Banner Πανω
 
 
 

Ανιχνεύοντας τα αλλεργικά νοσήματα

 

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα αλλεργικά νοσήματα σε παιδιά, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την πρώιμη χρήση των αντιβιοτικών και την αύξηση των γεννήσεων με καισαρική τομή, να αποτελούν –σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα- τις βασικότερες αιτίες.

Αυτό υποστηρίζει η «θεωρία της υγιεινής», τουλάχιστον, καθώς σαφής αιτία για την αύξηση των αλλεργιών, δεν υπάρχει. Αυτό που απασχολεί, είναι κυρίως ότι τα αλλεργικά νοσήματα των παιδιών αποτελούν πλέον καθημερινά κλινικά προβλήματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παιδίατροι και γενικότερα οι γιατροί.
Με στόχο την, κατά το δυνατόν, διαδραστικότερη παρουσίαση ολοκληρωμένης και σύγχρονης γνώσης γύρω από τα αλλεργικά νοσήματα, η Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία διοργανώνει στα Γιάννενα (ξενοδοχείο du Lac), από σήμερα  Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, το 5ο Σχολείο Παιδοαλλεργιολογίας. Πρόκειται για τη συνέχεια των προηγούμενων «Σχολείων», που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα).
Η επιστημονική εκδήλωση απευθύνεται κυρίως στον γιατρό, που ασκεί πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα παιδιά, πρωτίστως τον παιδίατρο, τον γενικό ιατρό και κάθε άλλο γιατρό συναφούς ειδικότητας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία υγείας.
«Η θεματολογία επιλέχθηκε με προσοχή, ώστε να καλυφθούν οι σημαντικότερες εκφάνσεις των αλλεργικών νοσημάτων, τα οποία έχουν ιδιαιτέρως αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μερικά από τα θέματα, που θα αναπτυχθούν, είναι η τροφική αλλεργία, η δερματική αλλεργία, η αλλεργία στα φάρμακα, ο εμβολιασμός του αλλεργικού παιδιού και το παιδικό άσθμα», ανέφερε η πρόεδρος του Σχολείου και της Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρείας, επίκουρη καθηγήτρια Σοφία Τσαμπούρη, σε συνέντευξη που παραχώρησε με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκο Χαλιάσο.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ η επίσημη έναρξη θα δοθεί στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου, με τους χαιρετισμούς των επισήμων και των οργανωτών.
Η Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία έχει ιδρυθεί από το 2002, ενώ τα τελευταία εννέα χρόνια έχει διοργανώσει πανελλήνια συνέδρια, καθώς και ημερίδες/κλινικά φροντιστήρια-σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της εταιρείας είναι η ενημέρωση και προαγωγή της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης των επαγγελματιών υγείας σε θέματα σχετικά με τις αλλεργικές παθήσεις στα παιδιά, καθώς και η παροχή τεκμηριωμένης πληροφόρησης στους γονείς των αλλεργικών παιδιών, μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας: www.pedallso.gr.

Εμβόλια και εμβολιασμός
Η αναβληθείσα, ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη, ομιλία του ομότιμου καθηγητής Παιδιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Καφετζή, με θέμα «Εμβόλια και Εμβολιασμοί», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Du Lac.
Η εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο των συναντήσεων με τίτλο «Από το Α ως το Ω» - Μια Ακαδημία για Γονείς, που διοργανώνουν το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Τομέας Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ο εμβολιασμός είναι η πιο απλή και εφικτή μέθοδος προαγωγής της υγείας. Δεν έχει στόχο να προφυλάξει μόνο το άτομο που εμβολιάζεται, αλλά απώτερος στόχος είναι να προκληθεί η ευρύτερη δυνατή προστασία του πληθυσμού», επισημαίνεται σε δελτίο τύπου.
Στην τέταρτη συνάντηση θα γίνει αναφορά, μεταξύ άλλων, σε επίκαιρα θέματα και ερωτήματα, όπως ποια εμβόλια πρέπει να γίνονται στα παιδιά και τους εφήβους, αν πρέπει οι έγκυες να εμβολιάζονται, τι γίνεται με την 3η ηλικία, τι συμβαίνει με το αντιγριπικό εμβόλιο και τι είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα;
Ο Δημήτρης Καφετζής διετέλεσε διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και της Παιδιατρικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 έχει αναλάβει την αναδιοργάνωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιριών. Υπήρξε, επίσης, μέλος ή πρόεδρος πολλών επιστημονικών επιτροπών του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ και του νοσοκομείου Παίδων, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια και οργανισμούς του εξωτερικού και έχει τιμηθεί για την προσφορά του στον τομέα της παιδιατρικής λοιμωξιολογίας.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr