Δημιουργεί νέα δεδομένα και ανεβάζει ψηλά το πήχυ για τις επόμενες
δράσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσονδίας Ελλάδος, η εκδήλωση-έκθεση ΄΄Ηπειρώτικη Λαογραφία '', που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, το διήμερο 28 & 29 Απριλίου 2018.
''Η Λαογραφία, χωρίς να ζητεί διόλου από τους ανθρώπους να γυρίσουν στο παρελθόν, αυτό άλλωστε είναι αφύσικο και αδύνατο, τους βοηθάει να γνωρίσουν τη λαϊκή τους παράδοση. Το σήμερα παραμένει δεμένο με το χθες. Το σύνολο του παρελθόντος είναι πάντα εν ζωή και εν λειτουργία μέσα στο παρόν, ακόμη και αν εμείς σήμερα δεν το θυμόμαστε πια. Η γνωριμία με το παρελθόν, η επαφή με τις ρίζες μας αποτελεί τη βάση για το μέλλον. Ζούμε σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από το άγχος, την αστάθεια, την κρίση των αξιών, τις επιφανειακές ανθρώπινες σχέσεις και τη μοναξιά. Καιροί απρόσωποι, όπου ο άνθρωπος χάνεται στην ανωνυμία και τη γεωμετρική μονοτονία της πόλης και ζει σε γυμνά και ανιαρά κατασκευάσματα που επί το πλείστον κάθε άλλο παρά ανθρώπινα είναι. Σε αυτή την εποχή της ύλης, της ταχύτητας και παραβίασης της φυσικής πορείας περιφρονήσαμε, αγνοήσαμε και αμφισβητήσαμε την πολιτιστική μας παράδοση και τις αξίες της. Υποτιμήσαμε τις πνευματικές παραδόσεις, μιμηθήκαμε ξένα έθιμα. Έτσι χάθηκε σχεδόν ανεπίστρεπτα ένας ολόκληρος κόσμος που σφράγισε τις μνήμες πολλών και σημάδεψε την ψυχή τους. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αναγνωρίζοντας το σημερινό γίγνεσται και κόντρα στους καιρούς προσδιόρισε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό λαογραφικό “κάδρο”, για την Ηπειρώτικη Λαογραφία, στον πιο εμβληματικό χώρο για τους απανταχού Ηπειρώτες, στο Ζάππειο Μέγαρο, , το διήμερο 28 και 29 Απριλίου 2018. Σε μια πανελλαδική ερμηνευτική πρωτιά, με την συγκεκριμένη πολιτιστική εκδήλωση-πρόταση''. Αυτά δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, σε δημοσιογράφο μεγάλης Αυστραλιανής εφημερίδας, που το Σάββατο το μεσημέρι, έκανε εκτενές ρεπορτάζ, για την εκδήλωση αυτή στο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.
Πράγματι, η εκδήλωση συτή καταγράφεται για τους χιλιάδες των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, ότι είναι μια κατάθεση στην επιστήμη της Λαογραφίας και μια διύλιση γνώσης και προσπάθειας, συνδυασμένη με την δυναμική συνέχεια. Την δυναμική συνέχεια και το πείσμα των Ηπειρωτών, απέναντι στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης , των πολλών αποδήμων Ηπειρωτών της ΠΣΕ σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, με το Ζάππειο Μέγαρο, τον Λαογραφικό Σύλλογο ''Ρίζες'' και με την αρωγή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, του Μουσείου επαναστατικής Περιόδου και Αλή Πασσά, του Σωματείο των Ασημουργών Ιωαννίνων, της Λέσχη Αρχιμαγείρων, της Χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της ΠΣΕ, τους λαϊκούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες, τα χορευτικά συλλόγων μελών της ΠΣΕ και πολλούς άλλους μεμονωμένους αρωγούς. Με σκοπό τη παρουσίαση της μοναδικής & ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομίας της Ηπειρώτικης Λαογραφίας, μιας ζώσας και δυναμικής υπόθεσης των Αποδήμων Ηπειρωτών ανά τον κόσμο.
Τα εγκαίνια της εκδήλωσης έγιναν το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 το πρωί, από τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα, παρουσία του πρώην Υφυπουργού Γεωργίας Μιχάλη Καρχιμάκη, του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση και όλων των μελών του Προεδρείου της ΠΣΕ, καθώς και πολλών εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ενώσεων της ΠΣΕ.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Δόσης στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ των άλλων ότι: ''Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, αυτό καταδεικνύεται και από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για αυτή, αλλά και από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου τώρα εδώ στα εγκαίνια, τα συστατικά της μέρη, είναι η καλύτερη επιβεβαίωση της μοναδικής ικανότητας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, να διοργανώνει τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις σε τόσο δύσκολους καιρούς, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για μια ακόμα πιο γόνιμη και καρποφόρα συνέχεια. Με την «Ηπειρώτικη Λαογραφία'' η Πανηπειρωτική απεύθυνε με τον καλύτερο τρόπο ένα πολύτιμο μήνυμα ανάτασης, ένα κάλεσμα έγερσης σε όλους τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο: Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο, κτίζουμε την ελπίδα στους πιο δύσκολους καιρούς με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη νεολαία, τον Πολιτισμό. Με τον αδάμαστο και ακαταπόνητο, τον τόσο γενναιόδωρο και όμορφο, Ηπειρώτικο τρόπο''.
Το πρόγραμμα της Κυριακή 29 Απριλίου 2018, το απόγευμα συμπεριλάμβανε: Συνάντηση των Συντελεστών της εκδήλωσης, Χαιρετισμό του Προέδρου του Ζαππείου Μεγάρου, Χαιρετισμό του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση, Ομιλίες Τοποθετήσεις εκπροσώπων των συνδιργανοτών και συντελεστών, πρώτη ερμηνεία ηπειρώτικου τραγουδιού από τον Σάββα Σιάτρα, με κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου, τη χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ που απέδωσε ηπειρώτικους σκοπούς, εκτίμηση Συλλεκτικών αντικειμένων και Ηπειρώτικη μουσική από από τηνπαραδοσιακή ηπειρώτικη η ζυγιά του Θοδωρή Γεωργόπουλου με τραγουδιστή τον Μιχάλη Ζάμπα. Χόρεψαν το Χορευτικό του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Αττικής και το Χορευτικό της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορό για όλους και με μπουφέ με ηπειρώτικες πίτες και τσίπουρο.








