα, για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και διέφυγαν με τρίτο όχημα.

 

Τα αυτοκίνητα που βρήκαν καμένα οι αστυνομικές αρχές | Τα αυτοκίνητα, τα οποία «συμμετείχαν» στην απαγωγή Λεμπιδάκη και βρέθηκαν καμμένα σε παράδρομο του ΠΑΓΝΗ | IMAGE SERVICES

Η 6μηνη ομηρία του επιχειρηματία

Η πρώτη επαφή των δραστών με την οικογένεια του Λεμπιδάκη έγινε με μήνυμα στο κινητό του αδερφού του. Το μήνυμα ήταν από καρτοκινητό κι ανέφερε ότι «ο Μιχάλης είναι καλά στην υγεία του».

Την επόμενη μέρα ήρθε νέο μήνυμα στο κινητό του αδερφού του, από άλλο καρτοκινητό, το οποίο ανέφερε ότι «για να απελευθερωθεί ο Μιχάλης θέλουν 100 εκατομμύρια». Ολα τα sms που εστάλησαν ήταν από κατοκινητά, τα οποία δεν είναι νόμιμα και καταγεγραμμένα.

Ύστερα όμως από ορισμένες επαφές με την οικογένεια, το ποσό περιορίσθηκε κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Όμως, η πλευρά της οικογένειας του ομήρου δήλωνε ότι μπορούσε να δώσει στους απαγωγείς λύτρα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Πέρασαν περίπου τρεις μήνες, όταν στις 26 Ιουνίου του 2017, οι απαγωγείς «εμφανίστηκαν» και πάλι, μέσω SMS, το οποίο είχαν στείλει στον αδελφό του επιχειρηματία με τη φράση «είμαστε εδώ», χωρίς όμως να δίνουν κάποια άλλη ένδειξη για την υγεία του 54χρονου.  

Είχε προηγηθεί επιστολή της οικογένειας Λεμπιδάκη, με την οποία ανακοίνωναν το πέρας της διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς. 

Εκτιμάται πως η επιστολή αποτελούσε το ύστατο μήνυμα της οικογένειας προς τους απαγωγείς, μετά από μία περίοδο «στασιμότητας» στις συνεννοήσεις και 53 ημέρες χωρίς κανένα νέο για την κατάσταση της υγείας του.

Η επιστολή της οικογένειας Λεμπιδάκη

Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του και η οικογένεια μας βυθίζεται σε απόγνωση.
 
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.
 
Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.
 
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.
 
Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη

Η επανεμφάνιση

Πέρασαν περίπου δύο μήνες απραξίας, όταν στις 28 Αυγούστου 2017 η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» του Ηρακλείου δημοσίευε την ύπαρξη γραπτής ιδιόχειρης επιστολής του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την οικογένειά του, την οποία είχε γράψει στις 25 Αυγούστου.

Στις λίγες γραμμές της επιστολής, δεν γινόταν καμία αναφορά στο θέμα των λύτρων και της μεγάλης διαφοράς η οποία υπήρχε, μεταξύ των απαιτήσεων των απαγωγέων και της δυνατότητας της οικογένειας του επιχειρηματία και ουσιαστικά ήταν μία κίνηση των απαγωγέων, προκειμένου να αποδείξουν ότι ο Λεμπιδάκης ζούσε και ήταν καλά στην υγεία του.

Ένα μήνα αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, οι απαγωγείς του επιχειρηματία, με νέο μήνυμα το οποίο έστειλαν στην οικογένεια του επιχειρηματία, έριξαν κι άλλο τις απαιτήσεις τους στα λύτρα τα οποία ζητούσαν.

Οι απαιτήσεις των απαγωγέων, έπεσαν στα 18.000.000 ευρώ.από τα 30.000.000 ευρώ, τα οποία ζητούσαν επί μήνες.

πηγη.http://www.efsyn.gr


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr