''Πίτα του Ηπειρώτη 2019''.Άλλη μια επιτυχημένη Εκδήλωση της Π.Σ.Ε

 

''Πίτα του Ηπειρώτη 2019'': Συνεχίστηκε και φέτος η επιτυχία της ΠΣΕ και κυριάρχησε το  καθολικό μήνυμα της ανάτασης  για την ηπειρώτικη αποδημία και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
H Πίτα του Ηπειρώτη σήμερα μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας καθιερωμένος θεσμός, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας, που λειτουργούν όλα μαζί ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία με τις Ομοσπονδίες, τις Αδελφότητες, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς, όσο και στους απανταχού της χώρας και της διασποράς Ηπειρώτες, να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού.


Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να στέλνουν εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας.
Η Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση, μια έπαλξη αντίστασης, στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων», έτσι ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Δόσης, πέμποντας ανάγλυφα το εγερτήριο μήνυμα της «Πίτας του Ηπειρώτη 2019″, την Κυριακή 3  Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ.
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τη Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στη ''Πίτα του Ηπειρώτη 2019'', ήταν οι χιλιάδες θεατές, οι χιλιάδες χορευτές, οι εκατοντάδες μουσικοί και χορωδοί, που πλημμύρισαν το χώρο με τη λάμψη και την ομορφιά της πολιτιστικής ανάτασης και της συλλογικής δημιουργίας.
Η Ήπειρος του Πολιτισμού, της Νεολαίας, του κοινού χρέους, του κοινού αγώνα για την προκοπή του τόπου και της Αλληλεγγύης ήταν εκεί!
Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, που ανταμώνουν και δημιουργούν με τον ανθό της Παράδοσης και της Νεολαίας.


Ήταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο κάλεσμα του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης αποδημίας. Διατρανώνοντας την ικανότητα και τη δύναμη των Ηπειρωτών να απευθύνουν μηνύματα πολιτιστικής αντίστασης, με τέτοιες γιορτές ανάτασης και έγερσης ακόμη και σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Σε τέτοιους καιρούς η Π.Σ.Ε. επέλεξε να αφιερώσει την εκδήλωση στο Κοινό χρέος, στον Κοινό αγώνα για την προκοπή της Ηπείρου.
Μια πληθώρα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, του νόστου, της ηπειρώτικης ομορφιάς και όχι μόνο, ερμηνεύθηκαν άξια από τους κορυφαίας της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης.
«Την ξενιτιά, την ορφάνια, την πίκρα, την αγάπη, τα τέσσαρα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα». Η ιστορία της Ηπείρου είναι συνυφασμένη με τους αέναους μισεμούς, τα αλλεπάλληλα ξεχωρίσματα. Οι Ηπειρώτες ξέρουν να ζουν αλλά και να τραγουδούν την ξενιτιά.
Η εκδήλωση απετέλεσε ένα πλουσιότατο γιορταστικό πολυθέαμα, μοναδικό στην εποχή μας, με τη συμμετοχή για φέτος, εκατό και πλέον χορευτικών ομίλων, με πάνω από 3.000 χορευτές, της Χορωδίας της Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσου, του Πολυφωνικού Εργαστηρίου της ΠΣΕ με κυρατζή τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, της Χορωδίας της Ομοσπονδίας Κερκυραίων Αττικής ''Ιωάννης Καπποδίστριας'' Φαιάκων Ωδή, του Πολυφωνικού Ομίλου ''Τα Δελβινακιώτικα''  και της Ομοσπονδίας Ένωση Αποδήμων Επαρχίας Λιβαδιάς Βορείου Ηπείρου και του Πολυφωνικού Ομίλου ''Πεντάτονο'' με κυρατζή τον Βαγγέλη Κώτσου.


Με σολίστ τον Ναπολέοντα Δάμο, οι κορυφαίοι Ηπειρώτες κλαρινίστες, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Δόκιμος Χαραλάμπους, Γιώργος Ιωάννου, Μάκης Κωνσταντίνου, αλλά και νέοι Αντώνης Κακούρης, Ιωάννα Χαραλάμπους και Χριστίνα Τζαλαλή και οι Ηπειρώτικες κομπανίες των, Ναπολέοντα Δάμου, Θοδωρή Γεωργόπουλου και Αντώνη Κακούρη, με τους Αντώνη Ξυδέα και Παύλο Μπατσικούρα στο βιολί, τους Μιχάλη Ζάμπα και Γιώργο Σάρρο στο λαούτο και τους Σάκη Κάκκο, Αριστείδη Τζαρτζούλη και Νίκο Κατσαρό στο ντέφι, συνόδεψαν τους τραγουδιστές: Σάββα Σιάτρα, Παγώνα Αθανασίου, Κώστα Μήτση, Κώστα Λεοντίδη, Νίκο Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Γιώργο Σάρρο και  Δάφνη Νικολάου 
Το μουσικό πρόγραμμα ήταν διανθισμένο από ιστορικά και λαογραφικά κείμενα του Τζουμερκιώτη λαογράφου Χρήστου Τούμπουρου και  παρουσίασαν οι Ηπειρώτες ηθοποιοί Σπύρος Πούλης και Χριστόφορος Ζαραλίκος, συνοδευόμενοι από τη  Γραμματέα της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Μαρίκα Γκόνη
Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα αποτέλεσαν οι “Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο”, που εδώ και 9 χρόνια ενσωματώθηκαν στην ¨Πίτα του Ηπειρώτη", αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους.
Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσόρισαν την Γενική Συνομοσπονδία Επτανησίων Ελλάδος και τους Επτανησιακούς αποδημικούς Συλλόγους της Αττικής, που με πάνω από τριακόσιους χορευτές και με συντονιστή τον χοροδιδάσκαλο Νίκο Τριανταφύλλου, ξεσήκωσαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και ένταση Επτανησιακούς χορούς.
Την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, την κοπή της Πίτας, ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος.


Ελεύθερη και φέτος ήταν η είσοδος στην εκδήλωση, με την αξιέπαινη εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων και εθελοντών και την οικονομική χορηγία, των: Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, ΜΙTSIS HOTEL, γαλακτοβιομηχανία ''ΔΩΔΩΝΗ'', Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, ΑNGELOS OPTICS, Έξαρχος Άρτος-Γλυκά-Καφές, Τογρίδης Εταιρεία Κοινωνικής Εξυπηρέτησης, Υono's House Ξενώνας Άνω Ραβένια, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Γεωργίου Ζώη, ΔΩΔΩΝΗ Τυρόπιτες, Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής και άρτου ''Ηπειρώτικο'', ΖΑΓΟΡΙ Φυσικό μεταλλικό νερό, Φανοποιεία ZHKOS TEAM, Φούρνοι ΖΙΑΚΑΣ,  Θανάσης Κεμπάπ Μοναστηράκι, Αρτοποιϊα Δήμου, Αρτοποιϊα Μάνου, Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών-Προαστίων-Περιχώρων, Σωματείο Αρτοποιών Πειραιά, και με χορηγούς επικοινωνία τη τηλεόραση της ΕΡΤ, την ΕΡΑ σπορ 101.8 fm, την Φωνή της Ελλάδας, την ΣΤΑΣΥ Α.Ε., τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη που δημιούργησε το trailer της εκδήλωσης, με τις φωνές του σκηνοθέτη Νίκου Γκεσούλη και της Μαρίκας Γκόνη και τον Θοδωρή Παπαγιάννη, γλύπτη, που δημιούργησε την αφίσα της εκδήλωσης.
Στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. ανταποκρίθηκαν πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου καθώς και της Περιφερειακής και  Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός  Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας.
Την Ν.Δ. εκπροσώπησε η βουλευτής της Β' Περιφέρειας Αθηνών Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
Το Κίνημα Αλλαγής ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.
Την Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ο συντονιστής Βασίλης Μιχελάλης.
Παρευρέθηκαν: ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Αθηνών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, βουλευτής στη Β' Περιφέρεια Αθηνών Γιάννης Μπαλάφας, ο Νίκος Τόσκας πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής Β΄Αθήνας, ο Κώστας Τασούλας πρώην Υπουργός Πολιτισμού βουλευτής Ιωαννίνων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής Β' περιφέρειας Πειραιά Γιάννης Τραγάκης, η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, ο πρώην Υφυπουργός Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης,  ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός,  οι πρώην Πρόεδροι της ΠΣΕ Γιάννης Ζώης και Παύλος Κοσοβίτσας.


Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν από την Π.Σ.Ε., η  Πανηπειρωτική Αδελφότητα Στοκχόλμης για την καλλιέργεια, διατήρηση και διάδοση της Ηπειρώτικης παράδοσης στη Σουηδία, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων,  ο πολυπληθέστερος  Ηπειρώτικος Σύλλογος που αγωνίζεται για την διάδοση της Ηπειρώτικης παράδοσης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωναννίνων  για την πλούσια δράση της και τη συμβολή της, στη διάδοση της Ηπειρώτικης Λαϊκής Παράδοσης και του Πολιτισμού,  ο εκπαιδευτικός Χρήστος Χρήστου ο Ηπειρώτης δάσκαλος από τον Άσσο Πρέβεζας, με την πλούσια εκπαιδευτική, συγγραφική και συνδικαλιστική δράση, ο σκηνοθέτης Στάθης Ρέππας  για την πετυχημένη τηλεσκηνοθετική του δράση και τη συμβολή του στην πληρέστερη παρουσίαση των εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και ο φωτογράφο Αντώνης Παπαλάμπρου, ο Ηπειρώτης φωτογράφος με τις πολλές δράσεις - ευαισθητοποιήσεις σε κοινωνικά θέματα και προβλήματα της καθημερινότητας.
Η Π.Σ.Ε. ευχαριστεί τους προαναφερόμενους χορηγούς και το σύνολο των συντελεστών του καλλιτεχνικού προγράμματος που συμμετείχαν όλοι τους αφιλοκερδώς και όλους τους χοροδιδασκάλους. Επίσης την οργανωτική επιτροπή και  όσους συνέφεραν στην διοργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης.


Ευχαριστεί την ΕΡΤ για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης για τους απόδημους του εξωτερικού, μέσω της ERT WORD και τους ΑΡΤ TV και ΗΠΕΙΡΟΣ TV, για την απευθείας κάλυψη στην Ήπειρο και τους εθελοντές κινηματογραφιστές, Ναπολέοντα Ροντογιάννη που προσέφερε και το σχετικό διαφημιστικό spot και Γρηγόρη Ζαφείρη- ΟΛΑ ΔΥΤΙΚΑ, Χάρη Καψάλη - www.tzourlakos.gr   και Χριστόφορο Ευθυμίου - www.romiazirou.blogspot.gr  που προσέφεραν, στην οπτικοακουστική προβολή και κάλυψη.
Ιδιαίτερα ευχαριστεί τον γλύπτη, ομότιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη για την προσφορά του και τη δημιουργία της αφίσας της εκδήλωσης για άλλη μιά χρονιά ακόμη
Η ΠΣΕ απονέμει τα εύσημα στον Έφορο Πολιτισμού Κώστα Μάτσια, για την καθομολογούμενη πετυχημένη εκδήλωση, αλλά και την μεγάλη του προσπάθεια για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, τα συστατικά της μέρη, η πολυπληθής ανταπόκριση των αποδήμων Ηπειρωτών και των φίλων τη Ηπείρου ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση της μοναδικής ικανότητας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, να διοργανώνει τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις σε τόσο δύσκολους καιρούς, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για μια ακόμα πιο γόνιμη και καρποφόρα συνέχεια.
Με την «Πίτα του Ηπειρώτη 2019» η Πανηπειρωτική απεύθυνε με τον καλύτερο τρόπο ένα πολύτιμο μήνυμα ανάτασης, ένα κάλεσμα έγερσης σε όλους τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο: Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο, κτίζουμε την ελπίδα στους πιο δύσκολους καιρούς με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη νεολαία, τον Πολιτισμό. Με τον αδάμαστο και ακαταπόνητο, τον τόσο γενναιόδωρο και όμορφο, Ηπειρώτικο τρόπο.


 
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου