Banner Πανω
 
 
 


Επιτέλους το Κεράσοβο Πωγωνίου επίσημα Ιστορικός Τόπος και Μαρτυρικό Χωριό


Το Κεράσοβο Πωγωνίου είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων, σε απόσταση περίπου πενήντα πέντε χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είκοσι από την έδρα του νέου Δήμου Πωγωνίου (Καλπάκι). Έχει χτιστεί αμφιθεατρικά σε μια πανοραμική και επικλινή τοποθεσία στις βορειοδυτικές πλαγιές της οροσειράς του Κασιδιάρη. Απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από τη νέα εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς (θέση «Χάνι Δελβινάκι»). Δεν ήταν ποτέ μεγάλο ή πλούσιο χωριό και κύριες πηγές βιοπορισμού των κατοίκων του ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία και τα εμβάσματα των εσωτερικών και εξωτερικών μεταναστών.

Στις 13 Αυγούστου 1944 τα ξημερώματα γερμανικές φάλαγγες εισέβαλαν στο Κεράσοβο. Έγιναν αντιληπτοί από ορισμένους Κερασοβίτες που κοιμόνταν στα αλώνια τους. Αυτοί ειδοποίησαν τους υπόλοιπους. Όσοι πρόλαβαν αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στα γύρω δάση ενώ οι άλλοι κρύφτηκαν στα υπόγεια. Οι Γερμανοί στρατιώτες μπήκαν στα σπίτια και πραγματοποίησαν έρευνες και συλλήψεις. Όρισαν 48ωρη προθεσμία για να παραδοθούν οι δράστες των δολιοφθορών που είχαν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, αλλιώς οι αιχμάλωτοι θα εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες

Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου του 1944, ανήμερα τις γιορτής της Παναγίας, της προστάτιδας του χωριού, αδιαφορώντας για την ιερότητα της ημέρας οι κατακτητές πήραν τους ομήρους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, και τους οδήγησαν στη σπηλιά όπου σήμερα έχει τοποθετηθεί μεγάλος τσιμεντένιος Σταυρός. Εκεί, αφού πρώτα έβαλαν φωτιά στη σπηλιά, εκτέλεσαν τους ομήρους και τους πέταξαν μέσα. Παράλληλα οι επιδρομείς έβαλαν φωτιά στα σπίτια Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ απεβίωσαν εξαιτίας των κατακτητών 28 ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΕΣ. Ο τόπος ιστορικός και ο τρόπος που εκτελέστηκαν μαρτυρικός.

Τελικά, έπειτα από πολύχρονους αγώνες, με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 139/2014 (ΦΕΚ 230/16-10-2014, τ. Α΄) το χωριό Κεράσοβο του Δήμου Πωγωνίου εντάσσεται πλέον επίσημα στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι με την υπ’ αριθμόν  ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΝΣΑΚ/24152/3405/316/21/02/2013 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού η περιοχή του χωριού Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων στην οποία εκτυλίχθηκαν τα ανωτέρω δραματικά γεγονότα έχει ήδη κηρυχτεί Τόπος Ιστορικός. Με τις παραπάνω αποφάσεις της η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα και επίσημα τη θυσία των Κερασοβιτών. Παράλληλα η Ένωση Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου ενημερώνει ότι και τον Αύγουστο του 2015 θα πραγματοποιηθούν μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στη μνήμη των συγχωριανών μας, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. 


​​

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 

Blog: http://karagkiozis-ipirotis.blogspot.com

Facebook: Ηπειρώτης Θέατρο Σκιών

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dBsa-lnTShY

Δωρεάν Πολιτιστική προβολή

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr