Banner Πανω
 
 
 

«Ακάλυπτες» καρκινοπαθείς, λόγω…

λάθος απόφασης

 

Η ειδική εξέταση «Oncotype Dx», «κόπηκε» δια χειρός του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη - Αντί να εκδώσει νέα απόφαση, διευρύνοντας το όριο ηλικίας, κατήργησε την παλαιότερη και η εξέταση δεν καλύπτεται καθόλου!

Βίκυ Κώστα

Μπροστά σε μια αρνητική εξέλιξη, λόγω… γκάφας, βρίσκονται οι Ελληνίδες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, καθώς θα πρέπει πλέον να πληρώνουν από την τσέπη τους το γενετικό τεστ, το οποίο δείχνει αν πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και κοστίζει περίπου 3.600 ευρώ.

Η ειδική εξέταση «Oncotype Dx», «κόπηκε» δια χειρός του… «εκρηκτικού» αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος βέβαια είχε αντίθετη πρόθεση…

Η απόφαση υπογράφηκε στις 11 Ιουλίου, με στόχο να συμμορφωθεί με μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχει ως εξής: «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Την ανάκληση της αριθμ.πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013 (ΑΔΑ:ΒΛ9ΕΘ-ΧΛΩ) Υπουργικής Απόφασης «Διενέργεια της δοκιμασίας “Oncotype DX”», από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης, κατ’ εφαρμογή της αριθμ. 2457/2016 απόφασης του ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ».

Το ΣτΕ εξέδωσε πρόσφατα απόφαση μετά από προσφυγή μίας ασθενούς, η οποία διαμαρτύρονταν γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν κάλυψε το κόστος μίας ακριβής εξέτασης. Η άρνηση του οργανισμού οφείλονταν σε παλαιότερη απόφαση (αριθμ.πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013), η οποία όριζε ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος μόνο για γυναίκες μέχρι 65 ετών. Εξάλλου, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-80 ετών.

Προφανώς, λοιπόν, το ΣτΕ δικαίωσε την ασθενή, ζητώντας την ακύρωση της παλαιότερης απόφασης. Πρακτικά, δηλαδή, υποχρέωνε κυβέρνηση και ΕΟΠΥΥ να εκδώσουν νέα απόφαση, χωρίς όμως να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τις ασθενείς.

Αντί λοιπόν ο κ. Πολάκης να εκδώσει νέα απόφαση, διευρύνοντας το όριο ηλικίας και προσφέροντας την εξέταση δωρεάν σε όλες τις γυναίκες, έκανε ακριβώς το αντίθετο: με την κατάργηση της παλαιότερης απόφασης ουσιαστικά η εξέταση δεν καλύπτεται καθόλου! Για καμία γυναίκα!

Μάλιστα, είχε προηγηθεί και απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που εκδόθηκε στις 14-2-2017 και αναφέρει ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι υπουργικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν (2013) και να καταργηθεί το κριτήριο της ηλικίας, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης (Oncotype DX) από τον ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους Συλλόγους ασθενών με καρκίνο, καθώς το «κόψιμο» της εξέτασης, έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποβάλλονται σε ταλαιπωρία και φυσικά να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με φάρμακα, τη στιγμή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια απλή ορμονοθεραπεία για παράδειγμα, αφού πάσχουν από καρκίνο του μαστού σε αρχική μορφή.

Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ (Καρκινοπαθών Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών), μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ΕΛΛΟΚ της οποίας είναι μέλος μαζί με άλλους 27 Συλλόγους από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Ασθενών με Νεοπλασία Φίλων & Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση του κ. Πολάκη.

Η εξέταση και τα οφέλη

Σε ετήσια βάση περίπου 2.000 γυναίκες κατά μέσο όρο με καρκίνο του μαστού, είναι αναγκαίο να κάνουν την εξέταση, ώστε να γνωρίζουν για τα επόμενα 10 χρόνια από την αρχική διάγνωση, αν τελικά υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστεί η νόσος ή όχι.

Η εξέταση είναι μία ανάλυση για τον καρκίνο του μαστού που μετράει τη δραστικότητα 21 γονιδίων στο δείγμα όγκου μιας γυναίκας, ώστε να παρέχει μία εξατομικευμένη εκτίμηση της πιθανότητας να επανέλθει ο καρκίνος σε γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνου και αρνητικούς λεμφαδένες ή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες των οποίων ο όγκος έχει θετικούς λεμφαδένες και θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.

H εξέταση «OncotypeDX» εντάχθηκε και στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες του St. Gallen και του ESMO για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνου (ορμονοευαίσθητες). Οι πληροφορίες που λαμβάνει ο κλινικός ιατρός από την εξέταση είναι πολύ χρήσιμες τόσο για την ασθενή όσο και για το ΕΣΥ. Η εξέταση ποσοτικοποιεί την πιθανότητα μετάστασης και το όφελος από την χημειοθεραπεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πολλές γυναίκες (περίπου 50%) δεν θα χρειαστούν χημειοθεραπεία και χωρίς την συγκεκριμένη εξέταση θα έκαναν άσκοπα χημειοθεραπεία χωρίς να έχουν κανένα απολύτως όφελος.

Το «OncotypeDX» είναι μια εξέταση που ωφελεί λοιπόν τις ασθενείς αποτρέποντάς τες από το να κάνουν άσκοπα χημειοθεραπεία αλλά ωφελεί και τα ταμεία επιτρέποντάς τους να εξοικονομούν πολλά χρήματα που θα ξόδευαν άσκοπα σε χημειοθεραπείες που δεν θα ωφελούσαν αλλά μόνο βλαβερές θα μπορούσαν να είναι.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται ότι «το συνολικό ετήσιο κόστος χορήγησης χημειοθεραπείας σε ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο καρκίνο του μαστού, με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες, στηριζόμενοι στα ήδη υπάρχοντα κλινικά κριτήρια του NCCN ανέρχεται σε 24.736.500, ενώ η εφαρμογή της τεχνικής της ΑΑΑΜ-Π για 21 γονίδια (αναφέρεται στην εξέταση ‘Oncotype Dx’) θα οδηγήσει σε συνολικό κόστος 19.688.950, περιορίζοντας έτσι το συνολικό κόστος περίπου κατά 5 εκατ. ευρώ».

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ

 

 


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr