Ανακοίνωση του Δ.Σ της Π.Σ.Ε. για τις καταστροφές στην 'Ηπειρο

                
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281
www.panepirotiki.com - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αριθ. πρωτ. 2596 Αθήνα 04-02-2015


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΣΕ

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Μεγάλη καταστροφή χτύπησε τον τόπο μας! Με τις βροχές των τελευταίων ημερών τα ποτάμια στην Ήπειρο ξεχείλισαν και πλημμύρισαν κάμποι, δρόμοι αποκόπηκαν, οι συγκοινωνίες διαλύθηκαν. Μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες στα Τζουμέρκα και στον κάμπο της Άρτας. Ο Άραχθος ξεχείλισε, το Ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων κατέρρευσε, χωριά στον κάμπο της Άρτας πλημμύρισαν και εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους, το παλιό και χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας κινδύνευσε!
Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα συντελέστηκε! Τα πολιτιστικά μνημεία μας, όσα οι προπάτορες μας έχτισαν με ιδρώτες και αίματα, αφήνονται έρμαια της τύχης τους και των καιρικών φαινομένων χωρίς συντήρηση. Η φύση βιάζεται. Το περιβάλλον εκτιμάται μόνο ως εμπόρευμα. Το νερό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εμπορευματικοποίησης, στους καιρούς της απόλυτης ιδιωτικοποίησης κάθε τι του κοινού. Οι πολιτικές, οι αντιλήψεις που αφανίζουν τις λαϊκές οικογένειες με τους φόρους, τα χαράτσια, τα διόδια, που ξεπουλάνε όλα όσα έχουμε δημιουργήσει με δουλειά και κόπους αιώνων, που στέλνουν ό, τι παραγωγικό έχουμε ξανά στην ξενιτειά, που αναγκάζουν τη νέα γενιά να δουλεύει ανασφάλιστη για ένα κομμάτι ψωμί, που κόβουν τις συντάξεις, που στερούν τα φάρμακα από τους ανήμπορους, αυτές οι πολιτικές, αυτές οι αντιλήψεις (και όσοι τις υπηρετούν χρόνια τώρα) είναι εκείνες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.
Το ΔΣ της ΠΣΕ συγκλήθηκε άμεσα, σε έκτακτη συνεδρίαση του την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 με τη συμμετοχή του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, του Δημάρχου Βόρειων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Περικλή Βασιλάκη, του Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ καθηγητή Δημήτρη Κουτσογιάννη, του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκου, του καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκου, του Νίκου Γιαννούλη Φυσικού Περιβαλλοντολόγου PhD, MSc, των πρώην προέδρων της ΠΣΕ Κώστα Αλεξίου και Παύλου Κοσοβίτσα. Εξετάστηκε αναλυτικά η κατάσταση και ομόφωνα όλοι συμφώνησαν:
1. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς συμπατριώτες μας και ζητάμε την άμεση βοήθεια τους και την πλήρη αποκατάσταση από τις ζημιές χωρίς προϋποθέσεις.
2. Θεωρούμε ότι η καταστροφή του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας μπορούσε να αποφευχθεί, αν τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συντηρούνταν συστηματικά και αν είχε γίνει οριοθέτηση των ποταμών, αν γινόταν παράλληλα έργα αναχωμάτων, αν λειτουργούσε το φράγμα με ενιαία λογική διαχείρισης του νερού για άρδευση, ύδρευση και όχι αποκλειστικά για την εξασφάλιση κερδών για τους μετόχους της ΔΕΗ. Όλα αυτά έχουν τονιστεί στο παρελθόν πολλές φορές.
3. Το γεφύρι της Πλάκας μπορεί και πρέπει να αναστυλωθεί με τα υλικά και την τεχνοτροπία του πρωτότυπου και όσο είναι δυνατόν ίδιο με το καταστραμμένο. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού να συντονίσει όλες τις προσφορές του τεχνικού κόσμου (από το ΕΜΠ, το ΤΕΕ κλπ) ή την οικονομική συνδρομή των επώνυμων και ανώνυμων Ηπειρωτών από όλον τον κόσμο που άρχισε από την πρώτη στιγμή να ξεδιπλώνεται. Είναι αναγκαίο να χαραχθεί χρονοδιάγραμμα ενεργειών με σαφείς στόχους και χρεώσεις ευθυνών. Οι Ηπειρώτες με τους φορείς τους θα επαγρυπνούν.
4. Ορίσθηκε επιτροπή από τον Δήμαρχο Βόρειων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Περικλή Βασιλάκη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Χρήστο Λαναρά και τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΠΣΕ Σωτήρη Κολιούση η οποία επισκέφθηκε την επομένη, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη και του έθεσε το πλήθος των προβληματισμών και την απαίτηση των Ηπειρωτών για πλήρη αναστύλωση του γεφυριού, στον ενιαίο χώρο και τόπο του μνημείου. Ο υπουργός συμφώνησε με τις προτάσεις και εξέφρασε τη βούληση του Υπουργείου και της κυβέρνησης να γίνει πλήρης αποκατάσταση του μνημείου. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει ευρεία σύσκεψη για τα χάραξη της διαδικασίας, της διακριτής ευθύνης υλοποίησης επί μέρους τομέων του έργου και του αναγκαίου χρόνου. Ως συντονιστής θα λειτουργεί ο Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων.
5. Το ΔΣ της ΠΣΕ αφιερώνει όλες τις εκδηλώσεις του 2015 στη Σωτηρία της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αιχμή την αναστύλωση του γεφυριού της Πλάκας. Ιδιαίτερα η μεγάλη εκδήλωση της ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ, στο ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ, την Κυριακή 1η Μάρτη 2015 πρέπει να αποτελέσει σταθμό στη συμπαράταξη όλου του Ηπειρώτικου πνευματικού και καλλιτεχνικού δυναμικού, όλων των Ηπειρωτών για αυτόν το σκοπό.
6. Ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους, η αποφράδα ημέρα της καταστροφής, ως ημέρα ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, ως ημέρα αγώνα για τη Σωτηρία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.


Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Α’ Αντιπρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Σωτήρης Γ. Κολιούσης Γιώργος Αρ. Δόσης



  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου