Banner Πανω
 
 
 

Ακόμη γλεντούν και χορεύουν στη ''γιορτή τσίπουρου'' στη Νέα Μάκρη που διοργάνωσε

η Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Μάκρης- Ραφήνας και Μαραθώνα, τη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, το μεσημέρι στο κτήμα της, στη Νέα Μάκρη

 


Με την παραδοσιακή μυσταγωγία, αλλά και την αρκούσα μέθεξη, αναβίωσε και φέτος η διαδικασία απόσταξης τσίπουρου στη Νέα Μάκρη στο οίκημα των Ηπειρωτών από την τοπική Αδελφότητα Ηπειρωτών Μαραθώνα -Νέας Μάκρης και Ραφήνας ''Η Αγία Ειρήνη'', ''τηρώντας μιά συνέχεια πολλών χρόνων'', όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο  Πρόεδρος της Αδελφότητας  Δημήτρης Βασιλείου.Βαγγέλης Φωτόπουλος.

Η αναβίωση της γιορτής του τσίπουρου από την Αδελφότητα των Ηπειρωτών, είναι ένα έθιμο που έχει καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Μαραθώνα. Απόδειξη ότι το τιμούν με την παρουσία τους όχι μόνο τα μέλη της Αδελφότητας, αλλά πολλοί ακόμα δημότες, που έχουν συνηθίσει να μετέχουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο παραδοσιακό δρώμενο, αλλά και στο τρικούβερτο γλέντι που το συνοδεύει.

Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού,συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, που διαβιώνουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. Τα δε γλέντια που γινόταν στην Ήπειρο τις περασμένες εποχές, επ΄ευκαιρία της παρασκευής του τσίπουρου, ήταν τρικούβερτα, διαρκούσαν για πολλές μέρες, καθ΄'ολη την περίοδο απόσταξης που άρχιζε αρχές Οκτωβρίου και στις ορεινές περιοχές ολοκληρωνόταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Στις μέρες μας, το τσίπουρο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό των ποτών από το εξωτερικό, παραμένει σταθερή αξία, εξαιτίας του φυσικού τρόπου παρασκευής του, που το απαλλάσσει από τις ανθυγιεινές προσμίξεις.Χάρη στην προσήλωσή των Ηπειρωτών στην παράδοση του τόπου τους, αποτελεί σήμερα, απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι.

Για την Αδελφότητα Ηπειρωτών Μαραθώνα- Νέας Μάκρης και Ραφήνας, η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου βοηθάει στην διάδοση της παράδοσης και συσπειρώνει τα μέλη της. Τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ή να θυμηθούν τις συνήθειες των γονέων και των παππούδων τους.

Και φέτος, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2015, ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες των μελών της αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης -Ραφήνας - Μαραθώνα «Η Αγία Ειρήνη» , η επιτυχία της καθιερωμένης πλέον γιορτής του τσίπουρου, στο κτήμα της Αδελφότητας, που βρίσκεται στην οδό Τσίρκα στο τέρμα της Νέας Μάκρης Αττικής.

Ο πρόεδρος της αδελφότητας Δημήτρης Βασιλείου και τα μέλη του Δ.Σ. είχαν στήσει ομπρέλες και είχαν υπολογίσει ότι θα παραβρεθούν περίπου 700 Ηπειρώτες, και φίλοι των Ηπειρωτών.

Ο κόσμος που συνέρρευσε, βοηθούντος και του καιρού, που ήταν καλοκαιρινός στα μέσα του Οκτώβρη, όμως στο χώρο της εκδήλωσης ήταν τουλάχιστον διπλάσιος και αναγκάστηκε ο πρόεδρος της Αδελφότητας να ζητήσει την κατανόηση όλων  και έκανε τα αδύνατα δυνατά να ικανοποιηθούν όλοι και να διασκεδάσουν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στη 13.00' το μεσημέρι της Κυριακής 15 Οκτωβρίου  2015 και κράτησε μέχρι τις βραδυνές ώρες.

Στην είσοδο της εκδήλωσης υπήρχαν κεράσματα, με τσίπουρο και λουκούμια, ενώ επιπλέον μπουκάλια με τσίπουρο μοιράστηκαν σε όλα τα τραπέζια, κερασμένα από την Αδελφότητα.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσώπησαν, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο 'Εφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Κωνσταντίνου και ο Ταμίας Διονύσης Τσούτσης.  Παρέστησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ηπειρωτών Αρτέμιδος, της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών, του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας, του Συλλόγου Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης Αττικής,  του Συλλόγου Ηπειρωτών Παιανίας και της Αδελφότητας Δολού Ιωαννίνων. Παρέστησαν ακόμη  εκπρόσωποι των δραστηροποιημένων στην περιοχή αποδημικών οργανώσεων   Κρητών, Ρουμελιωτών, Λακώνων και Θεσσαλών.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αδελφότητας  Δημήτρης Βασιλείου, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αλλά και τους εθελοντές που συνέδραμαν στην εκδήλωση αυτή, αναφέρθηκε στη λειτουργία και δράσεις του Συλλόγου  από πέρισυ το Φθινόπωρο  μέχρι σήμερα, αλλά και τον προγραμματισμό των δράσεων μέχρι την Άνοιξη του 2018. Ακόμη αναφέρθηκε στις συμμετοχές του Χορευτικού της Αδελφότητας σε διάφορες πανελλαδικές εκδηλώσεις, ως και την πρωτοβουλία εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνεται κάθε εξάμηνο στο οίκημα τους, που έχει μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από τους κατοίκους της περιοχής και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη του Νοεμβρίου 2013.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που είπε ότι η διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης, κόντρα στα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης είναι ισχυρός συνδετικός κρίκος, που συνδέει τους απόδημους Ηπειρώτες, ένας δεσμός που αναδεικνύει όλα τα προτερήματα της ηπειρώτικης ευποιίας και κύρια αυτά της ευεργεσίας, της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης. Που σήμερα είναι αναγκαία, όσον ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον Ελληνικό λαό. Και σήμερα οι Ηπειρώτες κάνουν πράξη και το αποδεικνύουν έμπρακτα και την αλληλεγγύη και την υποστήριξη, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αλλά και η στήριξη της παράδοσης με προτοβουλίες και δράσεις, αποτελεί ένα κύριο συστατικό που φέρνει πιό κοντά τους ανθρώπους, που τους βοηθάει σε συνέργειες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.

Στην συνέχεια όπως παλιά, άνοιξε ο χορός, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας και τους εκπροσώπους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Που κράτησε μέχρι τις βραδυνές ώρες, με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων και ιδιαίτερα της ηπειρωτικής νεολαίας της περιοχής. Την διασκέδαση είχε, η ηπειρώτικη κομπανία  ''Οι Λαλητάδες'', που ''τάδωσαν όλα''.

Και του χρόνου.

 

      

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...