Banner Πανω
 
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΔΟΛΙΑΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ


Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι μάρτυρες του συνεχιζόμενου προσφυγικού δράματος το οποίο παίρνει νέες διαστάσεις. Η Μαθητική εστία Δολιανών μαζί με άλλα πέντε σημεία σε ολόκληρη την Ήπειρο , σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου υπουργού, αποτελεί έναν από τους υπό επιλογή τόπους υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων

Πολιτική για το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι να κλείσουμε τα σύνορα. Δεν είναι να υψώνουμε φράκτες, αλλά αντίθετα να γκρεμίσουμε κι αυτούς που υπάρχουν. Δεν είναι η ενίσχυση της FRONTEX στην κατεύθυνση της καλύτερης φύλαξης των συνόρων, αλλά στην ενίσχυση των δυνάμεων διάσωσης των ξεριζωμένων που πνίγονται στα νερά του Αιγαίου.  Δεν είναι να προσχωρήσουμε σε ανάλγητες αντιλήψεις που δείχνουν την ιδεολογική ταυτότητα αυτών που καλλιέργησαν τις πολιτικές καταστολής και αναξιοπρέπειας, που είναι πέρα από κάθε αίσθημα ανθρωπισμού και έξω από τις Διεθνείς Συμβάσεις.

. Η Ελλάδα είναι χώρα εισόδου έτσι κι αλλιώς, χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Στα όρια των δυνατοτήτων της και μάλιστα καθ΄ υπερβολή μπόρεσε να διαχειριστεί τεράστιες προσφυγικές ροές .Μια ορθολογική ρύθμιση του προσφυγικού, συναρτάται με την πάταξη της δουλεμπορίας και του εμπορίου των διακινητών, αλλά και το σημαντικότερο το σταμάτημα των πνιγμών των προσφύγων στο Αιγαίο, με κατανομή των ανθρώπων στις διάφορες χώρες που θα γίνεται νόμιμα και με ασφάλεια από την Τουρκία.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τις μεγάλες ευθύνες των χωρών της Ευρώπης, τη σιωπή και την αδιαφορία τους για τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα των φονταμενταλιστών στην Τουρκία και για τις τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Πρέπει να τονίσουμε πως η ευρωπαϊκή ηγεσία σιωπά για το ποιος εξόπλισε το ISIS και έχει τεράστια ευθύνη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  ΕΕ - ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή της μέσης ανατολής.

Επισημαίνουμε ότι για να είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά τα κέντρα υποδοχής θα πρέπει:

Οι δομές να είναι πανέτοιμες πριν αρχίσει η υποδοχή των προσφύγων.

Να είναι μικρού μεγέθους, και ανάλογες του μεγέθους της τοπικής  κοινωνίας που θα τις δεχτεί  ώστε να είναι  εύκολα διαχειρίσιμες.

Να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους στην παροχή ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς από τους φιλοξενούμενους.

Να εξασφαλιστεί νομοθετικά ότι το κέντρο υποδοχής θα αφορά την προσωρινή διαμονή και  ότι όσοι δεν θα μπορούν να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους ή θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους ή θα μεταβαίνουν σε άλλα κέντρα διαμονής οργανωμένα με διαφορετικό τρόπο.

Όσον αφορά τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στην περιοχή των Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου απαιτούμε να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:

- Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή - ταυτοποίηση, στέγαση - σίτιση - περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά..
- Δημιουργία αξιοπρεπούς, υγιεινού και ασφαλούς χώρου υποδοχής.
- Καταγραφή και φιλοξενία με ευθύνη των Ελληνικών Αρχών και όχι των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης:

Τέλος απαιτούμε το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη μέση ανατολή, την ανάληψη από την κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς πρωτοβουλιών για το άμεσο σταμάτημα των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ, γιατί ο πόλεμος είναι η κύρια αιτία της δημιουργίας του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΟΛΙΑΝΩΝ

 1. ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΟΛΙΑΝΩΝ

 2. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΟΛΙΑΝΩΝ

 3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 4. ΑΣΜΕΚ ΔΟΛΙΑΝΩΝ


ΔΟΛΙΑΝΑ 10 ΜΑΡΤΊΟΥ 2016

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 

Blog: http://karagkiozis-ipirotis.blogspot.com

Facebook: Ηπειρώτης Θέατρο Σκιών

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dBsa-lnTShY

Δωρεάν Πολιτιστική προβολή

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr