Banner Πανω
 
 
 

Είναι μακρύς ο δρόμος για σοβαρές θεραπευτικές προσεγγίσεις

 

Ομιλία του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ Κωνσταντίνου Λυκέτσου, στο ΠΓΝΙ

Η άνοια, στις διάφορες μορφές της, έχει εξελιχθεί σε μια κοινή ασθένεια, που πλήττει σχεδόν 50 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer, είναι περίπου σε 200.000, αριθμός που αναμένεται ως και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο διαδεδομένη μορφή της άνοιας. Καθώς οι πληθυσμοί των ανεπτυγμένων χωρών θα συνεχίσουν να γερνούν, η άνοια θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες παγκόσμιου κύρους και βεληνεκούς, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να υπάρχουν σοβαρές και αξιόπιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Μέχρι τότε όμως η κατάσταση των ασθενών και των φροντιστών τους μπορεί να γίνεται συνεχώς καλύτερη, με την αξιοποίηση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο της τοποθέτησης του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ Κωνσταντίνου Λυκέτσου, που πραγματοποίησε ανοιχτή ομιλία στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΙ προσκεκλημένος της Σχολής Επιστημών Αγωγής.

«Σε 30 χρόνια από σήμερα θα έχουμε 100 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι η άνοια θα απασχολεί 200 – 300 εκατομμύρια ανθρώπους, μαζί με τους φροντιστές των ασθενών. Υπάρχουν νέες δυνατότητες ανίχνευσης των παραγόντων που οδηγούν στην άνοια και μαθαίνουμε διαρκώς τη βιολογία της εκφύλισης.

Επί της κλινικής προόδου όμως δεν υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα. Παρά την αισιοδοξία για τη θεραπεία, πιστεύω, ότι θα απαιτηθούν 10 – 20 χρόνια για να έχουμε σοβαρές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Έχουμε όμως ήδη θεραπείες που αλλάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών και κάνουν τη διαφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μία από τις παραμέτρους που ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Λυκέτσος αφορούσε στο οικονομικό και κοινωνικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται κάθε κρατικός προϋπολογισμός.

«Ο κόσμος είναι φοβισμένος μπροστά στην άνοια, αντιλαμβανόμενος τα τεράστια προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει. Δεν έχουν όμως συνειδητοποιήσει όλοι το τεράστιο οικονομικό βάρος της ασθένειας. Στις ΗΠΑ υπολογίζουμε ότι το 2040 το κόστος αντιμετώπισης της άνοιας θα είναι 1 τρις δολάρια το έτος, μεγαλύτερο δηλαδή από τον ετήσιο προϋπολογισμό για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις».

Τον κ. Λυκέτσο προλόγισαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Καθηγητής Γ. Γεωργίου, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Βεν. Μαυρέας και ο Καθηγητής Νευρολογίας Αθ. Κυρίτσης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης Γ. Καψάλης.

Στην Πρυτανεία

Τον κ. Λυκέτσο υποδέχθηκε νωρίτερα στο Πανεπιστήμιο ο Πρύτανης Γ. Καψάλης.

Ο Πρύτανης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παραμένοντας πιστό στις βασικές αρχές της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας, επιδιώκει ακαδημαϊκές και επιστημονικές συνεργασίες με σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Επιστημών και ότι μία τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα είναι ο Καθ. Κωνσταντίνος Λυκέτσος. Ακόμη, ευχήθηκε η επίσκεψη αυτή του κ. Λυκέτσου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την πόλη μας να είναι η απαρχή μιας συντονισμένης μελλοντικής συνεργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Καψάλης επέδωσε στον κ. Λυκέτσο το έμβλημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την προσφορά του στην έρευνα και την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Καθ. κ. Λυκέτσος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Πρύτανη και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υποδοχή και τη φιλοξενία και διαβεβαίωσε ότι πράγματι η επίσκεψή του αυτή θα έχει συνέχεια και θα οδηγήσει σε συστηματική συνεργασία ανάμεσα στα δύο Πανεπιστήμια.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Βασιλική Μαχαιράκη, Επίκ. Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Jοhns Hopkins των ΗΠΑ, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθ. Γιάννης Γεωργίου και ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Θωμάς Υφαντής.

Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr