Banner Πανω
 
 
 

Μεγαλειιώδης και πανηγυρική η κοπή πίτας της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 στο ξενοδοχείο HILTON
             Με πολύ μεγάλη επιτυχία, οι Πωγωνίσιοι Απόδημοι, μέλη

των Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας μας, έκοψαν τη Βασιλόπιττα μαζί με την Δημοτική Αρχή του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε οργανώσει άψογα την όλη εκδήλωση και οι Πωγωνίσιοι της Αττικής, καθώς και άλλοι Ηπειρώτες που συμμετείχαν σε αυτήν πραγματικά την απόλαυσαν. Η αίθουσα ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ αποδείχθηκε μικρή, μετά δυσκολίας χώρεσε το μεγάλο πλήθος των προσελθόντων.

Παραβρέθηκαν Προσωπικότητες της Ηπειρωτικής Αποδημίας. Αρχικά, την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της διοργανώτριας Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος της κ. Γρηγόρης Άρμπυρος, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους τους παραβρισκόμενους Χρόνια Πολλά, υγεία και κάθε οικογενειακή ευτυχία και έστειλε τις ευχές σε κάθε, όπου Γης, Πωγωνίσιο. Στη συνέχεια, ευχές απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γ. Δόσης, της κορυφαίας Οργάνωσης των Ηπειρωτών, ο οποίος παραβρέθηκε με όλο το Προεδρείο του. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη ο αντιπεριφεριάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, όπως και ο Πωγωνήσιος τέως Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας. Τέλος, ο Δήμαρχός μας κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ως συνδιοργανωτής, αφού ευχήθηκε σε όλους τους συνδημότες ετεροδημότες τα καλύτερα, ενημέρωσε για τα τρέχοντα προβλήματα του Δήμου και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

Η Ομοσπονδία, διά του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής κ. Οικονομόπουλο Χρήστο, ετοίμασε μία αξιόλογη και με χειροπιαστά επιχειρήματα, μελέτη με τους άξονες - βάσεις πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Ομοσπονδία ως όφειλε μετά το χαμό του καταξιωμένου και μεγάλου πνευματικού τέκνου του ΠΩΓΩΝΊΟΥ Χριστόφορου Μηλιώνη από το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Μέγγουλη), κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να εγερθούν και να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησε τιμητικά ένα Πωγωνίσιο μοιρολόι.
Στη συνέχεια το Δ.Σ. υλοποίησε Ομόφωνη Απόφασή του και διά του Προέδρου του απένειμε τιμητική διάκριση στον Ευπατρίδη Ηπειρώτη κ. Ελευθέριο Γείτονα, τον Αγωνιστή για την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική πρόοδο των Ηπειρωτών και ιδιαίτερα των Πωγωνισίων και του ενιαίου Πωγωνίου. Συγκινημένος απεδέχθη την τιμή και απευθύνθηκε ευχαριστώντας, επαναφέροντας στην επικαιρότητα δύο σημαντικότατες προτάσεις για την περιοχή μας.

  Ακολούθως, το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Αδελφότητας Δρυμάδων Βασίλης Νεάνθης, μίλησε για την Πωγωνίσια φορεσιά και τις μικρές παραλλαγές της. Πολύτιμη και η βοήθεια της κ. Αγάθης Γούμενου, η οποία παρουσίασε τα κομμάτια της φορεσιάς και φακιόλησε την κόρη της όπως διδάχθηκε την τέχνη από την Βησσανιώτισσα γιαγιά της.

Τέλος, με τις Ευλογίες του Πατέρα Χριστόδουλου από το Δελβινάκι και του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Αιμιλιανού του Λόφου Σκουζέ Πατέρας Νικόλαος Αργυρόπουλος με βοήθεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου κ. Βασιλείου Μάτσια, έγινε το κόψιμο της Βασιλόπιττας όπως αρμόζει σε Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η καλλίφωνος χορωδία της Πανηπειρωτικής, υπό τη διεύθυνση του αγαπητού μας Πωγωνίσιου Βαγγέλη Κώτσιου έψαλλε τα κάλαντα και μαζί με την Πωγωνίσια ζυγιά συνόδεψαν τα κορίτσια στο χορό. Έλαβαν μέρος στη χαρούμενη αυτή γιορτή, εκτός από την χορωδία που ευγενικά προσφέρθηκαν για να συμμετάσχουν, το χορευτικό συγκρότημα των Ηπειρωτών ΑΧΑΡΝΩΝ και το χορευτικό των Ηπειρωτών ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ τους οποίους ευχαριστούμε πολύ. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Μάτσια, συμπατριώτη μας και έφορο πολιτιστικών της Πανηπειρωτικής Σ.Ε. για την συμβολή του στην επιτυχία του καλλιτεχνικού μέρους της εκδήλωσης.

Τέλος γίνεται γνωστό ότι κατά την κλήρωση της λαχειοφόρου, τυχερή υπήρξε η κ. Μαρίκα Γκόνη. Κέρδισε την κρεβατοκάμαρα ευγενική προσφορά του κ. Σταύρου Μπούνταλη, Αντιπροέδρου της Αδελφότητας Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου, χωρίς την χορηγία του οποίου αλλά και την αγάπη των συμπατριωτών μας που εξάντλησαν τους λαχνούς δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης με δωρεάν κέρασμα και είσοδο στο ΧΙΛΤΟΝ. 

Όπως στο καλοκαιρινό μας συνέδριο, έτσι και σε αυτή την εκδήλωση η Ομοσπονδία έδωσε σε όποιον παραγωγό Πωγωνισίων προϊόντων επιθυμούσε, την ευκαιρία να εκθέσει και να πωλήσει τα προϊόντα του. Έτσι στο πολυτελές ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΧΙΛΤΟΝ εμφανίστηκαν προϊόντα της Πωγωνίσιας Γης και αυτό ας αξιολογηθεί ανάλογα.   

                                                                                                                        

Εκ της Γραμματείας της Ομοσπονδίας

Ακολουθεί ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ του κ. Χάρη Καψάλη διαχειριστή Της Ηπειρώτικης Ιστοσελίδας www.tzourlakos.com  

Εντός των ημερών θα αναρτηθούν και 2 βίντεο στην Ηπειρώτικη Ιστοσελίδα www.tzourlakos.com από την εκδήλωση.(Ομιλίες Επισήμων, Χορωδία Π.Σ.Ε.και Χορευτικά Τμήματα Συλλόγων.)

 

 

 

                                       

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...