Στάση εργασίας στο μετρό την Τρίτη

Εκτός λειτουργίας το μετρό

Χωρίς μετρό θα μείνει αύριο το πρωί η πρωτεύουσα, καθώς το σωματείο Ηλεκτροδηγών κήρυξε προειδοποιητική στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8 π.μ. για να προωθήσει τις θέσεις των εργαζομένων για την αναβάθμιση των συγκοινωνιών και την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με επιμονή ως εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και ως εργαζόμενοι με πολυετή προϋπηρεσία, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε κάποια ζητήματα ουσίας τα οποία αφορούν την κακοδιοίκηση στην Εταιρεία. Κακοδιοίκηση της οποίας οι συνέπειες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού και αποτυπώνονται σε πλήθος δεικτών.

Εκ των πραγμάτων τα φαινόμενα αυτά προσωποιούνται τουλάχιστον σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναφέροντάς τα περιφρονούμε τη διοικητική αρχή της καθιέρωσης και του σεβασμού πάγιων διαδικασιών. Η παρέμβασή μας στην πραγματικότητα, αφορά ακριβώς στο σεβασμό σε διαδικασίες αξιοκρατικής και διαφανούς διοίκησης και στη θέσπιση αντίστοιχου πλαισίου.

Αντίθετα, η δημιουργία ενός στενά κομματικού και ευνοιοκρατικού διοικητικού μηχανισμού συνδέεται με συγκεκριμένα συμπλέγματα προσώπων που περιφρονούν κάθε ορθή διοικητική πρακτική και διαδικασία. Δυστυχώς, τα πρόσωπα αυτά μονοπωλούν τα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ ΑΕ και ελέγχουν ολοκληρωτικά τα ανώτερα, τα μεσαία και τα κατώτερα κλιμάκια, ασκώντας ασφυκτική πίεση για την υποταγή στα κελεύσματά τους χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η Συγκοινωνία είναι ένα αγαθό που δεν επιτρέπεται να λογίζεται ως αγοραίο προϊόν. Δυστυχώς όμως οι διοικούντες, αγνοώντας το ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν το περασμένο διάστημα έφεραν αρνητικό πρόσημο στα αποτελέσματα της εταιρείας, καλούν τους εργαζόμενους να «πληρώσουν το μάρμαρο», δίνοντας με αυτό τον τρόπο «συγχωροχάρτι» σε αυτούς που με τις εισηγήσεις τους, τις αποφάσεις τους ή τις πρακτικές τους οδηγούν τους φορείς των ΜΜΜ σε μαρασμό που προετοιμάζει το ξεπούλημα.

  • Επειδή η απογοήτευση των εργαζομένων είναι καταφανής και πρόδηλη.
  • Επειδή δεν αναστρέφεται η τάση απαξίωσης και υποβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και της Εταιρείας.
  • Επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια που να επιτρέπουν την ανοχή σε πρακτικές που θίγουν, υποβαθμίζουν και απαξιώνουν το έργο μας.
  • Επειδή οι υπαίτιοι για την κατάντια σε ανώτερο και ανώτατο διοικητικό επίπεδο είναι αυτοί που είχαν και συνεχίζουν να έχουν ευθύνη για τη διαχείριση της Εταιρείας και τη διαμόρφωση πολιτικών.
  • Επειδή είναι πλέον δική μας ευθύνη να μην επιτρέψουμε την κατ’ εξακολούθηση εφαρμογή καταστροφικών πολιτικών.
  • Τέλος, ζητάμε από τη Διοίκηση να μη θέτει υπό αμφισβήτηση τα ήδη ισχύοντα άρθρα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να πραγματοποιήσει την πλήρη εφαρμογή τους.
  • http://www.efsyn.gr