Διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ διεκδικεί η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου
Με κινητοποιήσεις αλλά και προτάσεις για την «επανεκκίνηση» του πολιτισμού και τη στήριξη του κλάδου από την πολιτεία και τους φορείς της αυτοδιοίκησης, συνεχίζουν τον αγώνα τους τα μέλη της νεοσύστατης Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου.
Στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν προγραμματίσει, πραγματοποίησαν το πρωί μια συμβολική διαμαρτυρία με στόχο να κάνουν κοινωνούς τους πολίτες των Ιωαννίνων στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Παράλληλα, έκαναν γνωστό πως ζητούν συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων και τον περιφερειάρχη Ηπείρου, για να θέσουν τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων καλλιτεχνών στην περιοχή μας, και να συζητήσουν ενδεχόμενες λύσεις στην κρίση που βιώνουν οι κλάδοι, ενόψει των επόμενων κρίσιμων μηνών της πανδημίας, όπως ανέφερε εκ μέρους του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου η Ελεονόρα Ηλία.
Έπειτα από καταγραφή των επαγγελματικών ομάδων τεχνών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και των επαγγελματιών καλλιτεχνών που βιοπορίζονται από τους κλάδους των παραστατικών (θέατρο, χορός, μουσική και κουκλοθέατρο) και εικαστικών τεχνών, η Ένωση Καλλιτεχνών αιτείται οικονομικής στήριξης, βάσει του προϋπολογισμού που προβλέπεται από το υπουργείο Πολιτισμού προς το ΔΗΠΕΘΕ και το ΠΚΔΙ, ώστε να μπορέσει να εργαστεί μέσα στο καλοκαίρι το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών καλλιτεχνών της πόλης. Μάλιστα, τα μέλη της Ένωσης προτείνουν τη δημιουργία Διακαλλιτεχνικού Φεστιβάλ στην περιοχή της Ηπείρου με έδρα τα Γιάννενα, αίτημα που παρουσιάστηκε ως μείζον στις συνελεύσεις του σωματείου, με διάθεση μέρους των κονδυλίων που προβλέπονται για τον πολιτισμό σε κάθε τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να αποτελέσει απαρχή για εξωστρέφεια από την περιφέρεια και να προαχθεί το πλούσιο επαγγελματικό καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής.
«Θεωρούμε ότι διαχωρισμοί δε χωρούν στην τέχνη μας και στοχεύουμε να αγκαλιάσουμε, όσο το δυνατόν ,το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματικών καλλιτεχνικών ομάδων και επαγγελματιών της περιοχής», τονίζουν τα μέλη της Ένωσης.
Στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο κλάδος των σχολών χορού, αναφέρθηκε η ιδιοκτήτρια Ανώτερης Επαγγελματικής και Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού Αριστέα Λίτου, τονίζοντας πως καλούνται να κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, αντί να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη λειτουργία τους με υγειονομικούς κανόνες. «Και στην πρώτη φάση της πανδημίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε τηρώντας τα μέτρα και δεν είχαμε κανένα κρούσμα», σημείωσε.
Γράφει.Η Γεωργία Χαλάτση
πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ