H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και το Εργαστήρι Πολυφωνίας της, συμμετέχει στις εκδηλώσεις

για τη «Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού», τη Κυριακή 14 Μαϊου 2017

Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές ένα νέο λουλούδι ανθίζει από πέρυσι. Ένα πανέμορφο λουλούδι στην καρδιά του πολυτραγουδισμένου Μάη. Από πέρυσι, κάθε 14 Μαϊου γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού».
Το Πολυφωνικό Τραγούδι, στην παραδοσιακή, δημοτική εκδοχή του, αποτελεί σημαντικότατη έκφραση της λαϊκής πολυφωνίας σε σειρά από λαούς και χώρες. Είδη πολυφωνίας απαντούν σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια, στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο, τον Καύκασο, την κεντρική Ασία από την Περσία ως την Ινδία, την Ινδονησία, τη νησιωτική Κίνα, την κεντρική Αφρική. Η παγκόσμια εξάπλωσή του ιχνηλατεί ωσμώσεις αιώνων, αλληλεπιδράσεις, συγγένειες κατά μήκος νοητών τόξων πολυφωνίας που συνέχουν τόπους και λαούς μακρινούς, παραδόσεις διαφορετικές, με κοινό τόπο τη λαϊκή πολυφωνική έκφραση. Παλαιότατης καταγωγής πολλά από τα είδη του, διασώζουν στη βάση της ερμηνείας τους, πέρα από πολύτιμα τεκμήρια του μουσικού πολιτισμού, ένα εξαιρετικά επίκαιρο αξιακό περιεχόμενο, τη συλλογικότητα της ερμηνείας, της νοοτροπίας και του ήθους.
Σε αυτό το συλλογικό πλαίσιο που αποτελεί το θεμέλιο της πολυφωνικής έκφρασης, συναντιόμαστε φέτος, ερμηνευτές, ερευνητές, συνταξιδιώτες, γλεντιστές του πολυφωνικού τραγουδιού από διαφορετικά είδη, προσεγγίσεις, γλώσσες, λαούς, κράτη, από όλο τον κόσμο, για να γιορτάσουμε μαζί, την ίδια μέρα, σε όλο τον κόσμο, την «Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού».
Το Σάββατο 14 Μαϊου 2016, μετά από πρωτοβουλία της «Άπειρος» - Πολυφωνικό Καραβάνι και την ανταπόκριση σειράς πολυφωνικών συλλογικοτήτων, ορίστηκε ο πρώτος γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού. Την ημέρα αυτή διοργανώθηκαν, με τοπικά αυτοοργανωμένες και συλλογικά αυτοδιαχειριζόμενες δράσεις, εκδηλώσεις και γιορτές, το πολυφωνικό τραγούδι αντήχησε σε πολλές πόλεις, πολλές χώρες, κάθε χρονιά και περισσότερες. Πέρα από τον αναγκαίο, κεντρικό συντονισμό, η αυτοτέλεια κάθε ξεχωριστού γιορτασμού, βοήθησε πολλά από τα λουλούδια της πολυφωνίας να ανθίσουν.
Την ημέρα αυτή, με απαρχή πέρυσι και συνέχεια φέτος, θα σμίγουν οι πυρήνες πολυφωνικού τραγουδιού κάθε πόλης, θα δικτυώνονται οι διαφορετικές πόλεις κάθε χώρας καθώς και οι διαφορετικές χώρες μεταξύ τους, πέμποντας ένα συλλογικό μήνυμα της ομορφιάς, της αξίας και της σημασίας της λαϊκής πολυφωνίας,. Κοινός τόπος όλων των εκδηλώσεων αυτής της μέρας, ο μη εμπορευματικός χαρακτήρας, η ελεύθερη πρόσβαση στις εκδηλώσεις, η αδιαμεσολάβητη επι-κοινωνία μιας παράδοσης που σαν κοινόκτητο στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού έφθασε ως εμάς και έτσι το κοινωνούμε ανοιχτά και δημόσια.
Σκοπός μας, η θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού» να στηρίξει τα ιδιαίτερα πολυφωνικά εγχειρήματα σε κάθε χώρα, να βοηθήσει στη διαδικτύωσή τους, την αλληλοστήριξη και την επικοινωνία τους, προσφέροντας το χώρο συνάντησης και συνδημιουργίας μιας άτυπης αλλά ζώσας Παγκόσμιας Κοινότητας Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Την Κυριακή 14 Μαϊου 2017, πολυφωνικοί όμιλοι ξεχύνονται σε Αθήνα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα, Λαμία, Καρδίτσα αλλά και σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ιταλία, Γαλλία, Γεωργία, Η.Π.Α., με πατινάδες και γλέντια, με παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, κοινωνώντας την ομορφιά του πολυφωνικού τραγουδιού, προσκαλώντας και μυώντας νέους συνταξιδιώτες, μελλοντικούς σκυταλοδρόμους!
Μεταξύ των πολυφωνικών αυτών ομίλων, είναι και το Πολυφωνικό Εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που μαζί με άλλους ηπειρώτικους πολυφωνικούς ομίλους, θα ξεχυθεί στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

 


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου