Banner Πανω
 
 
 


Χαιρετισμός Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη στην Ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με θέμα: «Εξόρυξη Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο: Υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα; Προϋποθέσεις και δεσμεύσεις»
 Φίλες και φίλοι,
Λυπάμαι που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο Υπουργείο δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, στην αποψινή σας εκδήλωση.
Ασφαλώς, οι εξαιρετικοί εισηγητές της σημερινής εκδήλωσης θα αποσαφηνίσουν πολλά από τα ζητήματα που είναι σίγουρο ότι σας απασχολούν.
Ελπίζω, όμως, ότι μερικές σκέψεις που θα καταθέσω σε έναν σύντομο χαιρετισμό θα φανούν χρήσιμες σε όλους και θα αποτελέσουν τροφή για συζήτηση.
Εδώ και δεκαετίες ακούμε ότι η Ήπειρος αποτελεί τη φτωχότερη «γειτονιά» της Ευρώπης. Τη φτωχότερη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι γιατί υπολείπεται σε ανθρώπινο δυναμικό - κάθε άλλο. Προφανώς, γιατί εκτός των άλλων λείπουν βασικές υποδομές. Στα προηγούμενα χρόνια, δεν της δόθηκε η ευκαιρία, κυρίως λόγω της απομακρυσμένης θέσης της από τον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, να αναπτυχθεί ισότιμα.
Είναι επίσης γνωστό ότι η κρίση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και αντιμετωπίζουμε πολλά πράγματα. Μας υποχρέωσε να επαναπροσδιορίσουμε σταθερές και προτεραιότητες.
Ανάμεσα στις αλλαγές αυτές, είναι και η ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα και η οικονομία της στους δικούς της πόρους και τους δικούς της ανθρώπους, προκειμένου να επιστρέψει σε μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.
Ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο, στη λογική του νέου παραγωγικού μοντέλου το οποίο θέλουμε να κάνουμε πράξη, έχει ήδη μπει μπροστά στην Ήπειρο. Αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Όπως ήδη γνωρίζετε, έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για το χερσαίο οικόπεδο και προχωρούν οι εργασίες. Ακολουθούν τα θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή του Βόρειου Ιονίου, στις ακτές της Ηπείρου και άλλο ένα χερσαίο οικόπεδο στην Πρέβεζα. Και γι' αυτά τα οικόπεδα, η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η διαδικασία προχωράει εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων.
Οι ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες από την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι τεράστιες. Σε κάθε γεώτρηση δημιουργούνται 1.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, όπως και η προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Ηπείρου.
Τα έσοδα θα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια, για την τοπική ανάπτυξη.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι από τους υδρογονάνθρακες θα χρηματοδοτηθεί και ο Εθνικός Λογαριασμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών. Ένας λογαριασμός, ο οποίος διασφαλίζει ότι οι νέες γενιές θα απολαύσουν τη σύνταξή τους και το ασφαλιστικό σύστημα θα καταστεί ισχυρό και απόλυτα βιώσιμο.
Είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι και απαραίτητοι περιβαλλοντικοί όροι και προδιαγραφές, ενώ σε κάθε στάδιο μέλημά μας είναι να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες και να ακούσουμε τις ανησυχίες τους, να απαντήσουμε στα ερωτήματά τους.
Ακολουθώντας στην Ήπειρο όπως και σε όλη τη χώρα μια συνολική προσέγγιση στο νέο αναπτυξιακό και αειφορικό μοντέλο που εφαρμόζουμε, προχωράμε και τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.
Την περίοδο 2007-2013, διατέθηκαν 190 εκατ. ευρώ για την Ήπειρο από το ΕΣΠΑ. Με τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που υπογράψαμε τις τελευταίες ημέρες και αφορούν στο περιφερειακό πρόγραμμα της Ηπείρου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 - το λεγόμενο ΣΕΣ, όπως θα ονομάζεται πλέον το ΕΣΠΑ - θα διατεθούν περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και η συνολική δαπάνη, με την εθνική συμμετοχή, θα φτάσει τα 325 εκατ. ευρώ.
Με σιγουριά λέμε ότι η Ήπειρος πλέον γυρίζει σελίδα. Με «έξυπνη» ανάπτυξη, αειφορική, η οποία έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες και γνώμονα τις ανάγκες τους. Μαζί, θα τα καταφέρουμε.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.


Γιάννης Μανιάτης
Υπουργός ΠΕΚΑ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...