Banner Πανω
 
 
 

Ημέρα μνήμης και τιμής για τους 1300  "Αγνοούμενους"  της Ιστορίας Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς του Σέλτσου.


 Η φετινή εκδήλωση στο « Σέλτσο » την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 ώρα 10.30 π.μ. είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής  στους 1300 και πλέον  «αγνοούμενους» της ιστορίας.

 Ας αποτελέσει αφορμή για αφύπνιση  της ιστορικής μνήμης που σε καιρούς χαλεπούς  για την παρτίδα μας δεν πρέπει να την αγνοούμε. Τα διακόσια δεκατρία (213)  χρόνια  που πέρασαν από τότε δεν στάθηκαν ικανά να την  ξεθωριάσουν. Ας τους φέρουμε στο νου μας έστω και για μια στιγμή  αυτή την ημέρα και ας προσευχηθούμε  για τις ψυχές τους  με ένα κερί  ένα  τρισάγιο  κι ένα απλό στεφάνι στον ''ΠΕΤΑΚΑ''  το βάραθρο της θυσίας όπου έπεσαν τα γυναικόπαιδα.

Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω  εκδήλωση που έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο στο διάστημα από 20-24 Απριλίου  είναι ανεξάρτητη του πατροπαράδοτου επίσημου  πανηγυρικού εορτασμού  της 23ης Αυγούστου ως ''ημέρας μνήμης'' της θυσίας αυτής μαζί  με την εορτή της Μονής (εννιάμερα της Κοιμήσης της Θεοτόκου).

Γι αυτήν την 23η Αυγούστου έχουμε ζητήσει να καθιερωθεί  ως η επίσημη εορτή του δήμου Γ.Καραϊσκάκη με τριήμερες εκδηλώσεις.

 Μετά την επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας  πρόπερσι στις 23 Αυγούστου 2016 αλλά και της προηγηθείσης τον Μάιο του 2015 επίσκεψης εκεί της Ευρωπαίας Επίτροπου Ανάπτυξης Κορίνας Κρέτσου  παίρνει σιγά-σιγά τη θέση του στην σελίδα της ιστορίας που του ανήκει κοντά στους ένδοξους ιστορικούς τόπους της πατρίδας μας.

 Σήμερα το Σέλτσο η  κιβωτός αυτή  της θυσίας των σουλιωτών έχει αλλάξει πλέον σελίδα. Από την αφάνεια πέρασε στην αναγνώριση της ιστορικής του άξιας  ως τόπος της μεγάλης  θυσίας των σουλιωτών  το 1804.

Πρέπει να υπενθυμίζουμε την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας  να αντιμετωπίζει πάντα το Σέλτσο με την ιδιαίτερη φροντίδα και τιμή που του αξίζει. Πρέπει όμως εδώ να υπογραμμίσουμε  και το έντονο  ενδιαφέρον που δείχνουν  για το Σέλτσο η περιφέρεια Ηπείρου με την Αντιπεριφέρεια Άρτας και το δήμο Γ.Καραϊσκάκη.

Με την αναστήλωση των ερειπωμένων κελιών και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης, το Σέλτσο πλέον άλλαξε και όψη. Προέχει όμως η προστασία των Αγιογραφιών από την σκέπη της Μονής που χρήζει επείγουσας επισκευής.

Θετικότατο  και αποφασιστικότερο βήμα είναι  γεννώμενη δημοπράτηση  της ασφαλτόστρωσης τμήματος του δρόμου με ποσό 240.000 ευρώ  της περιφέρειας Ηπείρου  και η έναρξη της στο αμέσως προσεχές διάστημα από τις Πηγές μέχρι τη Ι.Μονή. Όπως δε πληροφορηθήκαμε το θέμα της ηλεκτροδότησης της Μονής έχει ήδη δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου με την διάθεση κονδυλίου ύψους 80.000 ευρώ. Είναι δυο έργα που υλοποιούνται  με ενέργειες της  Περιφέρειας Ηπείρου της Αντιπεριφέρειας Άρτας και του δήμου Γ.Καραϊσκάκη. Αυτό δείχνει και το αμέριστο ενδιαφέρον τους για το ιστορικότερο και ενδοξότερο Μοναστήρι της Ηπείρου τόπος θυσίας των Σουλιωτών το 1804.

 

                                                   ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ 

                                   ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

            ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...