Οι ομογενείς παλιννοστούντες, Βορειοηπειρώτες και Πόντιοι, δεν είναι «μαύρα» πρόβατα

Οι ομογενείς παλιννοστούντες, Βορειοηπειρώτες και Πόντιοι, δεν είναι «μαύρα» πρόβατα

Ομογενείς παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ και τη Βόρεια Ήπειρο. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες στην ψυχή και στην καρδιά επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές και την πτώση του ανύπαρκτου σοσιαλισμού το 1989. Κάποιοι τα είχαν καταφέρει και νωρίτερα και η πολιτεία τους έδινε την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, γύρω στα 300 ευρώ και ιατροφαρμακευτική κάλυψη προκειμένου να μην. πάνε σαν το σκυλί στ' αμπέλι.

Χιλιάδες από αυτούς δούλευαν στους τόπους που βρέθηκαν, στον Πόντο, τη Βόρεια Ήπειρο και αλλού. Συμπλήρωσαν συντάξιμα χρόνια, ωστόσο, δεν υπήρχαν διακρατικές συμφωνίες με την Ελλάδα και πολλοί που επέστρεψαν στην Ελλάδα δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Αυτή τη μικρή συνταξούλα και όποιος έζησε έζησε.

 

Ωστόσο, πριν λίγο καιρό, με βάση τις διατάξεις του Ν.4093/2012 προβλέφθηκε η διακοπή των συντάξεων ανασφάλιστων υπερήλικων του Ο.Γ.Α. στους παλιννοστούντες Ποντίους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και στους Βορειοηπειρώτες που δεν έχουν συμπληρώσει εικοσαετία μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα.

Να θυμίσουμε, ότι δεν είχαν δικαίωμα οι περισσότεροι από αυτούς αυτοτελούς σύνταξης παρ' ότι δούλευαν μια ζωή, επειδή. δεν υπήρχε διακρατική συμφωνία.

Κι επίσης, ότι οι περισσότεροι είναι υπερήλικες και δεν πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στη ρύθμιση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνιμα στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν 350.000 ομογενείς μας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου το 90%) ήρθε κατά την περίοδο 1994-2006. Κατά συνέπεια, με την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, περίπου 35.000 ομογενείς υπερήλικες δεν θα πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οδηγούμενοι με μαθηματική ακρίβεια σε βιολογικό αφανισμό, σε θάνατο», αναφέρθηκε πρόσφατα από Ομοσπονδία Αποδήμων Άνω Δερόπολης ''Οι Σελλοί'' και την Πρόεδρο της δικηγόρο Ηλέκτρα Κίκη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ.Η επίσημη πολιτεία λέει ότι έβαλε αυτά τα κριτήρια προκειμένου να κόψει τις «μαϊμού» συντάξεις. Και πράγματι υπήρξαν τέτοιες. Κάποιοι δηλαδή δε μένουν καν στην Ελλάδα και παρ' όλα αυτά εισπράττουν κανονικά τη σύνταξη του ΟΓΑ.

Όμως, για τα «μαύρα» πρόβατα πρέπει να κοπούν οι συντάξεις χιλιάδων άλλων που τις δικαιούνται και που δεν έχουν άλλο εισόδημα; Πόσο δύσκολο θα ήταν για παράδειγμα να καθορίσουν 2μηνη ή 3μηνη υποχρεωτική παρουσία των δικαιούχων και άλλους ελέγχους που θα δείξουν αν κάποιος έχει φύγει από την Ελλάδα;

Επίσης, ήδη βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν ζητήσει να μειωθεί στα 10 από τα 20 χρόνια η υποχρεωτική μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα ώστε να μη χαθούν, στην κυριολεξία όσοι παλιννόστησαν τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για κατάφωρη αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί και η κυβέρνηση πρέπει να το δει με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι παλιννοστούντες είναι περισσότερο Έλληνες από άλλους που κάνουν πάρτι με τις συντάξεις που δεν δικαιούνται.


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου