Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ...» παρουσιάζει στην αίθουσα του, στην Άρτα, ο «Μουσικοφιλολογικός Συλλόγος Σκουφάς», την Παρασκευή 17 Μαΐου,στις 8.30' το βράδυ.

 Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ...» παρουσιάζει στην αίθουσα του, στην Άρτα, ο «Μουσικοφιλολογικός Συλλόγος Σκουφάς», την Παρασκευή 17 Μαΐου,στις  8.30' το  βράδυ.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 και ώρα 8.30' το βράδυ γίνεται στην Άρτα και στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ.» που έγραψε ο Δημήτρης Βλαχοπάνος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πέτρα». Πρόκειται για μια μυθιστορηματική ανάπλαση του γάμου της Αλεξάνδρας Μάλλιου από το Κομμένο και του Θεοχάρη Καρίνου από τον Παχυκάλαμο Άρτας.

 

Η αφήγηση στηρίζεται στα αληθινά γεγονότα του δεκαπενταύγουστου του 1943 που σημάδεψαν το γάμο και τον έπνιξαν στο αίμα. Το τραγικό αυτό γεγονός αναδεικνύεται με το βιβλίο σε μια εποχή που πυκνώνουν οι συζητήσεις για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν στη χώρα μας οι γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις και γίνονται όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρες οι διεκδικήσεις των γερμανικών επανορθώσεων. Ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας είναι μια κραυγή αγωνίας και μάχης, που καταγγέλλει τη βία του πολέμου και καταδικάζει τις πράξεις γενοκτονίας των εισβολέων εναντίον αμάχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Αγγελική Ζάμπα και η, επίσης, φιλόλογος και δημοτική σύμβουλος δήμου Αρταίων Μάρω Νάκα. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η φιλόλογος Χριστιάνα Βλαχοπάνου, ενώ κείμενα θα αποδώσει η μαθήτρια του 3ου Λυκείου Άρτας Μάγδα Σιώζου. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου, η τοπική κοινότητα Κομμένου και ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Σκουφάς».

 

Σημειώνεται ότι το «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ.» είναι το όγδοο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου και το τρίτο που αναφέρεται στην τραγική σελίδα του ολοκαυτώματος του Κομμένου στις 16 Αυγούστου 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Προηγήθηκε το μυθιστόρημα «Κομμένο ποτάμι», που κυκλοφόρησε το 2005, και το χρονικό «Άι Κομμένο της άσβεστης», που κυκλοφόρησε το 2007 και επανεκδόθηκε το 2009. Ο γάμος της Αλεξάνδρας με το απρόσμενο και απερίγραπτο τέλος του σηματοδοτεί την πιο συγκλονιστική στιγμή της σφαγής του Κομμένου. Το γεγονός αυτό, με το οποίο κορυφώνεται το δράμα της καταστροφής και της γενοκτονίας, δεν έγινε, κατά περίεργο τρόπο, τόσο γνωστό όσο του πρέπει στην κοινή γνώμη.

 

Το βιβλίο «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ.» είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας και ενός γενικότερου αγώνα που αποβλέπει στο να κρατά ζωντανή τη μνήμη των νεομαρτύρων του Κομμένου και των ολοκαυτωμάτων όλης της χώρας μας, αλλά και να καίει σαν άσβεστη φλόγα πάνω απ' τις πονεμένες μορφές των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Πρόσφατες Τηλ.Συνεντεύξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

   

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου