ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ: Η μοντέρνα ασθένεια.Περισσότερα...
ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ
Υπάρχει όμως και μια άλλη ύπουλη διαταραχή που κλέβει τον βραδυνό ύπνο.Πρόκειται για την υπνική άπνοια,κατά την οποία σταματά η αναπνοή και ο πάσχων υποχρεώνεται σε αναγκαστικές αφυπνίσεις,που ωστόσο δεν θυμάται το επόμενο πρωί,προκειμένου να πάρει ανάσα.Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ,το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας έχει σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και τα άτομα που υποφέρουν απο αυτό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση,καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.Σύμφωνα με μελέτη του πνευμονολόγου Εμμανουήλ Ζαχαριάδη,το προφίλ του χαρακτηριστικού ασθενούς με άπνοια είναι άνδρας κοντά στα 50,παχύσαρκος,με ιστορικό υπέρτασης η διαβήτη,που ροχαλίζει δυνατά,τόσο που δεν αφήνει την σύντροφό του να κοιμηθεί.
Ο δεκάλογος του καλού ύπνου:
1.Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πρίν απο τον ύπνο.Το ιδανικό βραδυνό πρέπει να είναι ελαφρύ.Χωρίς πολλά λιπαρά και καυτερά καρυκεύματα,ώστε να χωνεύεται εύκολα,ενώ πρέπει να το καταναλώνετε τουλάχιστον δύο ώρες προτού να κοιμηθείτε.
2.Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ.Ο σωστός προγραμματισμόςτης ώρας κατάκλισης και αφύπνισης ρυθμίζει το βιολογικό ρολό'ι' και ενδυναμώνει τον οργανισμό,βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του ύπνου.
3.Αποφύγετε να πιείτε καφε'ι'νούχα ροφήματα,όπως τσά'ι',καφέ η αναψυκτικά τύπου κόλα,απο το απόγευμα και μετά και περιορίστε το αλκοόλ,καθώς η κατάχρησή του διαταράσσει τον ύπνο,εξασφαλίζοντας ένα δυσάρεστο hangoverτην επόμενη μέρα,που απορρυθμίζει τελείως τον οργανισμό.
4.Η γυμναστική αποτελεί σύμμαχο του καλού ύπνου,αρκεί να μη γίνεται το βράδυ.Κι αυτό γιατί η έντονη άσκηση προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης που δημιουργεί υπερένταση.
5.Αν συνηθίζετε να ξεκουράζεστε μέσα στην ημέρα,καλά κάνετε,αλλά φροντίστε να μην παρατείνετε τη μεσημεριανή σιέστα πάνω απο μία ώρα,ώστε να μην σας κλέβει τον βραδυνό ύπνο.
6.Δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ύπνο στην κρεβατοκάμαρα.Το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό χειμώνα καλοκαίρι και σκοτεινό.Τα παράθυρα πρέπει να κλείνουν με παντζούρια η βαριές κουρτίνες,γιατί το φώς αναστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης,της ορμόνης του ύπνου,με αποτέλεσμα η υπνηλία να δίνη τη θέση της στην εγρήγορση.
7.Μη δουλεύετε αργά στον υπολογιστή.Η πνευματική εργασία δημιουργεί υπερένταση και διαταράσσει τον ύπνο,ενώ καθυστερεί και την έλευσή του,καθώς κανένας άνθρωπος δέν διαθέτει on-of διακόπτη.Για να κοιμηθείτε ποιό εύκολα κάντε κάτι χαλαρωτικό,όπως ένα χλιαρό μπάνιο η ακούστε απαλή μουσική η διαβάστε ένα βιβλίο.Επίσης βοηθά να χαμηλώσετε τα φώτα,καθώς έτσι ο οργανισμός λαμβάνει το μήνυμα πως είναι ώρα να αναπαυτεί.
8.Πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν είστε πραγματικά κουρασμένοι.Αν μέσα σε 20 λεπτά δέν καταφέρετε να κοιμηθήτε,μη μένετε στο κρεβάτι,αλλά σηκωθείτε και ασχοληθείτε με κάτι που δεν θα σας δημιουργήσει υπερένταση (π.χ διάβασμα).Ξαπλώστε πάλι μόλις νιώσετε νυσταγμένοι.
9.Αποφύγετε τη λήψη υπνωτικών και αγχολυτικών χαπιών χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.Αυτού του είδους τα σκευάσματα δέν χορηγούνται σαν αυτοθεραπεία.Προτιμήστε να πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα,όπως χαμομήλι,πρίν απο τον ύπνο η ρίξτε λίγες σταγόνες απο αιθέριο έλαιο λεβάντας στο μαξιλάρι σας.
10.Η ποιότητα του ύπνου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απο το στρώμα του κρεβατιού και το μαξιλάρι.Πρέπει αμφότερα να είναι ανατομικά,όχι υπερβολικά μαλακά και όχι πολύ φθαρμένα.Επίσης το κρεβάτι πρέπει να είναι στα μέτρα σας,να είναι αρκετά φαρδύ για εσας και τον σύντροφό σας.Μήν επιτρέπετε στά κατοικίδιά σας,ειδικά στα μικρόσωμα σκυλιά και τις γάτες,να κοιμούνται κουλουριασμένα πάνω στο σώμα σας,καθώς η πίεση στο στήθος η την κοιλιά απο το βάρος τους σας κόβει την ανάσα.
ΥΓ. Το κείμενο είναι της (Ελπινίκης Σαββοπούλου)