Banner Πανω
 
 
 

Ενταφιάστηκαν 573 νεκροί του ελληνοϊταλικού πολέμου

 

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά, σε μία λιτή τελετή, ενταφιάστηκαν τα οστά 573 ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών στο χωριό Ντραγκότι, στον τόπο όπου έγραψαν ηρωικά το έπος του 1940-41, στα στενά της Κλεισούρας στην Αλβανία.

Η αναζήτηση των οστών στη συγκεκριμένη περιοχή είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας που επήλθε μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της αλβανικής πλευράς, στο πλαίσιο της επίλυσης χρονιζόντων διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Από τότε έως σήμερα εντοπίστηκαν τα οστά 700περίπου Ελλήνων στρατιωτών. Τα οστά των πρώτων 100 είχαν μεταφερθεί στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, όπου ετάφησαν, σε θρησκευτική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2018.

Χθες το μεσημέρι, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, που είχε κενοτάφια, έγινε η ταφή των 573 ηρώων. Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος και παρέστησαν η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο ακόλουθος Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας, συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος και ο συντονιστής της ομάδας εργασιών αναζήτησης και εκταφής των οστών Νίκος Κύργος.

Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, oι εργασίες αναζήτησης και εκταφής θα συνεχιστούν στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ). Η εν λόγω Επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας, που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.

Ιδίως δε για τις ενώσεις συγγενών και φίλων των αποθανόντων, το υπουργείο σημειώνει ότι στις 28 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί από εκπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας επίσημη τελετή σε ανάμνηση των πεσόντων. Παρόμοιες τελετές θα διοργανώνονται την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 1§8 της Διακρατικής Συμφωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, τέλος, χαιρετίζει, για μία ακόμη φορά, την αγαστή συνεργασία με την αλβανική πλευρά στο πλαίσιο της Συμφωνίας αυτής και εκφράζει την ικανοποίησή του, που σχεδόν 70 χρόνια μετά την θυσία τους, οι ψυχές των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη.

 

ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι συγγενείς των πεσόντων καταγγέλλουν ότι συνεχίζεται ο αποκλεισμός τους από τις τελετές ενταφιασμού των δικών τους ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας, σε ανακοίνωσή του, καταλογίζει ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

«Χθες, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσαν ότι σήμερα πραγματοποιείται θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των συγγενών, όπως άλλωστε έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών», αναφέρει ο κ. Σούρλας και χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των συγγενών «αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο».

«Τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων πληροφορούνται μόνο από δελτία τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους, σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια», προσθέτει ο κ. Σούρλας. Και συμπληρώνει: «Απαιτείται σεβασμός στη μνήμη των πεσόντων και τον πόνο των παιδιών και των συγγενών τους. Είναι προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση».

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr