Banner Πανω
 
 
 

Εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών, στην εξέταση HPV DNA

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΠΥ, ενδείκνυται μόνο σε γυναίκες 30 έως 65 ετών

Εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών στην εξέταση HPV DNA για την ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, βάζει ο ΕΟΠΥΥ, αγνοώντας ουσιαστικά ακύρωση απόφασης που όριζε ηλικιακά όρια στην αποζημίωση εξέτασης για τον καρκίνο, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ εξέδωσε πριν από λίγους μήνες απόφαση μετά από προσφυγή μίας ασθενούς, η οποία διαμαρτύρονταν γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν κάλυψε το κόστος μίας ακριβής εξέτασης της Oncotype DX. Η άρνηση του οργανισμού οφείλονταν σε παλαιότερη απόφαση, η οποία όριζε ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος μόνο για γυναίκες μέχρι 65 ετών.

Το ΣτΕ λοιπόν δικαίωσε την ασθενή, ζητώντας την ακύρωση της παλαιότερης απόφασης.

Tο HPV DNA test είναι μία αξιόπιστη και ευαίσθητη εξέταση, που με την βοήθεια της μοριακής τεχνολογίας ανιχνεύει την ύπαρξη DNA του ιού HPV στα τραχηλικά κύτταρα της μήτρας πριν ακόμα αυτός προκαλέσει ορατές κυτταρικές αλλοιώσεις.

Ταυτοχρόνως ταυτοποιεί συγκεκριμένους τύπους (υψηλού κινδύνου) του ιού HPV (Human Papilloma Viruses – Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων) που ευθύνονται για τη λοίμωξη και κατ’ επέκταση προσδιορίζει την ύπαρξη χρόνιας παραμένουσας HPV λοίμωξης η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εκδόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, «η συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα ενδείκνυται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις: 1. Προληπτικά, εφόσον το κρίνει ο γυναικολόγος, μόνο σε γυναίκες 30 έως 65 ετών με προσκόμιση κυτταρολογικής εξέτασης κατά Παπανικολάου,

2. Για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των παθολογικών δοκιμασιών κατά Παπανικολάου, η χρήση της εξέτασης HPV DNA παρέχεται επί ASCUS, ASC-H και LGSIL κυτταρολογίας».

Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει εξάλλου ότι η εξέταση δεν μπορεί να επαναληφθεί σε διάστημα μικρότερο της 5ετίας και εξαιρέσεις γίνονται μόνο μετά από αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και τότε η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί στην 3ετία.

Τέλος, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες η εξέταση HPV DNA δεν χορηγείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών, και «επειδή πρόκειται για εξέταση με ιδιαιτερότητες συνιστάται να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες λήψης και μεταφοράς του υλικού που ορίζει η επιστημονική κοινότητα».

 

Η εξέταση και τα οφέλη

Να σημειωθεί ότι, η εξέταση HPV DNA γίνεται συνδυαστικά με το τεστ Παπανικολάου ή σε συνέχεια αποτελεσμάτων του τελευταίου που δείχνουν κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας με στόχο την ταυτοποίηση των στελεχών του ιού HPV.

Η εξέταση θεωρείται καίριας σημασίας για τις γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ξενίζει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να θέσει ηλικιακό όριο, δεδομένου ότι η έναρξη των ερωτικών επαφών σήμερα, ξεκινά πολύ πριν τα 21 έτη ζωής.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ελληνική μελέτη Hermes (Hellenic Real Life Multicentric Cervical Screening Study), η υιοθέτηση πιο στοχευμένων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να συντελέσει σε μείωση της θνησιμότητας των ασθενών αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για τα συστήματα υγείας.

 

Αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία

Η απόφαση του ΕΟΠΠΥ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου και του αναπληρωτή τομεάρχη, Ιάσονα Φωτήλα, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν ως τελείως αυθαίρετη και επιστημονικά και ατεκμηρίωτη, διερωτώμενοι με ποια επιστημονικά κριτήρια τέθηκε ως ανώτατο όριο τα 65 χρόνια και με ποιο δικαίωμα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μια γυναίκα 28-29 ετών πχ αλλά και νεότερης ηλικίας;

Στην επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και συνυπογράφουν και οι βουλευτές από την Ήπειρο Βασίλης Γιόγιακας, Γιώργος Στύλιος και Στέργιος Γιαννάκης, τονίζουν τα εξής: «Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά για τα κακώς κείμενα του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός έχει μπει στον «γύψο» μετά το απαράδεκτο Π.Δ που υπογράψατε και καταργεί ουσιαστικά την αυτονομία του και γίνεται πλέον ένα τμήμα του υπουργικού γραφείου σας. Μία από τις παρενέργειες της κακής λειτουργίας του Οργανισμού είναι ότι λίγους μήνες αφότου το ΣΤΕ ακύρωσε απόφαση, που όριζε ηλικιακά όρια στην αποζημίωση εξέτασης για τον καρκίνο(θέμα για το οποίο είχαμε κάνει δημόσια παρέμβαση), ο Οργανισμός θέτει ξανά όρια για την αποζημίωση αυτή την φορά της εξέτασης HPV DNA (ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα). Η απόφαση εκδόθηκε στις 22-9-2017 από το τμήμα σχεδιασμού αγοράς & παρακολούθησης δικτύου παροχών με θέμα: ‘Κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA’. Η απόφαση ορίζει ότι δικαίωμα συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα έχουν οι γυναίκες 30- 65 ετών.

Είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να βάζει τέτοια όρια;

Είναι δυνατόν να μην καλύπτει νέες κοπέλες, την ώρα που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, γίνεται από τα 14-15 και δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού είναι εξαιρετικά χαμηλή. Επίσης άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή. Συνεπώς, με ποια επιστημονικά κριτήρια τέθηκε ως ανώτατο όριο τα 65 χρόνια και με ποιο δικαίωμα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μια γυναίκα 28-29 ετών πχ αλλά και νεότερης ηλικίας;».

Γράφει: Η Βίκυ Κώστα

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr