Παρέμβαση του μέλους του Δ.Σ. της ΠΣΕ Ηλέκτρας Κίκη για τις Ε.Ο.Ζ στο Πωγώνι, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Σάββατο 25 Μαϊου 2013 στο Καλπάκι.

 Παρέμβαση του μέλους του Δ.Σ. της ΠΣΕ Ηλέκτρας Κίκη για τις Ε.Ο.Ζ στο Πωγώνι, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Σάββατο 25 Μαϊου 2013 στο Καλπάκι.

 


Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

 

Είμαι η Ηλέκτρα Κίκη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άνω Δερόπολης Βορείου Ηπείρου «Οι Σελλοί».
 
Ζήτησα να κάνω παρέμβαση για το θέμα που συζητάμε σήμερα για δύο λόγους:
 
1.    Για να ξεκαθαρίσω και ως δικηγόρος κατά πόσο συνιστά ανάπτυξη η δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών όταν διεθνώς εντός αυτών  ισχύει το καθεστώς της Ετεροδικίας και 2) αν δημιουργηθούν οι Ε.Ο.Ζ. στη συγκεκριμένη περιοχή του Πωγωνίου τι δυσμενείς επιπτώσεις θα υπάρχουν για την άλλη πλευρά της Ηπείρου για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό , που ζεί σε απόσταση αναπνοής από το όμορφο και γραφικό Πωγώνι.
 
Οι Ε.Ο.Ζ. δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε σήμερα , είναι δημιούργημα των πολυεθνικών και μονοπωλιακών εταιρειών και των αποικιοκρατών της δεκαετίας του 1970 τότε που έβλεπαν στην Αγγλία ότι έχαναν τα προνόμιά τους και αγωνίσθηκαν με νύχια και με δόντια για να επιβάλλουν μια ανισότιμη, ανισομερή και ανισοβαρή συνθήκη, ένα ειδικό προνομιακό καθεστώς υπέρ των ξένων επενδυτών, το οποίο κατόρθωσαν να επιβάλλουν στην Κίνα και από εκεί σε χώρες της Αφρικής.
Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία για να επιβληθεί μια Ε.Ο.Ζ  χρειάζεται να υπάρχει η δυνατότητα διοικητικής αυτοτέλειας της περιοχής που θα εκχωρηθεί και αυτό στη χώρα μας υπάρχει με την δημιουργία των περιφερειών γι΄ αυτό και λέγεται ότι οι Ε.Ο.Ζ θα δημιουργηθούν στην Θράκη, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Ακολούθησε  επαναφορά του δικαιώματος της επιφανείας που ήταν ένα παλιό φεουδαρχικό προνόμιο με βάση το οποίο ένας ιδιώτης επενδυτής αποκτά δικαιώματα σε  ιδιοκτησία που δεν του ανήκει.
 
Μελετώντας κανείς το καθεστώς που ισχύει στις Ε.Ο.Ζ εύκολα διαπιστώνει ότι εντός αυτών οι οικονομικοί όροι λειτουργίας , το εργασιακό καθεστώς και ο τρόπος διοίκησης δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ισχύουν σε πανεθνικό επίπεδο του κράτους που έχει αποδεχτεί τις Ε.Ο.Ζ. Πρόκειται δηλ. για κράτος εν κράτει , αφού ισχύει η αρχή της ετεροδικίας.  Η αρχή της ετεροδικίας είναι ένα ιδιαίτερο δικαίωμα που παρέχεται από το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και αποτελεί όρο κατά τον οποίο ορισμένα πρόσωπα εξαιρούνται της δικαιοδοσίας του κράτους στην επικράτεια του οποίου βρίσκονται. Όταν λοιπόν οι ΕΟΖ λειτουργούν υπό καθεστώς φορολογικής και δασμολογικής ασυλίας , όταν  απασχολούν και αμείβουν εργαζόμενους, είτε μεταφερόμενους, είτε ντόπιους, είτε ακόμα και λαθρομετανάστες  με όρους χειρότερους από τα ελάχιστα που προβλέπει η εθνική νομοθεσία, όταν έχουν το δικαίωμα εξαγωγής των κερδών τους στο εξωτερικό, όταν λεηλατούν ολόκληρες περιοχές και καταστρατηγούν δικαιώματα  χωρίς να λογοδοτούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη τότε σε τι συνεισφέρει μια τέτοια επένδυση και ποιο είναι το όφελος της χώρας μας; Και γιατί δεν επιτρέπονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Να γιατί εμείς ως Πανηπειρωτική τασσόμαστε εναντίον των Ε.Ο.Ζ. Εκτός των παραπάνω ποιος θα εγγυηθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις σε πυρηνικά και τοξικά απόβλητα που θα έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής Πωγωνίου , αλλά και των κατοίκων των Χωριών της Δερόπολης; Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε απόλυτα αρνητικοί στην δημιουργία των Ε.Ο.Ζ στην πατρίδα μας.
 
Καλπάκι, 25-05-2013
Ηλέκτρα Κίκη
Μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε και

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άνω Δερόπολης «Οι Σελλοί»

 

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου