Banner Πανω
 
 
 


Εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης "Ήπειρος Ανατροπής" Κώστα Μπασιούκα αναφορικά με την επερώτηση που κατέθεσε η παράταξη στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δομές πρόνοιας της περιοχής μας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Κ. ΜΠΑΣΙΟΥΚΑ

Κ/ε Πρόεδρε και σεβαστό Προεδρείο, κ/ε Περειφερειάρχη, κ/ες και κ/οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, καλή σας ημέρα.

Επιτρέψτε μου να ευχηθώ, μιας και είναι η πρώτη μου εισήγηση στο ΠΣ,

καλή αρχή αλλά και αίσιο τέλος της θητείας μας.

Το θέμα της σημερινής επερώτησής μας σας έχει σταλεί και ελπίζω να το έχετε μελετήσει όλοι σας έτσι ώστε να επακολουθήσει μία γόνιμη συζήτηση και να πράξουμε τα δέοντα.

Θα επικεντρωθώ λοιπόν σε ορισμένα σημεία, σημαντικά κατά τη γνώμη μου, και θα προσπαθήσω να αναδείξω την ουσία των προβλημάτων των Προνοιακών Δομών στην περιοχή μας.

Θα ξεκινήσω με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-Κατάρτισης Ιωαννίνων (ΕΕΕΕΚΙ) το οποίο επισκεφτήκαμε στις 19/9/14. Από τη συζήτηση με τον Δ/ντή του Εργαστηρίου κο Τζίμα και με τους εργαζόμενους αντιληφθήκαμε ότι η λειτουργία τους είναι άκρως υποβαθμισμένη έως επικίνδυνη και η οριακή ύπαρξή τους οφείλεται στον ηρωϊσμό όλων των εργαζόμενων. Οι κτιριακές υποδομές θέλουν συντήρηση και απαιτείται βελτίωση της αναγκαίας ασφάλειας για την προστασία των παιδιών. (τραύμα) Η προσέλευση και η αναχώρηση είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που εμφανίζεται κάθε χρόνο και αναγκάζει αρκετά παιδιά να μένουν στο σπίτι τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Το προσωπικό, ειδικό και βοηθητικό, δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στις εξειδικευμένες και περιπτωσιακές ανάγκες των μαθητών και αναγκάζει τους υπεύθυνους να εκλιπαρούν τους αρμόδιους για τα αυτονόητα.

Η οικονομική ανεπάρκεια (5.500 Ε το χρόνο) αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα. Παρόμοια βέβαια είναι τα προβλήματα σε όλη την Ήπειρο.

Τελικό συμπέρασμα: και αυτά τα ειδικά σχολεία είναι ένα ακόμα θύμα της ολοένα συρρικνούμενης παιδείας, χάριν των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μνημονιακών περικοπών ακόμα και σε τόσο ευαίσθητους τομείς.

Στις 26/9/14 παρακολουθήσαμε τη ΓΣ των εργαζόμενων στο Ίδρυμα «Νεομάρτυς Γεώργιος». Και εδώ ακούσαμε την κραυγή των εργαζόμενων «δεν πάει άλλο». Το Ίδρυμα με το PSI του 2011 απώλεσε 2,5 εκ Ε και τώρα ψάχνει ελεημοσύνες στα.. σκουπίδια. Και σαν να μην έφταναν η μείωση του προσωπικού ήρθαν και οι αυξημένες ανάγκες λόγω κρίσης. Οι αριθμοί τα λένε όλα: 66 ασθενείς (κυμαινόμενοι), τα 2/3 κατάκοιτοι και ΟΛΟΙ με σοβαρά παθολογικά, κινητικά και ψυχιατρικά προβλήματα, μόνο 8 νοσηλευτές και 7 βοηθητικό προσωπικό καθώς και ελάχιστοι διοικητικοί. Ποιός και τι να πρωτοκάνει και μάλιστα όταν δεν είναι εκπαιδευμένος για να το κάνει σωστά. Και από πάνω και ο φόβος: «μη μιλάς γιατί υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν δουλειά». Μα αυτές είναι συνθήκες γαλέρας!

Όμως ο παραλογισμός ή μάλλον και η βαρβαρότητα δεν σταματούν εδώ. Από 1/1/13 η Πρόνοια μεταφέρθηκε από το Υπ. Υγείας στο Υπ. Εργασίας! Και όλες οι κοινωνικές δομές έσονται εις σάρκα μία! Και αυτές που έχουν διαφορετικό αντικείμενο ανάκατα με τις άλλες όπως τα θεραπευτήρια με τα οικοτροφεία! Έτσι χωρίς καμμία συζήτηση, χωρίς οργανισμούς λειτουργίας, χωρίς υποδομές. Και βέβαια κεντρικές εντολές για μείωση του προϋπολογισμού κατά 64% σε βάθος 3ετίας. Δηλαδή ασύλληπτα πράγματα. Αρκεί να μειώσουμε να συγχωνεύσουμε να συρρικνώσουμε ό,τι δημόσιο και κοινωνικό υπάρχει και να ανοίξουμε το δρόμο στην «ιερή αγελάδα της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει!

Κε Περειφερειάρχη, κες, κοι Επείγει να κάνουμε ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ!

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

κ. Παργανά

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη

κ. Πρόεδρε,

Σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη διαδικασία συζήτησης επερώτησης, το παρακάτω θέμα που απευθύνεται προς τον κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου:

ΘΕΜΑ: Προβλήματα λειτουργίας και Προσωπικού του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων και του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος»

Στις 19/9/2014 και στις 26/9/2014 αντιπροσωπείες της Παράταξης μας επισκέφτηκαν το Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων και το Ίδρυμα «Νεομάρτυς Γεώργιος» αντίστοιχα όπου ενημερώθηκαν από το προσωπικό για τα προβλήματα λειτουργίας τους. Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε είναι η εικόνα της πολιτικής της συνεχούς υποβάθμισης της ειδικής εκπαίδευσης και η υποχρηματοδότησή της, που σηματοδοτεί ξεκάθαρα τις προθέσεις κυβέρνησης και τρόικας για διάλυση της Δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και την περιθωριοποίηση των ΑμεΑ και της ειδικής εκπαίδευσης.

Με την έναρξη του σχολικού έτους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντίστοιχες δομές όπως το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων είναι τραγικά: τεράστιες οι ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό, προβλήματα με τις μεταφορές μαθητών, κτιριακά προβλήματα κ.ά. Αρκετοί από τους μαθητές του Εργαστηρίου παραμένουν –για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς- στο σπίτι τους γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος μετακίνησής τους ούτε έχει προσληφθεί το απαιτούμενο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό που θα στηρίζει την παρουσία τους στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα άλλα 3 Εργαστήρια για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Ήπειρο. Τα προβλήματα αυτά επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια κάθε χρόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναδεικνύοντας μια ακόμα τραγική πλευρά της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης και το εύρος των θυμάτων της.

Η υποχρηματοδότηση με το ποσό των 5.500 ευρώ για έναν χρόνο από το αρμόδιο υπουργείο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του σχολείου στην πόλη των Ιωαννίνων, προφανώς δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του σχολείου και συνιστά πολυτέλεια η παροχή στους μαθητές του ΕΕΕΚΙ ενός τόστ για πρωινό και για τα 33 παιδιά!

Αυτά διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη στο ΕΕΕΚΙ, την ξενάγησή μας στους χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης και την συζήτηση που είχαμε με τον διευθυντή του Εργαστηρίου. Διαπιστώσεις που δεν επιτρέπουν σε κανέναν εμπλεκόμενο με το θέμα φορέα (Υπουργείο Παιδείας, Δήμος Ιωαννιτών, Περιφέρεια Ηπείρου) να στέκονται απλοί παρατηρητές στο πρόβλημα ή στην καλύτερη περίπτωση συνεργάσιμοι διεκπεραιωτές.

Την Παρασκευή 26/9/2014 επισκέφθηκε το Ίδρυμα Νεομάρτυς Γεώργιος εκπρόσωπος της
παράταξης της Περιφέρειας Ηπείρου "Ήπειρος Ανατροπής" όπου παρακολούθησε τη
Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Από την ενημέρωση και τη σχετική συζήτηση
φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός και η δραματική έλλειψη
προσωπικού (7 άτομα για 68 ασθενείς με ειδικότατες ανάγκες) κάνουν δύσκολη  και
έως αδύνατη τη στοιχειώδη φροντίδα αυτών των συνανθρώπων μας και γενικά την κατάσταση που διαμορφώνεται επικίνδυνη για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους.

Γνωρίζουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν παραπάνω την άμεση αρμοδιότητα παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι οφείλει να παρέμβει και να λύσει προβλήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της και να διεκδικήσει λύσεις από κάθε αρμόδια αρχή για τα υπόλοιπα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή

-Τι μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το Εργαστήρι των Ιωαννίνων καθώς και για τας υπόλοιπα Εργαστήρια της Ηπείρου.

-Ποια είναι η συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στην αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να συντηρείται κανονικά και να λειτουργεί καθημερινά και με ασφάλεια το ασανσέρ του κτιρίου που μεταφέρει τους μαθητές με κινητικά προβλήματα στον 1ο όροφο προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

-Η χρηματοδότηση του Εργαστηρίου –στο οποίο φοιτούν 33 παιδιά ηλικίας από 14 έως 22 ετών – για το τρέχον σχολικό έτος ,ανέρχεται στο ποσό των 5.500 ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό είναι αποτρεπτικό για εργασίες σωστής συντήρησης του κτιρίου, για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και σχεδόν απαγορευτικό στην πρόθεση της διοίκησης του σχολείου να παρέχει ένα τοστ σε κάθε μαθητή για πρωινό. Ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσε να αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή προς την κατεύθυνση ουσιαστικής και έμπρακτης στήριξης του Εργαστηρίου στην καθημερινότητά του;

-Σε ποιες κινήσεις –δράσεις προτίθεται να προβεί –άμεσα- η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα «Νεομάρτυς Γεώργιος» αρκετά χρόνια χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει από την Πολιτεία ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση επίλυσης του;

- Με ποιες κινήσεις σκέφτεται η Περιφερειακή Αρχή να δρομολογήσει την ουσιαστική στήριξη εργαζόμενων και νοσηλευόμενων στο ίδρυμα, μέσα από την συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με την λειτουργία του ιδρύματος φορείς;

Η παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» διεκδικεί να δοθούν άμεσα λύσεις στα καυτά προβλήματα των κοινωνικών δομών. Στη κατεύθυνση αυτή η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Η παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους τους μαθητές με αναπηρία, για όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς και η πλήρης, σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην ειδική εκπαίδευση αποτελούν βασική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως αυτή ορίζεται σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί καθοριστική υποχρέωση κάθε Πολιτείας η διασφάλιση της φροντίδας και της ασφάλειας όλων των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις δομές πρόνοιας και όσων εργάζονται σε αυτές.

Ιωάννινα 16/10/2014

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γεροβασίλη Όλγα

Τσίκαρης Βασίλειος

Μπασιούκας Κώστας

Πάϊκας Σπύρος

Γιολδάσης Βασίλειος

Ταπραντζή Τζένη

Γκούντας Κωνσταντίνος

Κωνής Δημήτριος

Πάνης Χαράλαμπος

Πάντος Παναγιώτης

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...