Μ Ε Τ Α Β Ο Λ Ι Σ Μ Ο Σ

Όλη η αλήθεια για τον μεταβολισμό!!!

Εάν πληκτρολογήσεις στο google τη λέξη μεταβολισμός,θα βρεις περίπου 54 χιλιάδες αποτελέσματα,πως θα τον αυξήσεις,πώς θα τον κάνεις να λειτουργεί καλύτερα κ.λ.π. Γνωρίζεις όμως τι είναι;Και γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην καύση λίπους και στην απώλεια κιλών; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο μεταβολισμός είναι μία βιοχημική διαδικασία,όπου η τροφή που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε ενέργεια για να λειτουργήσει ο οργανισμός μας. Οι ενεργειακές απαιτήσεις του καθενός από εμάς εξαρτώνται από το βασικό μεταβολικό ρυθμό(οι θερμίδες που χρησιμοποιούμε όταν αναπαυόμαστε η για τις ζωτικές μας λειτουργίες),τη θερμική επίδραση των τροφών ( η ενέργεια που χρησιμοποιούμε για την απορρόφηση και την πέψη των τροφών),τη θερμογένεση ( όταν ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τις θερμίδες που λαμβάνει ως καύσιμα και τις καίει παράγοντας θερμότητα) και τη δραστηριότητα ( ενέργεια που χρησιμοποιούμε όταν γυμναζόμαστε η κινούμαστε).Και μετά από την πρώτη γνωριμία... ας προχωρήσουμε στο ζητούμενο! Όσο μεγαλώνουμε τόσο μειώνεται ο μεταβολισμός μας,γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να καίμε λιγότερες θερμίδες και να φορτώνουμε κιλά. Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρήσουμε το ρυθμό με τον οποίο καίμε τις θερμίδες υψηλό. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καταφέρουμε ακίνδυνα και κυρίως γρήγορα;Βεβαίως,αρκεί να ακολουθήσουμε τις σωστές κινήσεις.

Πίνοντας πολύ νερό καις περισσότερες θερμίδες (Α/Μ)

ΑΛΗΘΕΙΑ & ΜΥΘΟΣ:Όλες οι χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν μέρος στο σώμα χρειάζονται νερό. Αν λοιπόν δεν πίνεις αρκετό και έχεις αφυδατωθεί,αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα την πτώση του μεταβολισμού κατά 2%. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Γιούτα,στην οποία έλαβαν μέρος 10 άτομα,εκείνα που έπιναν 8 ποτήρια νερό την ημέρα είχαν υψηλότερο μεταβολισμό από αυτά που έπιναν μόνο 4 ποτήρια. Ωστόσο,θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αν πίνεις πολύ νερό,δηλαδή περισσότερο απ' ότι χρειάζεσαι θα καίς ακόμα περισσότερες θερμίδες. Απλά πρέπει να βεβαιωθείς ότι καταναλώνεις την απαραίτητη ποσότητα,ώστε να διατηρείς το σώμα σου ενυδατωμένο.

 

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να διαπιστώσεις αν πίνεις αρκετό,παρατήρησε τα ούρα σου. Αν το χρώμα τους είναι σκούρο κίτρινο,μπορεί να σημαίνει ότι δεν πίνεις όσο χρειάζεσαι. Πιες ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα και σνακ.

Όταν χάνεις βάρος μειώνεται και ο μεταβολισμός σου (ΑΜ)

ΑΛΗΘΕΙΑ:Για κάθε κιλό που χάνεις,ο μεταβολισμός σου πέφτει κατά 4—20 θερμίδες ημερησίως. Έτσι,για παράδειγμα,αν χάσεις 5 κιλά θα πρέπει να καταναλώσεις περίπου 20 με 100 θερμίδες λιγότερες ή να καις μέσω κάποιας δραστηριότητας 20με100 θερμίδες περισσότερες προκειμένου να διατηρήσεις το μεταβολισμό σου,χάσε λίπος και όχι μυ'ι'κή μάζα. Για να πετύχεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να προσέχεις ώστε να χάνεις αργά (όχι περισσότερα από 1/2-1 κιλό την εβδομάδα) και παράλληλα να αυξήσεις τη σωματική σου δραστηριότητα κάνοντας ασκήσεις με αντίσταση. Όσο περισσότερη μυ'ι'κή μάζα τόσο υψηλότερος είναι και ο μεταβολισμός.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:Προσπάθησε να χάνεις βάρος περιορίζοντας σε μικρό βαθμό τις θερμίδες,αλλά αυξάνοντας τη σωματική άσκηση. Έτσι θα χάσεις λίπος συντηρώντας ή ακόμα και αυξάνοντας την μυ'ι'κή μάζα σου.

 

Ο χυμός από γκρέιπφρουτ εξαφανίζει το λίπος (ΑΠ)

ΜΥΘΟΣ. Το λεμόνι,όπως και κανένα άλλο φρούτο που ανήκει στα εσπεριδοειδή,δηλαδή το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια,δεν έχουν τις μαγικές ικανότητες να αυξήσουν τον μεταβολισμό μας. Ωστόσο είναι άριστες πηγές βιταμίνης C,η οποία είναι επίσης και αντιοξειδωτική ουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα έδειξε ότι άτομα που έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα, στη συνέχεια κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες και αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό με αποτέλεσμα να οδηγεί εύκολα και γρήγορα σε κορεσμό.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πριν από κάθε γεύμα κατανάλωσε ένα φρούτο όπως μανταρίνι,πορτοκάλι,γκρέιπφρουτ ή μήλο,ακόμα και αν δεν έχεις όρεξη,προκειμένου να μειώσεις την ποσότητα του κυρίως γεύματός σου.

Τα πικάντικα φαγητά αυξάνουν την καύση λίπους (ΑΜ)

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η καψα'ι'κίνη είναι μια ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές τη θερμότητα τους ( και φυσικά τη χαρακτηριστική γεύση τους).Αυτό μπορεί να αυξήσει σε μικρό βαθμό το μεταβολισμό,ενώ παράλληλα θα αυξήσει και το αίσθημα κορεσμού ,μειώνοντας έτσι την όρεξη. Μάλιστα μια έρευνα που είχε γίνει τη δεκαετία του 1980 είχε δείξει ότι ένα πικάντικο γεύμα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μέχρι και 25%,διατηρώντας τον σ' αυτό το επίπεδο έως 3 ώρες μετά το γεύμα. Επιπλέον,μια πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μία κουταλιά της σούπας με ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά είχε αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού κατά 23%.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:Πρόσθεσε λίγο μπούκοβο (νιφάδες κόκκινης πιπεριάς) στις σούπες,τα λαδερά,ακόμα και στην πίτσα. Επιπλέον μπορείς να κόψεις φρέσκια καυτερή πιπεριά και να την προσθέσεις σε σαλάτες ή και σε ντιπ.

Ένα καλό πρωινό το μεταβολισμό (ΑΜ)

ΑΛΗΘΕΙΑ. Μια από τις πιο σημαντικές και πολύτιμες διατροφικές συνήθειες είναι το πρωινό. Το πρόγευμα είναι η πρώτη ευκαιρία της ημέρας να τροφοδοτήσουμε με καύσιμα το σώμα μας,να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας και να αρχίσουμε να καίμε όσο περισσότερες θερμίδες μπορούμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο οργανισμός δεν λαμβάνει τροφή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας,γεγονός που προκαλεί πτώση του μεταβολισμού. Αν λοιπόν τα κύτταρα δεν τραφούν επαρκώς το επόμενο πρωί μετά από την έλλειψη φαγητού,τότε θα προσαρμοστούν και θα μπορούν να λειτουργούν με λιγότερη ποσότητα τροφής. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα ο οργανισμός να αποθηκεύει περισσότερο λίπος σε περιόδους όπου υπάρχει έλλειψη τροφής,όπως για παράδειγμα ,όταν κοιμάσαι. Καταναλώνοντας 6 γεύματα την ημέρα διατηρείς την τροφοδοσία του οργανισμού σου σταθερή και επομένως και το μεταβολισμό σου σε υψηλά επίπεδα.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Φρόντισε να τρως ένα πλούσιο πρωινό,το οποίο δεν περιέχει ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Καταναλώνοντας υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες μαζί με μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης,θα διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου σταθερά,γεγονός που θα σου προσφέρει κορεσμό για πολύ περισσότερο.

Όσο περισσότερο κοιμάσαι τόσο περισσότερες θερμίδες καις (ΑΜ)

ΜΥΘΟΣ: Μπορεί κανείς να σκεφθεί ότι αν κοιμάται λιγότερο θα καίει περισσότερες θερμίδες,αφού θα είναι ξύπνιος για περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και όμως συμβαίνει το αντίθετο. Όταν ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται αρκετά,δημιουργείται μια ανισορροπία στα επίπεδα κάποιων ορμονών και αυτό δημιουργεί δυσκολία στο μεταβολισμό υδατανθράκων,ενώ ενδέχεται να αυξήσει την όρεξη. Επιπλέον, άτομα που στερούνται τον ύπνο για πολύ καιρό έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση,διαβήτη και παχυσαρκία. Με λίγα λόγια,η έλλειψη ύπνου εκτός των άλλων αρνητικών συνεπειών μπορεί και να μας γεράσει ποιο γρήγορα.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Βάλε τον ύπνο και την ξεκούραση σε προτεραιότητα. Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε 8 ώρες την ημέρα ώστε να λειτουργεί ο μεταβολισμός μας σωστά. Μάλιστα,οι έρευνες δείχνουν ότι στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο ύπνος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με την ισορροπημένη διατροφή και τη συστηματική άσκηση. Με λίγα λόγια, 'όπως και το νερό,έτσι και ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Καις περισσότερες θερμίδες αν σηκώνεις βάρη παρά αν κάνεις αερόβια άσκηση (ΑΜ)

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό ισχύει τουλάχιστον μακροχρόνια. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κάνουμε ασκήσεις αντίστασης όπως,για παράδειγμα,βάρη,ενεργοποιείται η ανάπτυξη μυ'ι'κής μάζας,γεγονός το οποίο οδηγεί στην αύξηση του μεταβολισμού..Κάτι τέτοιο συμβαίνει με δύο τρόπους:Καταρχάς, ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται γιατί όσο πιο πολύ μυ'ι'κή μάζα έχουμε τόσο πιο πολλές θερμίδες χρειαζόμαστε για να συντηρήσουμε αυτούς τους μυς. Αυτό σημαίνει ότι καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμα και σε στιγμές κατά τις οποίες δεν γυμναζόμαστε. Δεύτερον,υπάρχει αυτό που ονομάζεται κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση. Ο οργανισμός συνεχίζει να καίει θερμίδες για μερικές ώρες λόγω του ότι υπάρχει κατανάλωση οξυγόνου. Και σ' αυτή την περίπτωση όσο πιο πολύ μυ'ι'κή μάζα έχουμε τόσο πιο πολλές θερμίδες θα κάψουμε μετά το τέλος του προγράμματος άσκησης.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Φρόντισε να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα με βάρη,το οποίο θα γυμνάζει όλες τις μεγάλες μυ'ι'κες ομάδες του σώματός σου. Ακολούθησέ το τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Οι καλύτερες ασκήσεις για αυτή την περίπτωση είναι εκείνες που γυμνάζουν τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του σώματός σου και μάλιστα ταυτόχρονα. Φυσικά , μην ξεχνάς και την αερόβια άσκηση που είναι απαραίτητη για την απώλεια λίπους,αλλά και τη διατήρηση της υγείας σου συνολικότερα. Άριστες ( και ιδιαίτερα διασκεδαστικές) επιλογές αερόβιας άσκησης είναι το περπάτημα,το τζόκινγκ και η κολύμβηση.

Τόσο το τσάι όσο και ο καφές βοηθούν στην καύση λίπους και στο αδυνάτισμα (ΑΜ)

ΑΛΗΘΕΙΑ: Για δύο λόγους. Καταρχάς , η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ και στο τσάι αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς. Όσο πιο γρήγορα χτυπάει η καρδιά τόσο πιο πολλές θερμίδες καις. Επιπλέον, τι τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες δρουν με παρόμοιο τρόπο αλλά αντί να επηρεάζουν την καρδιά επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα κάνοντάς το να λειτουργεί γρηγορότερα και έτσι να καίει περισσότερες θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός καφεΐνης και κατεχινών μπορεί να έχει ώς αποτέλεσμα την καύση 80 επιπλέον θερμίδων ημερησίως. Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός αναπαύεται. Ενώ μια έρευνα που έγινε σε Γιαπωνέζες και σύγκρινε την κατανάλωση διαφόρων τσαγιών και νερού απέδειξε ότι ένα φλιτζάνι τσαγιού τύπου oolong την ημέρα αυξάνει το μεταβολισμό κατά 10%,ενώ το πράσινο τσάι αυξάνει το μεταβολισμό περίπου κατά 4%.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για καλύτερα αποτελέσματα αντικατέστησε τον πρωινό καφέ με τσάι,το οποίο έχει και αυτό καφεΐνη. Μάλιστα,προσπάθησε να πίνεις 4 φλιτζάνια από κάποια ποικιλία την ημέρα. Μην ξεχνάς ότι το τσάι μετρά σαν υγρό, αρκεί να μην έχει ζάχαρη. Αν το πίνεις ζεστό,αντί για γάλα να προσθέτεις λεμόνι,το οποίο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερες κατεχίνες.

Μερικές τροφές μπλοκάρουν τον μεταβολισμό (ΑΜ)

ΜΥΘΟΣ: θα έχεις ακούσει συχνά ότι ο λόγος που κάποιος δεν μπορεί να χάσει βάρος είναι γιατί καταναλώνει τροφές που μπλοκάρουν το μεταβολισμό του. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας,με μια εξέταση αίματος μπορεί να αναγνωριστούν τροφές στις οποίες ενδέχεται να έχουμε δυσανεξία. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας αφορούν πονοκεφάλους,φούσκωμα,γαστρεντερικά προβλήματα. Ωστόσο,οι εταιρίες που προωθούν αυτές τις εξετάσεις υποστηρίζουν την άποψη ότι όταν έχουμε δυσανεξία σε κάποιες τροφές,αυτές μπλοκάρουν το μεταβολισμό με αποτέλεσμα να παχαίνουμε. Αυτό όμως δεν έχει επιστημονικά βάση,αφού καμιά έρευνα μέχρι σήμερα δεν το έχει αποδείξει,ενώ η απώλεια βάρους που παρατηρείται είναι ένα δευτερογενές αποτέλεσμα,που οφείλετε στο γεγονός ότι κόβοντας τις τροφές που απαγορεύονται,αναγκαστικά κόβεις και τις θερμίδες που καταναλώνεις,με αποτέλεσμα να χάνεις κιλά.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: το τεστ τροφικής δυσανεξίας μπορεί να σου φανεί χρήσιμο,ειδικά αν υποφέρεις από φούσκωμα και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

 


 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου