Banner Πανω
 
 
 

 

Απόδημοι και κάτοικοι του Πωγωνίου απαιτούν

 


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και παρέστησαν όλες οι Αδελφότητες του Δήμου Πωγωνίου, όπως και πολλοί Πωγωνίσιοι. Έγινε η συνεδρίαση σε βαρύ και φορτισμένο κλίμα μετά τις νέες ανακοινώσεις για το μέλλον της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού ως ένας κλειστός και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Γρηγόρης Άρμπιρος, μετά από ενημέρωση που είχε από τον τέως Υφυπουργό Δημοσίων Έργων και νυν Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Καλογιάννη, που επί θητείας του υπήρξε η εμπλοκή και το σταμάτημα της ολοκήρωσης του έργου λόγω των κοντόφθαλμων και απαράδεκτων αιτιάσεων “αρχόντων” της Αυτοδιοίκησης, ενημέρωσε τους συγκεντρωθέντες για την πορεία του έργου, Μετά από διεξοδική συζήτηση διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις και αποφασίστηκε να προβούμε σε μια σειρά από προπαρασκευαστικές ενέργειες με επισκέψεις στα εμπλεκόμενα για το έργο Υπουργεία, συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Δήμαρχο Πωγωνίου και Βουλευτές Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας. Έτσι, ανάλογα με τις δεσμεύσεις των επισήμων η δράση των Πωγωνησίων θα κλιμακωθεί. Διατυπώθηκαν και οι κόκκινες γραμμές που τέθηκαν ομόφωνα, όπως και οι γενικές σκέψεις για το επίμαχο αυτό θέμα:

1. Ο άξονας Γιάννενα - Κακαβιά, επειδή αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνια Οδού, απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στο ώριμο από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων τμήμα Γιάννενα - Καλπάκι. Να εξαντληθούν προς τούτο από την Κυβέρνηση όλες οι δυνατότητες που της δίνει η Ευρωπαϊκή και η Εθνική Νομοθεσία για να χρηματοδοτηθεί το έργο. Όχι άλλη καθυστέρηση.

2. Η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει αμέσως τη μελέτη για το υπόλοιπο μέχρι την Κα-κ αβιά τμήμα για να προχωρήσουν άμεσα οι αδειοδοτήσεις που χρειάζονται σύμφωνα μετ ο νόμο.

3. Καλούμε όλους τους φορείς και τις Ηπειρωτικές οργανώσεις της αποδημίας, πουδ εν ενεργοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, σε δράση και συντονισμό των ενεργειών μας.

4. Σίγουρα η ολοκλήρωση του έργου έως την Κακαβιά μπορεί να γίνει με επέκταση τηςπ αραχώρησης που πρόσφατα σταμάτησε στον άξονα της Εγνατίας Οδού. Ο άξονας Γιάν-ν ενα -Κακαβιά αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού, γι’ αυτό απαιτούμε να ολοκληρωθεί.A ποτελεί έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο ενταγμένο στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.

5. Το Πωγώνι των θυσιών και των μεγάλων αγώνων, που έδωσε στο Έθνος πολιτισμό, ιδρώτα και αίμα και αφού ακρωτηριάσθηκε και αποδεκατίστηκε τη δεκαετία 1940-1949, απαιτεί να μη το αγνοεί κανείς. Η μητέρα Ελλάδα του το οφείλει και περιμένουμε τη δικαίωση.Όχι άλλος εμπαιγμός, όχι άλλη αναβολή. Ή τώρα ή ποτέ. Αντιπαρερχόμεθα τις όψιμες φωνές για δήθεν συμπάθεια.

Τί έκαναν τα τελευταία χρόνια ώστε το θέμα να βγει από τη βαθειά κατάψυξη; Όλοι τώρα θα κριθούν, γιατί ο αγώνας τώρα αρχίζει.

Tο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου

 


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...