ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!
Στους δρόμους ξανά η Αντιπολίτευση κατά του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα
- Βίαια επεισόδια στο κέντρο των Τιράνων - ΦΡ. ΜΠΕΛΕΡΗΣ: Η Αλβανία πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις…
- Η Βουλή των Ελλήνων στηρίζει τους Βορειοηπειρώτες
Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία, με τη νέα μαζική διαδήλωση της Αντιπολίτευσης το βράδυ της Κυριακής να επιβεβαιώνει πως η κατάσταση στην γειτονική χώρα όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά βαίνει προς περαιτέρω όξυνση!
Για μία ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους προς την Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, με βασικό αίτημα την παραίτησή του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Πεδίο μάχης!
Όπως και προηγούμενες φορές, έτσι και αυτή η κινητοποίηση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο, καθώς σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο κέντρο των Τιράνων. Ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ρίχνοντας μολότοφ, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε δημόσια κτίρια. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, μετατρέποντας για αρκετή ώρα το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα himara.gr, οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Παράλληλα, καταγράφηκαν υλικές ζημιές σε κρατικές εγκαταστάσεις, ενώ φωτιά ξέσπασε σε κάδους απορριμμάτων και σε υπηρεσιακό όχημα της αστυνομίας. Η αντίδραση των διωκτικών αρχών ήταν άμεση. Μέσα από τις έρευνες που ακολούθησαν, ταυτοποιήθηκαν συνολικά 24 άτομα που φέρονται να συμμετείχαν σε παράνομες ενέργειες κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Από αυτούς, 15 συνελήφθησαν, ενώ για άλλους εννέα σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.
Στα ύψη η κόντρα!
Η Αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και αυταρχισμού, με την πλευρά Ράμα όμως να απορρίπτει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για υποκινούμενες ενέργειες, που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στα ύψη, με την Αντιπολίτευση να εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και το… σκληρό μαρκάρισμα στον Έντι Ράμα μέχρι να πέσει η σημερινή Κυβέρνηση.
Η ελληνική μειονότητα!
Την ίδια ώρα, το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας παραμένει διαχρονικά ένα από τα πλέον ευαίσθητα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Κατά καιρούς έχουν καταγραφεί καταγγελίες για περιορισμό δικαιωμάτων, ζητήματα περιουσιών και πιέσεις σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Σήμερα, ωστόσο, που η Αλβανία βρίσκεται σε τροχιά ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Κι αυτό γιατί η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει τη διπλωματική της ισχύ, προκειμένου να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Χαρακτηριστικές εξάλλου, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή Φρ. Μπελέρη στο Blue Heritage Summit που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Υπάρχει η Αλβανία, η οποία λέει ότι θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο λέει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Αλβανία δεν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις…», ανέφερε μεταξύ άλλων. Μιλώντας για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε: «Αν όμως η Αλβανία μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εγώ στη Χιμάρα -όπως και οι υπόλοιποι Βορειοηπειρώτες- δεν έχουμε το σπίτι μας, δεν μπορούμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Έλληνες και να λατρεύουμε ελεύθερα τη θρησκεία μας, τότε αυτό είναι αδιάφορο. Άρα, πριν την ένταξη, πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη του ελληνικού κράτους, ώστε να γίνουν μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».
Στήριξη από την Ελληνική Βουλή
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν και πρωτοβουλίες στήριξης του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να ενισχύσει με ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό τα πέντε Κέντρα Υγείας του Δήμου Δρόπολης - Πωγωνίου, όπου διαμένουν περίπου 8.000 ομογενείς.
«Η Βουλή των Ελλήνων στέκεται και θα στέκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου, με ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Κακλαμάνης, υποδεχόμενος χθες στο Κοινοβούλιο τον Δήμαρχο του Δήμου Δρόπολης Δημήτρη Τόλη, τον Αντιδήμαρχο, Παναγιώτη Δεύτο, αλλά και τον πρώην Υπουργό και ιατρό, Γιώργο Σούρλα, που όπως είπε, «έχει αφιερώσει τη ζωή του στον Ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου και με την παρέμβασή του γίνεται πράξη η συγκεκριμένη πρωτοβουλία».
Ο Δήμαρχος Δρόπολης ευχαρίστησε θερμά τον Ν. Κακλαμάνη και στο πρόσωπό του ολόκληρη τη Βουλή των Ελλήνων για τη μεγάλη αυτή δωρεά και την έμπρακτη στήριξή της.
Ευχαρίστησε επίσης τον Γιώργο Σούρλα για «όλο το έργο που έχει κάνει για την εθνική ελληνική μειονότητα, γεγονός πολύ σημαντικό για εμάς που κρατάμε Θερμοπύλες εκεί, αλλά πιστεύω και για όλο τον ελληνισμό».
Από την πλευρά του ο κ. Σούρλας, με την ιδιότητά του και ως πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων-Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των δημοτικών αρχών της Δρόπολης για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής.
πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Γίνε μέλος της Ομάδας μας στο FB. Δώσε δύναμη στην προσπάθειά μας!!
