Βαρύς ο «πέλεκυς» για τους απαγωγείς της Σοφίας Γκόντα

DIKAIOSYNH ZYGARIA

• Αυστηρός έπεσε ο «πέλεκυς» και στο δεύτερο βαθμό της Δικαιοσύνης στους απαγωγείς της Σοφίας, κόρης του πρ. Δημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόντα.
Ένοχους σε βαθμό κακουργήματος έκρινε χθες τους τρεις δράστες της απαγωγής το Πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων, επιβάλλοντάς τους πολυετείς καθείρξεις. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επέβαλε ποινή 17 ετών κάθειρξης στον Βασ. Τζώρτζη και 13 ετών και οκτώ μηνών στους δύο άλλους συγκατηγορούμενούς του, τους Ν. Αλεξίου και Ανθοκλή Μπερούκα, μειώνοντας τις πρωτόδικες ποινές τους.

Ξύπνησαν μνήμες…
Κατά την ακροαματική διαδικασία που διήρκησε πέντε ώρες σχεδόν, επανήλθαν στις μνήμες όλων οι στιγμές της απαγωγής της φοιτήτριας Σοφίας Γκόντα, που έγινε στην Καστοριά το Σεπτέμβριο του 2011, ενώ η μεταφορά και κράτησή της έγινε σε ακατοίκητο σπίτι κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων.
Αυστηρός στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Σιώπης, ο οποίος δεν καταλόγισε κανένα ελαφρυντικό στους δράστες, επισημαίνοντας ότι όλες οι πράξεις των κατηγορουμένων ήταν ευσυνείδητες. Υπήρξαν, απαγωγή, ομηρεία, εκβίαση, υπήρξαν λύτρα τα οποία ζητούσαν από τον πατέρα της (4 εκατομμύρια ευρώ) για την απελευθέρωση της κόρης του, χωρίς όμως να διερευνήσουν αν είχε τέτοια δυνατότητα. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Εισαγγελέας κ. Σιώπης και πρότεινε την καταδίκη τους, όπως ήταν το κατηγορητήριο και πρωτόδικα.

Η αγόρευση Ν. Γκόντα
Δραματική ήταν η αγόρευση του Νίκου Γκόντα, που ήταν εκείνος ο οποίος μαζί με την Σοφία και την υπόλοιπη οικογένεια, έζησαν τις δραματικές ώρες της απαγωγής. «Ποτέ να μη ζήσει κανείς γονιός τις τραγικές και συγκλονιστικές στιγμές που έζησα εγώ και η οικογένειά μου. Τα πρώτα λόγια που άκουσα τηλεφωνικά ήταν αν θες την κόρη σου ζωντανή δεν έχεις παρά να μας καταβάλεις 4 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Γκόντας κι ευχαρίστησε την ΕΛ.ΑΣ. για την συνδρομή της, καθώς έπαιξε καθοριστικό λόγο στην «διαπραγμάτευση» με τους αδίστακτους δράστες της απαγωγής.
 Ο κ. Γκόντας, μεταξύ άλλων λεπτομερειών, αναφέρθηκε στο «θράσος των συντελεστών της δίκης να διακινούν έγγραφα δικαστικού περιεχομένου ακόμη και μέσα από το Φαξ του Δημάρχου εκείνης της περιόδου», φωτογραφίζοντας προφανώς την συνήγορο υπεράσπισης του ενός εκ των απαγωγέων Κατερίνα Χαρίση, σύζυγο του πρώην Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου!

…Και δηλώσεις  
Σχετικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της δίκης ο Ν. Γκόντας, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη τιμώρησε για μία φορά ακόμη τους απαγωγείς της Σοφίας. Αυτό που ζήσαμε σαν οικογένεια εύχομαι να μη το ζήσει κανείς σ’ όλο τον κόσμο. Πέρα από τους πραγματικούς δράστες υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι έβαλαν στο νοσηρό μυαλό των εγκληματικών φυσιογνωμιών ιδέες, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για την οικογένειά μου δεν έχει ολοκληρωθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης».
Όπως είπε, δεν είναι τυχαία η δήλωση κατηγορούμενου ότι «άλλοι μας έδωσαν τα ποδήλατα και εμείς απλώς τα καβαλήσαμε», καθώς και η εξουσιοδότηση υπεράσπισης που έφτασε στο φαξ του πρώην Δημάρχου, προερχόμενο από τις φυλακές Λάρισας από απαγωγέα.
Καταλήγοντας, ο Ν. Γκόντας έκανε έκκληση προς τα νέα παιδιά που κάνουν χρήση του Facebook και γενικά του διαδικτύου να μη μιλούν με αγνώστους, διότι, όπως είπε, από εκεί μπορεί να ξεκινήσουν πολλά κακά.

Η συνήγορος υπεράσπισης
Της απόφασής της να υπερασπιστεί τους απαγωγείς της κόρης του Ν. Γκόντα, υπεραμύνθηκε χθες μετά το τέλος της δίκης η δικηγόρος Κατερίνα Χαρίση, τονίζοντας σε δηλώσεις της πως «οι ποινικοί δικηγόροι δεν υπερασπίζονται τους καλύτερους, υπερασπίζονται το δικαίωμα του καθενός να έχει λόγο μέσα στο Δικαστήριο», ενώ παραδέχθηκε τα περί αποστολής φαξ σχετικού με την υπόθεση της δίκης στο γραφείο του συζύγου της πρώην Δημάρχου που της καταλόγισε ο Ν. Γκόντας λέγοντας ότι «εγώ ζήτησα να έρθει εκεί το φαξ γιατί δεν λειτουργούσε το φαξ του γραφείου μου και είχα πρόσβαση σ’ αυτό του Δημαρχείου»!

ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ