Γύρω-γύρω και στη μέση οι μαθητές
Με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τόσο με τον προηγούμενο διευθυντή, όσο και με τη νυν διευθύντρια, αλλά και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, τα έβαλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, Μιχάλης Κουρουτός, για τη στάση που έχουν κρατήσει απέναντι σε δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Ιωαννίνων, το «Γένεσις» και τα «Δωδωναία».
Ο κ. Κουρουτός κατηγορεί τα δύο εκπαιδευτήρια ότι για διαφορετικούς λόγους, δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας. Για το «Γένεσις», ο κ. Κουρουτός τόνισε ότι προκειμένου να απολύσει εκπαιδευτικούς, έκανε χρήση του νόμου για τη μετάβαση από εταιρία σε εταιρία και παρουσιάστηκε ως καινούργιο σχολείο. Για να πάρει όμως άδεια λειτουργίας μετά από αυτή την αλλαγή, θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί και σε άλλο κτίριο, πράγμα που όπως τόνισε ο κ. Κουρουτός, δεν έγινε. Επικαλείται μάλιστα σχετική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων του υπουργείου Παιδείας, την οποία ζήτησε η ΟΙΕΛΕ, στην οποία αναφέρεται ότι το σχολείο παραμένει στο κτίριο για το οποίο αδειοδοτήθηκε από το 2008. «Η ευθύνη για τη συγκεκριμένη υπόθεση βαρύνει τον προηγούμενο διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Τσατσαρώνη, ο οποίος συνέστησε επιτροπή αυτοψίας, που ψευδώς συμπέρανε ότι το νέο σχολείο λειτουργεί στο ίδιο κτίριο με το παλιό, άλλα όχι στον ίδιο χώρο καθώς το Γυμνάσιο και το Λύκειο λειτουργούν σε διαφορετικούς ορόφους, δίνοντας έτσι το ελεύθερο στον ιδιοκτήτη να απολύσει μαζικά τους εκπαιδευτικούς» είπε ο κ. Κουρουτός.
Αυθαίρετα;
Για τα «Δωδωναία», οι κατηγορίες είναι πιο περιπεπλεγμένες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, τα «Δωδωναία εκπαιδευτήρια» δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας από το 2004. Αυτό που συνέβη, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουρουτό, είναι ότι το σχολείο πρόσθεσε νέες αίθουσες διδασκαλίας, για τις οποίες όμως δεν είχε πολεοδομική άδεια. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να πάρει και άδεια λειτουργίας (η πολεοδομική άδεια είναι απαραίτητη), οπότε από το 2004 και μετά, λειτουργούσε παράνομα. Η λογική παρατήρηση είναι ότι το σχολείο όμως λειτουργούσε κανονικά και κυρίως, ότι οι μαθητές και μαθήτριές του συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο κ. Κουρουτός «έδειξε» τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ως υπεύθυνη, ότι δηλαδή ανέχτηκε την κατάσταση. Είπε ότι η ΟΙΕΛΕ έχει καταθέσει αναφορά στην εισαγγελία Ιωαννίνων για τους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων της τελευταίας διετίας. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρουτός εξήρε την περιφερειακή διευθύντρια Δώρα Χουλιάρα και τη στάση που έχει κρατήσει στην υπόθεση, λέγοντας ότι «έχει σταθεί στο πλευρό μας» και ότι «έχει παραπέμψει τα ‘Δωδωναία’ για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, χωρίς ΕΔΕ».
Επίσης, ο κ. Κουρουτός καταφέρθηκε εναντίον του υπουργείου Παιδείας και του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου «καλύπτει τις ανομίες με αυτό τον τρόπο». Σχετικά με τα σχολεία, τόνισε ότι δεν επιθυμεί το κλείσιμό τους, αλλά τη σύννομη λειτουργία τους. Έκανε λόγο για κίνδυνο να «προσφύγει κάποιος και να ακυρωθούν οι τίτλοι σπουδών» των μαθητών και ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας «αύριο το πρωί να κατεβάσει τροπολογία που να αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών». Το θέμα πάντως της «ακυρότητας τίτλων σπουδών» που έχει προκαλέσει ανησυχία σε μαθητές, αλλά και πτυχιούχους πανεπιστημίων πλέον, οι οποίοι έχουν φοιτήσει στα «Δωδωναία», είναι μάλλον σχετικό. Πρέπει, όπως τόνισε ο κ. Κουρουτός, να προσφύγει κάποιος, έχοντας και έννομο συμφέρον (να είναι δηλαδή επιλαχών σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ κάτω από εισακτέους των «Δωδωναίων») και να δικαιωθεί δικαστικά.
Κατά Λοβέρδου
Σε ερώτηση του «Η.Α.» εάν υπάρχει παράδειγμα σχολείου που έκλεισε λόγω τέτοιων καταγγελιών, ανέφερε την Ελληνοελβετική σχολή στην Αθήνα: «Λειτουργούσε χωρίς άδεια και έκλεισε πέρυσι τον Μάρτιο και τα παιδιά μεταγράφηκαν» τόνισε. Συμπλήρωσε δε ότι «τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια είναι ένα ιστορικό σχολείο της περιοχής. Κανείς δεν θέλει το σχολείο αυτό να βάλει λουκέτο. Δυστυχώς, όμως, οι εκπρόσωποί του έχουν προβεί σε παραβιάσεις της νομοθεσίας και θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους στη δικαιοσύνη».
Σφοδρή ήταν η επίθεσή του όμως προς τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο και τον υφυπουργό Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, τους οποίους κατηγόρησε για την τροπολογία, η οποία ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή και με την οποία καλύπτονται πλέον τα σχολεία. «Είναι προκλητική η στάση του κ. Λοβέρδου», τόνισε ο κ. Κουρουτός.
«Κανονικές οι άδειες και οι τίτλοι σπουδών»
Διαφορετική είναι η εκδοχή που παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι των δύο σχολείων. Ο κ. Σπύρος Καπελλίδης από τα «Δωδωναία» τονίζει στον «Η.Α.» ότι το σχολείο έχει κανονικά άδειες, οι οποίες ανανεώνονται. Σχετικά με τις καταγγελίες καθαυτές, λέει ότι κατά την τελευταία ανανέωση της άδειας, διαπιστώθηκε ότι αυτή αφορούσε λιγότερες αίθουσες από τις υπάρχουσες. Γι αυτό, υποβλήθηκε νέο αίτημα, το οποίο όμως το υπουργείο απέρριψε για τυπικούς λόγους. Στο μεσοδιάστημα είχε ψηφιστεί ο νόμος που καθόριζε ως εκπρόθεσμες τις αιτήσεις αδειών που υποβλήθηκαν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο κ. Καπελλίδης τονίζει όμως ότι η νέα αίτηση από τα «Δωδωναία» δεν έχει σχέση με τη διαδικασία που περιέγραψε ο κ. Κουρουτός. «Υποβάλλαμε το νέο αίτημα στις 5 Ιουλίου, αλλά το υπουργείο μας απέρριψε για να τηρήσει το γράμμα του νόμου» τονίζει. Διευκρινίζει επίσης ότι «δεν υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα». Προσθέτει ότι το σχολείο, κάνοντας χρήση του νόμου περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, νομιμοποίησε «δευτερεύοντες χώρους» και όχι αίθουσες και τους μετέτρεψε σε χώρους κύριας χρήσης. Τέλος, ο κ. Καπελλίδης λέει ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχει διαταγή για έρευνα για τυχόν παράπτωμα του σχολείου, από την Περιφερειακή Διεύθυνση.
«Δεν υφίσταται το θέμα»
Ο Γιώργος Σιούλας, γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων «Γένεσις», αρνείται και αυτός ότι ισχύουν οι καταγγελίες του κ. Κουρουτού. Λέει δηλαδή ότι πρακτικά, ότι για το νόμιμο της λειτουργίας βεβαίωσε η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας. «Δεν μπορώ να πάρω θέση στη διαφωνία μεταξύ συνδικαλιστών και διευθυντών. Έχει ανακύψει χωρίς να υφίσταται το θέμα» τονίζει στον «Η.Α.» και κάνει λόγο για «στοχοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Επίσης, αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί που απολύθηκαν στη «μετάβαση» της εταιρίας, προσλήφθηκαν ξανά.
ΑΠΟ ΤΕΕ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Στην ΕΕ τα «ψεύτικα 20άρια»
Στη δικαιοσύνη πηγαίνει ξανά η υπόθεση των «ψεύτικων 20αριών» από ΤΕΕ της Άρτας και των Ιωαννίνων, μετά την προσφυγή της ΟΙΕΛΕ στο European Advisory Group for Education. Σημειώνεται ότι αρκετοί από τους πτυχιούχους υπερμοριοδοτήθηκαν χάρη στα «άριστα» που πήραν, χωρίς όμως να… πατήσουν στα μαθήματα, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Η υπόθεση είναι αρκετά παλιά, το αδίκημα παραγράφηκε, καθώς όπως τόνισε ο κ. Κουρουτός χτες, υπήρξε μεγάλη αργοπορία. Πριν από 15 μέρες όμως έγινε η κατάθεση των στοιχείων ξανά στην επιτροπή της ΕΕ και το αποτέλεσμα ήταν «να παγώσει τη διαδικασία αντιστοίχισης των πλαισίων προσόντων μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλιστεί η νομιμότητα έκδοσης τίτλων σπουδών από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια» όπως τόνισε. Ο κ. Κουρουτός άφησε αιχμές για το γεγονός ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι τίτλοι σπουδών και είπε ότι έχει ζητήσει από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, να συγκροτηθεί νέα επιτροπή που θα ασχοληθεί με την ακύρωση των παράνομων τίτλων, «διότι την παλιά επιτροπή είχε συγκροτήσει ένας εκ των πρωταγωνιστών». Σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό, ο φάκελος έχει αποσταλεί στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή. Επίσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει έλεγχο με σκοπό να διαπιστωθεί ποιοι από τους κατόχους των τίτλων έχουν διοριστεί στο δημόσιο τομέα. Επίσης, έχει ξεκινήσει προανάκριση από τον Εισαγγελέα Ιωαννίνων.
Ηπειρώτικος Αγών