Banner Πανω
 
 
 


Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ''ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ'' στα Δολιανά Πωγωνίου


Την Κυριακή το μεσημέρι 26/10/2014 αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενη από τους Γιάννη Ντάλλα, Ηλία Γκεσούλη, Μπάμπη Τουφίδη, Γιάννη Παπαδημητρίου και Κώστα Μπασιούκα επισκέφθηκε τα Δολιανά και είχε εκτεταμένη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μετόχων Εξαγοράς Κτημάτων (ΑΣΜΕΚ) Ανδρέα Τσούβαλη , μέλη του Συνεταιρισμού, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και κατοίκους αλλά και μέλη της Αδελφότητας Δολιανιτών με σκοπό την ενημέρωση για τα προβλήματα της περιοχής και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την επίλυσή τους.
Οι εκπρόσωποι της περιοχής έθεσαν το άμεσο, υπερεπείγον πρόβλημα της επιβολής ενός υπέρογκου ποσού ΕΝΦΙΑ στον ΑΣΜΕΚ, παρότι βάσει του καταστατικού του δεν διανέμει κέρδη στους μεριδιούχους αλλά τα διαθέτει όλα σε κοινωφελείς σκοπούς.
Για την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος παραθέτουμε σύντομο ιστορικό.
Το 1912 μετά από 20ετείς και πλέον προσπάθειες αγοράστηκε από 164 οικογένειες η περιουσία του χωριού (7 χιλ. στρέμματα περίπου) τα οποία πούλησαν φεύγοντας οι Τούρκοι. Έκτοτε τα έσοδα μοιράζονταν με σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για τις ανάγκες του χωριού (σχολεία, καθαριότητα ,κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.) πληρώνοντας τους νόμιμους φόρους. Για παράδειγμα το 2013 τα έσοδα ήταν περίπου 100 χιλ. €, οι φόροι 11 χιλ. €, τα έξοδα λειτουργίας γενικά περίπου 80 χιλ. € και το υπόλοιπο 8 χιλ. € Επιβάλλεται αρχικά το πρώτο χαράτσι 2 χιλ. € και ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ με 12 χιλ. € και σαν να μην έφτανε αυτό προστίθεται και ο συμπληρωματικός φόρος λόγω αντικειμενικών αξιών ύψους 34.700 €. Οι κάτοικοι και να θέλουν είναι αδύνατο να πληρώσουν αυτό το παράλογο ποσό.
Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής» θεωρεί ότι, εκτός από το ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος και παράλογος γενικά και πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με ένα δίκαιο αναλογικό φορολογικό σύστημα, στην προκείμενη περίπτωση του ΑΣΜΕΚ είναι καθαρή κλοπή από το «παγκάρι» της μοναδικής αλτρουϊστικής συλλογικότητας που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για μίμηση στους καιρούς της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, της ιδιωτείας και της αποθέωσης του προσωπικού κέρδους και του χρήματος.
Η παράταξη δεσμεύτηκε να αναδείξει αυτό το ακραίο φαινόμενο ληστείας σε όλα τα επίπεδα με πρώτο το Περιφερειακό Συμβούλιο και να το αποτρέψει με κάθε τρόπο.
Από την πλευρά της αντιπροσωπείας της παράταξης τέθηκε το διπλό πρόβλημα, που απειλεί τόσο τον περιβαλλοντικό πλούτο όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Πωγωνίου, της δημιουργίας ΕΟΖ και των εξορύξεων πετρελαίου. Αναδείχτηκαν τόσο ο αποικιοκρατικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων συμβάσεων μίσθωσης και η πολιτική της συγκυβέρνησης, που έχει μειώσει τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από 40 % σε 25 %, όσο και οι μεγάλοι κίνδυνοι, που εγκυμονούν ειδικά οι χερσαίες εξορύξεις (για υπόγεια νερά, πετρώματα κλπ.). Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συνέταξε το Πολυτεχνείο, εισηγούταν ότι η απόφαση για τις εξορύξεις δεν έπρεπε να παρθεί πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη συνηγορία της Περιφέρειας Ηπείρου, επιλέγοντας αυτού του είδους τη σύμβαση έλυσε τα χέρια της ενδιαφερόμενης εταιρίας, αδιαφορώντας και για την ενημέρωση των κατοίκων και για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η παράταξη υποστηρίζει ότι η ανάδειξη ενός παραγωγικού μοντέλου, στηριγμένου στον πρωτογενή τομέα και στον φυσικό αλλά και πολιτιστικό πλούτο του Πωγωνίου, μπορεί να εξασφαλίσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και ευημερία από ό,τι το αμφιλεγόμενο και επικίνδυνο σενάριο των αποικιακών εξορύξεων.

Ιωάννινα 28/10/2014

Το Γραφείο Τύπου της Παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...